• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. S.

27.04.2019

19:43

(FOTO) INFORMER U KOPNENOJ ZONI BEZBEDNOSTI! KOSOVO NA NIŠANU! Spremno reagujemo na sve PROVOKACIJE ŠIPTARA!

Politika

(FOTO) INFORMER U KOPNENOJ ZONI BEZBEDNOSTI! KOSOVO NA NIŠANU! Spremno reagujemo na sve PROVOKACIJE ŠIPTARA!

Podeli vest

Srpski specijalci na stalnom oprezu zbog čestih upada naoružanih razbojnika i šumokradica sa Kosova. Administrativnom linijom patroliraju izuzetno motivisani i obučeni mladići, ali i nekoliko devojaka

Srbijo, mirno spavaj. Izuzetno obučene jedinice Vojske Srbije budno motre na administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom i spremno reaguju na česte upade i provokacije naoružanih šiptarskih razbojnika i šumokradica.

Reporteri Informera proveli su dan sa vojnicima i oficirima u bazi "Šušnjak", u blizini Kuršumlijske Banje, i uverili se u njihovu motivisanost i odlučnost da brane otadžbinu.

Foto: Zoran Sinko

Baza se nalazi na jednoj visoravni, iznad gustih šuma, i do nje se dolazi poljskim, skoro neprohodnim putem.

Grudobrani

Na prvi pogled vidi se samo kapija i jedna osmatračnica, ali kada smo prišli bliže, uverili smo se da je cela baza opasana zemljanim grudobranima. Na svakih nekoliko metara nalazi se mesto za strelce, utvrđeno deblima i džakovima punim peska. Odatle pogled "puca" na okupiranu južnu srpsku pokrajinu.

Foto: Zoran Sinko

- Duž cele linije su naši objekti, ali "Šušnjak" je u rejonu Kuršumlije najveći - kaže nam poručnik dok nam pokazuje bazu i upoznaje nas sa vojnicima.

Kako kažu naši domaćini, tokom patroliranja okolnim brdima, svakoga dana prepešače i prekontrolišu kilometre i kilometre često jedva prohodnog terena.

Foto: Zoran Sinko

- U patroli smo, u proseku, po desetak sati, ali dešavalo se da se zadržimo duže kada uhvatimo šumokradice ili pronađemo njihove traktore kojima idu u krađu. Tada moramo da sačekamo naše policajce, koji ih preuzimaju - priča nam vojnik.

Na pitanje koliko su česte šiptarske provokacije, kratko je uz osmeh rekao:

- Spremni smo da reagujemo na svaku opasnost.

Foto: Zoran Sinko

Samo što je to rekao, vojnici su dobili signal za akciju i u roku od dva minuta nekoliko njih je istrčalo iz barake, u punoj ratnoj opremi. Zapazili smo da je među njima i jedna devojka, kao i verni pas Fleš, rase malino.

CRVENI STEPEN BEZBEDNOSTI NA KOSMETU UOČI VASKRSA! Da li su teroristi ISIS slučajno BAŠ SADA DEPORTOVANI IZ SIRIJE?!

Vojnici koji su ostali u bazi kažu da je to svakodnevni posao i da nije ništa čudno i vanredno. O detaljima ove akcije, podrazumeva se, nisu hteli da pričaju.

Foto: Zoran Sinko

ZAPADNI VOJNI SAVEZ NAM RADI O GLAVI! NATO sa Šiptarima opkoljava Srbiju!

Stalno usavršavanje

Primetili smo, takođe, da su oprema i naoružanje ovih vojnika zaista vrhunski. Pored nezaobilaznih automatskih pušaka i ručnih bombi, na grudobranima smo videli i automatski bacač granata BGA 30, kao i "crnu strelu", izuzetnu snajpersku pušku efektivnog dometa preko dva kilometra.

Foto: Zoran Sinko

- Dobro smo obučeni, bez lažne skromnosti, ali i pored toga se stalno usavršavamo, da budemo još bolji - kaže nam poručnik.

Foto: Zoran Sinko

Inače, u ovoj izolovanoj bazi periodično borave vojnici 3. Brigade kopnene vojske. Za razliku od karaula bivše JNA, u kojima su vojnici dobijali hranu iz obližnjih garnizona, baza "Šušnjak", a i drugi slični objekti, po tom pitanju su autonomni.

Foto: Zoran Sinko

Šiptari ubijali i pljačkali

27. februar 2019. - Grupa naoružanih Albanaca upala u napušteno selo Rastelica kod Kuršumlije i pokrala alat, pokućstvo i druge stvari
21. februar 2019. - Kosovska policija ilegalno prešla administrativnu liniju i zaplenila kamion subotičkih registarskih oznaka, čime je prekršila Sporazum o kretanju u zoni administrativne linije! Za dlaku je izbegnut sukob sa patrolom Vojske Srbije
 

Foto: Informer

Stevan Sinđelić

28. avgust 2014. - Žandarm Stevan Sinđelić (30) ubijen je na administrativnoj liniji sa Kosmetom, kod sela Orlovac, koje se nalazi samo nekoliko kilometara dalje od baze "Šušnjak". Njega su tada u glavu upucale šiptarske šumokradice iz rejona Podujeva. Ova banda je i dan ranije imala obračun sa policijom. Nesrećni žandarm je pogođen kada su se šumokradice u toku noći 28. avgusta 2014. vratile po oružje i opremu koju su ostavili posle obračuna sa policijom
17. april 2014. - Šumokradice u ataru sela Vukojevca pucale na pripadnike policije, srećom, nije bilo povređenih
3. oktobar 2013. - Uhapšen Albanac koji je u Vukojevcu krao drva, a tad su mu zaplenjeni traktor, testera i šumski alat
26. septembar 2013. - Uhapšena trojica Albanaca koji su u ataru sela Trpeze nelegalno sekli šumu
8. jul 2013. - Više kradljivaca drva je u ataru sela Borovac pucalo na pripadnike Žandarmerije. Policija Kosova saopštila da je tad povređeno šest osoba
29. maj 2013. - Blizu administrativne linije prema KiM uhapšeni Šiptari F. P. (25) i R. P. (20) zbog krađe šume na teritoriji opštine Kuršumlija
8. novembar 2012. - Nepoznati napadači u regionu Gnjilana pucali na šestoricu Srba koji su u sopstvenoj šumi sekli drva
29. avgust 2012. - U ataru sela Merdare lopovi prvo bespravno posekli 200 stabala, pa pucali na patrolu Žandarmerije, ali nije bilo povređenih

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ivan

pre 4 godine

Zašto se ovim ljudima ne isporuče najnovije puške sa optičkim nišanima

Stevan

pre 4 godine

ŽIVELA naša Vojska Srbije i policija, ŽIVELA SRBIJA!?

kiki

pre 4 godine

Pa ubilo se to cuvanje kad iznova i iznova se vracaju .. kakvo hapsenje sto nisu pobili tu bandu

Ljubo

pre 4 godine

Pa nije samo sto Kosovo preuzese Siptari ,jos i po jugu Srbije haraju ,pljackaju ,ponizavaju ,...dokle vise Srbine ,dokle da se hvalimo ,a drugi nas samo pljuju ,ponizavaju .Sta ce Srbima oruzje ,kada ga nikada ne upotrebe da bi bili veliki ,jaki ,stabilni ,slozni ,mocni ,muski .I ovo sto kazu da nesto dobijamo ,bojim se da i kada zatreba ,nece se upotrebiti u nasu korist ,kao sto se nije nikada upotrebili .Ili smo ginuli za druge ili smo gradili za druge .Malo je naivnosti kao sto je srbska .

Stari graničar

pre 4 godine

Lepo je videti da su naši vojnici obučeni i motivisani za svoje profesionalne zadatke i obaveze. Međutim, moram da reagujem na jednu netačnu informaciju iz ovoga članaka. Nije istinita tvrdnja da su vopjnici na bivšim karaulama JNA "dobijali hranu iz oližnjih garnizona". Deset godina(od 1966.-1975.) sam proveo u Sloveniji na jugoslovenskoj granici od Jezerskog do Kopra i sve karaule su samostalno pripremale sebi kompletnu hranu, od mešenja hleba pa dalje. Moguće je da je eventualno na nekom mestu širom granice SFRJ i bio slučaj snabdevanja iz garnizona, ali to je verovatno bio samo izuzetak od pravila.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija