• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.07.2019

08:56

UZ MAKRONA U POSETU SRBIJI STIŽU I VELIKI PRIJATELJI SRBA IZ FRANCUSKE!

Politika

UZ MAKRONA U POSETU SRBIJI STIŽU I VELIKI PRIJATELJI SRBA IZ FRANCUSKE!

Podeli vest

U delegaciji francuskog predsednika Emanela Makrona koja u ponedeljak dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji biti i poznati umetnici našeg porekla

 

Novosti u tekstu povodom sutrašnje posete francuskog predsednika Srbiji, citiraju poznatog umetnika rođenog u Beogradu Enkija Bilala.

- Drago mi je što me je predsednik Makron pozvao da budem u zvaničnoj delegaciji. Nismo se do sada sreli, ali su mu poznati moje poreklo i artistički angažman. Nisam samo crtač stripova, već i reditelj, slikar, scenograf, radim puno toga i deo misije biće da se sretnemo sa određenim brojem srpskih umetnika i obnovimo veze -  kazao je Bilal.

Kaže i da je u planu učvršćivanje odnosa u političkom, ekonomskom i vojnom domenu, te da će biti reči o Kosovu, ali i o onome što se događalo kod Trijumfalne kapije na komemoraciju povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

- Ceremonija pred Spomenikom zavalnosti Francuskoj trebalo bi da bude početak novog otopljavanja naših odnosa - kaže Bilal.

I Reno Žirar, francuski novinar navodi tri aspekta ove posete.

- Prvi je jačanje odnosa u domenu kulture i sisret sa studentima iz Srbije. Nadam se da će to dati doprinos povećanju broja srpskih studenata u Francuskoj. Ne treba zaboraviti da je Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu podignut u zbog toga što je Francuska prihvatila hiljade srpskih đaka i studenata tokom Prvog svetskog rata, kao što je prihvatila ranjene borce, ratovala zajedno sa srpskim vojnicima i učestvovala u oslobađanju Srbije i Beograda.

Kao drugi aspekt posete navodi podršku Francuske uzlasku Srbije u EU, a treći je, dodaje, vizija regionalne bezbednosti koju će Makron izneti, ali, napominje, želeće da sasluša i srpsku stranu s tim u vezi, kao i šta može da se uradi po pitanju rešavanja "albanskog iredentizma na Balkanu".

Geopolitičar Žak Rupnik smatra da je došlo vreme da se okrene stranica posle traumatizma devedesetih, rata na Kosovu i bombardovanja.

- Veoma je važna tema proširenja. Francuski predsednik treba da objasni smisao usporavanja evrointegracija Zapadnog Balkana i da istakne da proširenje treba da ostane apsolutna perspektiva. Ako želimo da srpsko društvo ostane privrženo evropskoj ideji, taj proces mora da zadrži kredibilitet - zaključio je Rupnik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vera

pre 4 godine

Ma videli smo mi svi ko je tu kome prijatelj na 100-oj godišnici početka WW1 kad su popljuvali Vučića i Srbiju koja ga pokrenula....vi se lažite koliko hoćete.

paja

pre 4 godine

makron nije prijatelj srba,dokazao je to mnogo puta !!

mihajlo

pre 4 godine

Trebalo bi ovom posetom da se odnosi dve države vrate na nekadašnji položaj koji su negovale dve prijateljske države.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija