• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

13.03.2019

23:14

PRIŠTINA U PROBLEMU! DIPLOMATSKI BLICKRIG KREĆE IZ BERLINA! MERKELOVA RUŠI TAKSE?! Otvoreno zapretila Šiptarima, NE RAČUNAJTE NA NEMAČKU!

Politika

PRIŠTINA U PROBLEMU! DIPLOMATSKI BLICKRIG KREĆE IZ BERLINA! MERKELOVA RUŠI TAKSE?! Otvoreno zapretila Šiptarima, NE RAČUNAJTE NA NEMAČKU!

Podeli vest

Jan Heker i Matijas Litenberg, savetnici kancelarke Angele Merkel preneli u Prištini jasnu poruku Tačiju i Haradinaju: Ako ne ukinete takse, ne računajte više na Nemačku!

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula je diplomatsku ofanzivu kako bi naterala Prištinu da što pre ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Merkelova je šiptarskim vlastima na Kosovu postavila jasne rokove za ukidanje kriminalnih taksi i poručila im da, ako to ne učine, više neće moći da računaju na podršku Nemačke.

Nema više vrdanja

Dvojica najbližih savetnika Merkelove - Jan Heker, najuticajniji spoljnopolitički savetnik, i Matijas Litenberg, lični kancelarkin savetnik za Balkan - u ponedeljak su, kako saznajemo, u Prištini na sastanku sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem preneli jasnu poruku da se takse moraju hitno ukinuti ili sledi konkretna kazna!

127

DANA PROŠLO JE OD UVOĐENJA TAKSI NA ROBU IZ SRBIJE

- Nemačka je jedna od glavnih zagovornica dijaloga Beograda i Prištine. Kancelarka Merkel od početka insistira da se svi problemi rešavaju pregovorima i protiv je bilo kakvih jednostranih poteza. Zvanični Berlin do sada je poslao više poruka Prištini da je rušenje sporazuma o slobodnoj trgovini apsolutno neprihvatljivo. Sada je diplomatska ofanziva Nemačke podignuta na viši nivo i kancelarka je poslala svoje ljude od najvećeg poverenja da objasne Albancima kako nema više vremena za političke igre, da tenzije moraju da se spuste i da se stvari hitno vrate za pregovarački sto. Na sastanku u Prištini Tačiju i Haradinaju jasno je stavljeno do znanja da se takse moraju povući ili će Berlin kazniti Prištinu - prenosi odlično obavešteni diplomatski izvor Informera.

Prema njegovim rečima, Jan Heker i Matijas Litenberg su Haradinaju i Tačiju preneli više nego konkretnu poruku.

Foto: Informer DN

Jan Heker i Ramuš Haradinaj

- Ako ne ukinete takse, ne računajte više na Nemačku, zaboravite i na političku i na diplomatsku i na ekonomsku podršku! Eto, baš tako glasi poruka Angele Merkel vlastima na Kosovu. I nemojte sumnjati, oni će tu poruku jako dobro shvatiti - kaže naš sagovornik.

Vučić: Srbija uzdržana, ali
ako napadnu, branićemo se

Foto: RTS printscreen

Predsednik Aleksandar Vučić naveo je juče da Beograd nikome ne preti i da će delovati staloženo i uzdržano koliko god je to moguće, ali da nikada neće ostaviti Srbe na Kosovu na milost i nemilost Prištini. On je ponovio i šta će biti odgovor Srbije ako Albanci krenu nasilno da zauzimaju Gazivode i Trepču.
- Više puta sam rekao šta ćemo da uradimo i to ćemo da uradimo. I sav bes celog sveta ću na svoja leđa da prevalim. Mi smo rekli sve ono što oni pre nas nikad nisu rekli i to je jedini razlog zašto Priština u ovu akciju ne ide. A ako krene, znaćemo da odgovorimo - poručio je Vučić.

Nema dijaloga bez toga

Dvojica savetnika Angele Merkel su odmah nakon posete Prištini u ponedeljak kasno uveče doputovali u Beograd na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tokom razgovora koji je trajao više od dva sata i koji je završen posle ponoći usaglašeno je da se takse moraju povući. Ipak, Vučić kaže da nije optimističan da će do toga uskoro doći.

- Nismo bliže dogovoru sa Prištinom jer sa njom ne pregovaraju Nemci nego mi. Moji sagovornici su me obavestili da su nedvosmisleno tražili od Prištine da ukine takse. Očekujem da će tokom aprila biti nekih pomeranja u vezi sa tim i pokušaja iz EU da se stvari na terenu pomere. Međutim, bojim se da oni koji su takse uveli smatraju da imaju veliku internu političku podršku. Platforma koju su doneli je jako, jako loša i ja sam sagovornike iz Nemačke upoznao sa stavom Srbije o tome. Ako hoćete da razgovarate sa nekim, onda ne zakucavate stvari jer je veoma teško te eksere posle izvući... - istakao je Vučić.

On je naveo i da Srbija želi kompromis i da čuva mir i stabilnost, ali da nikome neće dozvoliti da napadne Srbe (vidite okvir).

Komentarišući najave diplomatskog blickriga iz Berlina, karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže za Informer da je Nemačka zainteresovana za ukidanje taksi jer bez toga nema nastavka dijaloga.

- Međutim, ne vidim značajno drugačije poruke koje su doneli nemački predstavnici od onih koje čujemo poslednjih meseci. Ne prođe dan da neka od velikih isla ne traži ukidanje taksi, ali mi se čini i da Priština ima prećutnu podršku za takve gestove i da je posredi neka politička igra Zapada i Prištine u kojoj oni jedno pričaju u javnosti, a drugo rade ispod stola... - napominje Milivojević.

OTKRIVENO! Posle najave da UN preuzimaju pregovore o Kosovu, usledio novi ŠOK! - RUSIJA I AMERIKA SE VRAĆAJU U IGRU!

KFOR KONTAKTIRAO VOJSKU SRBIJE! Priština sprema INVAZIJU na sever?! JEDNA GLASINA izazvala zabrinutost među stanovništvom - POSLEDICE NESAGLEDIVE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ivan

pre 5 godina

Vaš sagovornik bez imena koji je izjavio ovu vest jede g**na! Sutra će te objaviti opet neke nebuloze zbog tiraža pa tako u krug svaki dan pišete tudje neistine..kao i ona npr..Trampe Srbine. Ajde dosta više propagande i spekulacije napišite već nešto sa proverenom informacijom koja neće dovoditi narod u zabludu svaki dan.

Anarhista

pre 5 godina

Само онда кад побијемо 100 милиона шваба, можемо причати о нечему. Дотад, све је узалудно.

Miki

pre 5 godina

Sta nema vise vrdanja? Pa Nemacka da je htela ona bi to uradila isti dan kad su i uvedene. Da je to bila Srbija, vise nas nebi bilo. Strasno. Ovim pisanjem vredjate inteligenciju Srpskog naroda.

Giša

pre 5 godina

Za sekundu ih može natjerati da povuku takse.Samo nek zaprijete povlačenjem priznanja zato i ja mislim da jedno govore za javnost a drugo rede.

ivana

pre 5 godina

MERKELOVA RUŠI TAKSE?! Otvoreno zapretila Šiptarima, NE RAČUNAJTE NA NEMAČKU!

Milovan Milovanović

pre 5 godina

Pa i vreme je da i im neko stane konačno na put i da ne rade više šta im se prohte.

Marko

pre 5 godina

Jadne srbende, srbija ne može ništa R. Kosovo a što može Njemačka koja je dalje. Nema vam srbende pomoći, samo trebate priznati nezavisno Kosovo u svojim tj. Badinterovim granicama i šlus, što prije to bolje za vas!!!!!!!!!!!

Mira

pre 5 godina

Znala sam. Polako, polako. Sve dodje na svoje. Ta žena je heroina!

MINJA

pre 5 godina

Bojim se da ne bude tresla se gora rodio se miš.

Rajko

pre 5 godina

Nemačka mora da prestane da priča da je nezavisnost Kosovo gotova stvar.

Djomla

pre 5 godina

E, sad ce siptari da stoje mirno i da slusaju pazljivo.

aska

pre 5 godina

Doslo je vreme da se Pristini pokazu zubi i da se satera u cosak, jer ovakvu bahatost niko vise nece da trpi.

sima

pre 5 godina

Nemacka ne podrzava antihumanu politiku Pristine. Ukoliko nastave sa time bice sankcionisani.

tale

pre 5 godina

Svi oni su radili na tome da Prištinu puste sa lanca, a sada više ne mogu da ih obuzdaju...vreme je da vide kako je Srbiji sve ove godine i sa čime se mi borimo

Vodolija

pre 5 godina

Било би и време да се Немачка сврста на правој страни, на страни Србије.А не ,на страни криминалаца, нарко картела.

Ilona

pre 5 godina

Nemačka svakako može i očigleno hoće da utiče mnogo oštrije na Prištinu kako bi sramne i pogubne takse bile povučene i ukinute. Nadam se da Angela Merkel ozbiljno misli sve što je izjavila i rešila da preduzme.

Davor

pre 5 godina

Nemacka treba odmah da im uvede sankcije! Samo ostri udarci ih mogu naterati da ukinu takse!

caca

pre 5 godina

Nadamo se da ce neko jak i mocan uspeti da na Pristinu stavi tacku!!!!

sarasavic789

pre 5 godina

Srbija želi kompromis, mir i stabilnost!

Sara

pre 5 godina

Prema Prištini treba primeniti oštrije kazne, kako bi se vratili za pregovarčki sto.

Nadica

pre 5 godina

Vreme je neko zaista istinski pristupi velikom problemu .

Milica Milicic

pre 5 godina

Misljenja sam da su mogli mnogo ranije da izvrse pritisak na Pristinu kako bi ukinula protivpravne takse.

Ana

pre 5 godina

Pristina polako gubi tlo pod nogama, zahvaljujuci dobroj politici Vucica.

natasa83

pre 5 godina

Jedino na Nemacku jos mozemo da se oslonimo oko ukidanja taksi,ostali su nam pokazali da ne zele vise da uticu na Pristinu.

Verica

pre 5 godina

Zelimo Nemackoj da predje s reci na delo prema Siptarima.

Verica

pre 5 godina

Zelimo Nemackoj da predje s reci na delo prema Siptarima.

Nikita

pre 5 godina

Srbija je spremna da nastavi sa pregovorima,cim Pristina ukine takse.Vreme je da se stane na put bahatom i neodgovornom ponasanju Pristine.Hvala Nemackoj sto zeli da pomogne da se pregovori nastave.Smatram da bi i ostale zemlje trebale da vrse pritisak na Pristinu,jer ocito je da sa Pristinom nema normalno razgovora.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija