• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

09.05.2019

22:32

(FOTO) OBELEŽEN DAN POBEDE! Sećanje na pretke pale u borbi za slobodu!

Politika

(FOTO) OBELEŽEN DAN POBEDE! Sećanje na pretke pale u borbi za slobodu!

Podeli vest

Polaganjem venaca, svečanim maršom "Besmrtni puk" i koncertom na plaotu ispred Skupštine grada Beograda obeležen je dan Pobede nad fašizmom, 9. maj

"Besmrtni puk", u kojem su učestovali brojni građani i predstavnici republičke i gradske vlasti, kao i gosti iz Rusije, kretao se od Spomen-groblja oslobodiocima Beograda, Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda, gde je održan svečani koncert.

Koncert je organizovao Ruski dom iz Beograda, uz podršku Grada Beograda i Vlade Grada Moskve, a nastupili su ruski i srpski umetnici i ansambli.

Pre početka koncerta, okupljenima su se obratili ministar za inovacije i tehnološki razvoja Nenad Popović, ministar za rad Zoran Ðorđević, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Foto: Tanjug

Popović je rekao da se na današnji dan moramo prisetiti ideja zbog kojih su naši preci, nadljudskom hrabrošću i nepokolebljivošću, bili spremni da bespogovorno, u ratu žrtvuju svoje živote.

- Moramo se prisetiti tih ideala prošlosti, jer na njima je zasnovana i naša sadašnjost i budućnost - rekao je Popović i istakao da su ti ideali sloboda i nezavisna otadžbina.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je okupljenima čestitao Dan pobede i istakao da je poznato da su Srbi i Rusi braća.

- Ali, mi smo i braća po oružju. Ovo je dan kada treba da pamtimo svakog srpskog i ruskog heroja, od maršala do vojnika - poručio je Čepurin.

Zamenik gradonačelnik Goran Vesić se, u ime Grada Beograda, zahvalio prijateljima iz Rusije koji su došli da zajedno sa građanima Srbije proslave pobedu nad fašizmom.

- Ako ima naroda koji sa punim pravom slave pobedu nad fašizmom, onda su to ruski i srpski narod. Podneli smo najveće žrtve, proporcionalno broju stanovnika, i bili na pravoj strani čovečanstva - istakao je Vesić.

On je dodao da je današnji dan prilika da se zahvalimo i Crvenoj armiji na učešću u oslobođenju Beograda 20. oktobra 1944. godine.

Foto: Tanjug

- Nikada nećemo zaboraviti da je 1.000 Crvenoarmejaca i skoro 3.000 pripadnika NOB-a dalo život da Beograd bude slobodan - rekao je Vesić.

On je istakao da marš "Besmrtni puk", treba da podseti na pretke koji su dali život u borbi protiv fašizma, da podseća buduće generacije šta je fašizam i da bude brana revizije istorije.

Ministar Ðorđević rekao je da je nemamo pravo da zaboravimo naše pretke pale za slobodu i da je naša obaveza da čuvamo sećanje na njih.

U povorci "Besmrtni puk" bili su i mnogobrojni građani, a među njima su potomci nastradalih koji su, uprkos kiši, nosili fotografije svojih predaka, srpske i ruske zastave. 

U prvom redu su bili prvom redu su ministar Popović, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, šef odbora za spoljne poslove ruskog Saveta federacije Konstantnin Kosačov i Valerij Rjazanski, ministar Ðorđević, direktor kancelarije za KiM Marko Ðurić... 

Ovo je četvrti put da se u Beogradu održava svečani marš "Besmrtnog puka" povodom Dana Pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija