• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

29.05.2019

07:41

NISMO SE UPLAŠILI, NEĆEMO OTIĆI! Rakić pozvao građane da što masovnije dođu na protest u Kosovsku Mitrovicu!

Politika

NISMO SE UPLAŠILI, NEĆEMO OTIĆI! Rakić pozvao građane da što masovnije dođu na protest u Kosovsku Mitrovicu!

Podeli vest

Predstavnici Srba sa severa i Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakli su da ni poslednja brutalna akcija Prištine neće oterati Srbe iz pokrajine i preneli poruku da će Srbija da ih zaštiti

Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je da pored terora koji sprovode Albanci bole i "pucnji u leđa" koji dolaze od pojedinih srpskih opozicionih lidera.

- Molimo vas ne pucajte nam u leđa, jer ovde žive naša deca - rekao je Rakić sinoć u specijalnoj emisiji na TV Most.

Rakić je istakao i da je na svaki poziv na mir koji dolazi iz Beograda odgovor Prištine "brutalna akcija i teror nad golorukim narodom".

Pozvao je građane sve četiri opštine na severu Kosmeta da što masovnije dođu u podne u centar Kosovske Mitrovice, odakle će, kako kaže, svi zajedno poslati poruku "da se nismo uplašili, da nećemo otići, jer odavde nema nazad".

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da je simptomatično da se ovako brutalna akcija sprovodila kada su građani, kako kaže, takoreći obezglavljeni, jer su politički predstavnici bili u Beogradu gde se razgovaralo kako da se sačuva mir na ovim prostorima i da se gradi budućnost i za Srbe i za Albance.

Očekivao je, kako je istakao, jasniju reakciju međunarodne zajednice koja je, "nažalost ćutanjem pokazala da mi moramo da uz svoju državu gradimo mir".

Naša država je uz nas, naglasio je Simić, dodajući da je to i poruka predsednika Srbije da niko neće dirati srpski narod.

Podršku države Srbije Srbima na Kosmetu preneo je i zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović koji je rekao da se nasiljem pokušava stvoriti strah kod Srba. 

- Ipak, Srbi znaju da je svaka okupacija teška, ali isto tako znaju da nijedna okupacija nije trajala večno pa neće ni ova - naglasio je Jović.

Bolje da sednemo i da se dogovorimo, jer mi nismo za rat, poručio je Jović Albancima.

Direktor Kliničko - bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici doktor Milan Ivanović rekao je da je više nego očigledno da je konačni cilj Albanaca etničko čišćenje Srba, dodajući da se "zato moramo ponašati odgovorno".

- Čvrsto sam uveren da naša država i predsednik Aleksandar Vučić misle i računaju na nas i dobili smo čvrste garancije da će zaštiti svoj narod na KiM - naveo je Ivanović.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović kaže da je u Zubinom Potoku juče bilo pravo ratno stanje.

- Mi smo branili, a postavljanjem barikada i paljenjem guma hteli smo da pokažemo da ne želimo da nas hapse i biju. Nama treba mir i suživot sa Albancima, ali ovakve akcije ne vode ka tome - rekao je on, dodajući da uhapšeni Srbi iz Zubinog Potoka nemaju nikakve veze sa kriminalnim radnjama koje im se stavljaju na teret.

Zamenik ministra kosovske policije Milan Radojević je naglasio "da ne može da pronađe opravdanje za ovakvu akciju bez obzira što se vodi pod plaštom borbe protiv korupcije".

- Ukoliko je postojala sumnja da su počinili bilo kakvo krivično delo, zašto je to moralo da se uradi sa sedamdeset oklopnih vozila - navodi Radojević.

Prema rečima gradonačelnika Leposavića Zorana Todića, u ovoj opštini je uhapšeno sedam pripadnika pograničke službe od kojih su tri žene i četiri muškarca.

Kako je rekao, ova akcija nema za cilj borbu protiv korupcije, već da zaplaši i protera Srbe sa KiM.

- Mi smo rešeni da ostanemo, a to možemo samo sa našom državom Srbijom - naglasio je Todić, podsetivši da je i u prethodnom periodu bilo puno teških trenutaka i da ih je tada sačuvala sloga i jedinstvo.

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković smatra da je Priština ovom akcijom želela da pokaže Srbima koji žive na KiM ali i Beogradu da srpski narod nije poželjan na KiM.

Janković je apelovao na međunarodne snage, pre svega Euleks i Kfor, da zaštite srpski narod, jer je to, kako je istakao, njihova misija i zadatak.

Poruku Srbima da država Srbija neće dozvoliti nikakav pogrom ili oluju o kojima zveckaju u Prištini preneo je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev koji je odao priznanje srpskom narodu na trpeljivosti i razumevanju situacije.

Kako je rekao, srpski narod i država Srbija je učinila sve da stvari vodi putem mira i kompromisa. 

Imamo snage, volje i odlučnosti da ako zatreba pobedimo, zaključio je Kozarev za TV Most.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Koliko dugo vremenski Rakiću,srpski narod može da izdrži provokacije,strah i neprospavane noći na KiM.

Perun

pre 4 godine

Trebalo bi podignutu sirenu,drugu,različitu na Kosovu, da se znaju na Kosovu je Vojska Srbije i je spremna da zaštiti srbe na Kosovu ali i da zna i šiptari,Vojska Srbije je spremna da reaguje....

eh baš su vas zastitili

pre 4 godine

dobili smo čvrste garancije da će zaštiti svoj narod na KiM

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija