• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija Danas

31.07.2019

10:51

(FOTO) BIĆE TEŠKO! OPASNE PRETNJE NOVOG AMERIČKOG AMBASADORA: Nastaviću da pritiskam Srbiju!

Politika

(FOTO) BIĆE TEŠKO! OPASNE PRETNJE NOVOG AMERIČKOG AMBASADORA: Nastaviću da pritiskam Srbiju!

Podeli vest

Kandidat za novog ambasadora SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je u utorak da je Srbija politički i ekonomski lider i ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, a da će njegov prioritet, ako postane ambasador, biti normalizacija odnosa Beograda i Prištine i pronalazak trajnog i održivog rešenja

- Radimo na tome u Beogradu, Prištini, Vašingtonu i Briselu, da nađemo način da Srbija i (tzv.) Kosovo dođu do rešenja, da odstupe od kontraproduktivnih koraka, kojima obe strane pribegavaju. Obema stranama je potrebno da krenu napred, a naš posao je da to omogućimo - rekao je Godfri u Senatu, odgovarajući na pitanje demokratske senatorke Džin Šahin o tome šta se može učiniti da Srbija i tzv. Kosovo dođu do rešenja.

Prema njegovim rečima, Srbija je politički i ekonomski lider i ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, kao i da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvije u modernu, demokratsku i evropsku naciju.

- Podržavamo njenu integraciju u EU. Srbija je na prekretnici i lideri moraju da sprovedu reforme kako bi zemlja napredovala ka EU - rekao je Godfri.

On je kazao da je posle diplomatske službe u Moskvi, "u potpunosti svestan agresivnog ponašanja Rusije, malignog uticaja i kampanje dezinformacija, koju vodi u Evropi", i da SAD ulažu veliki napor da se tome suprotstave.

Demokratski član Odbora za spoljne poslove u Senatu Džin Šahin rekla je da nedavna primopredaja ruskih borbenih vozila Srbiji u Nišu nju dvostruko zabrinjava - zbog toga što Rusija želi da utiče na situaciju u Srbiji i zato što se time zastrašuju ostale zemlje u regionu, imajući u vidu "ulogu Srbije u ratovima devedesetih", na šta je Godfri rekao da će ohrabriti Srbiju da napreduje ka Zapadu, što uključuje i "normalizaciju odnosa sa (tzv.) Kosovom".

 

OVO SE NE PROPUŠTA! Oproštajni intervju MIROSLAVA LAZANSKOG uoči odlaska na mesto ambasadora u Moskvi!

 

Kako je rekao, ukoliko bude izabran za ambasadora, radiće i na poboljšanju odnosa Srbije sa BiH, Crnom Gorom i Hrvatskom, ali će i nastaviti da "pritiska" Vladu Srbije da se završi istraga o ubistvu braće Bitići 1999. godine i da će učiniti sve da odgovorni budu privedeni pravdi, bez obzira na položaj i rang.

Prema njegovim rečima, demokratija i vladavina prava su važan element delovanja SAD u Srbiji, zbog čega on želi da promoviše i brani demokratske vrednosti.

 

 

Govoreći o ekonomiji, Godfri je istakao da ekonomski razvoj Srbije ima ogroman potencijal zahvaljujući obrazovanoj i talentovanoj radnoj snazi, zbog lokacije koja je važna trgovinska raskrsnica Evrope i dugačke tradicije gostoprimstva. 

- Srbija je učinila velike korake da reformiše svoju ekonomiju, mora i da smanji birokratske prepreke i da se bori protiv posledica korupcije da bi bila privlačnija za poslovanje - rekao je on.

NOVA RAMPA SA ZAPADA! Tramp proteruje Kineze iz Srbije!

 

Naveo je da će raditi na značajnim američkim investicijama u Srbiji, koje su za sada otvorile 20.000 radnih mesta od 2000. godine.

Kako je ocenio, Srbija je važan partner u vojnim odnosima kao i u misijama za održavanje mira, naglasivši da je saradnja Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja jedna od najuspešnijih u Evropi.

Za odnose SAD i Srbije rekao je da imaju dugu i komplikovanu istoriju, od saveznika u oba svetska rata do teških vremena iz devedesetih godina prošlog veka.

Entoni Godfri trenutno radi kao zamenik ambasadora SAD u Moskvi, a iza sebe ima skoro 40 godina službe u američkoj Mornarici i diplomatiji.

Diplomirao je na Univerzitetu Kalifornija i govori ruski, turski i srpski jezik. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Iz d fajnal kauntdavn

pre 4 godine

JOŠ 5 DANA DO SLAVLJA MAESTRALNE 24 OLUJE I 304 SINJSKE ALKE! Ove godine će Tomson za slavlje Oluje pevati na rivi u Splitu a neredne godine za lepu 25-u godišnicu peva u VUKOVARU pa neka pati koga smeta jer će patit dok je živ dok se tamo peva i slavi...

SKANDAL

pre 4 godine

Hrvatski portal pokazao slike zarobljnih i prebijenih i krvavih Srba... Dnevno.hr NA TO NISU RAČUNALI: EVO ZAŠTO SU PORAŽENI! Srbi su znali da se sprema Oluja, a znali su i za pravce kojim će doći HV. Znate li vi za iznenađenje koje ih je koštalo glave?

Kažu

pre 4 godine

Od naredne godine prosečne plate u RH preko 1000E pa kako Srbi neće biti ustaške sluge! Opet diplomatski poraz za slavlje 24 Oluje dolazi čak 42 diplomata a Srbija ćuti! Kolinda je u Izraelu poklonila izraelskom predsedniku knjigu od izraelčanke Ester Gitman u kojoj ona piše o tome kako je Stepinac spasavao jevreje! Hrvatska digla optužnice za serpske generale Milana Čeleketića i Slobodana Tarbuka zbog granatiranja Siska 95g i ubijanje civla a za to se priperma još 39 optužnica! Nova serija na HRT-u koja se zove TITO je otkrila da je Čiča Draža rekao Titi plan da se Hrvate katolike u Hrvatskoj 1/3pobije i 1/3popravoslavi i 1/3raseli a Srbi to obrnuli! Vlada RH menja porezni zakon i plate rastu 50-150E a prosečne su sada oko 900E! Iz Pacolijevog ureda kažu da Dača opet laže za povlačenje priznanja RK od CAD! Hrvatska je ispunila sve uslove za ulazak u Šengen konačna odluka u 10-om mesecu! Tomoson ima koncert ove godine na rivi u Splitu za 24g Oluje a za 25g u Vukovaru! Milo ne miruje priča se da će CG zbog turizma i EU odbaciti ćirilicu i uzeti latinicu! Počela je gradnja LNG terminala na Krku pa će posle "rampe" hrvati imati i "ventil"! Papa smenio biskupa koji je hrvatskom biskupu zabranio da vodi misu na Blajburgu! Opet luda reklama za hrvatski turizam britanski BBC će snimati seriju o svim lokacijama u RH gde se snimala Igra prestola!

Goran

pre 4 godine

G.o americko..za siptarske teroriste trazis pravdu, a za Srbe pobijene na Kosovu ni reci... s.m se u vasu demokratiju... izvini redakcijo

Cedo

pre 4 godine

Иди кући амере или перципирај ствар кава јесте у стварности,размисли добро о савезништву и о свињарији коју сте урадили 90’-их Буди реалан и неокривљуј Србе унапред јер знаш да сте ви сви много више криви.гуј

Perica

pre 4 godine

O ti bi da se mešaš opet u politiku Srbije?Idi bre kući ne treba ni da dolaziš samo šteta od tebe kako već jednom ne shvatite da ste ovde nepoželjni.Normalnom čoveku dosta vi kao da ste mentalno retardirani

Penzioner

pre 4 godine

Srbija ce biti normalna drzava kada povrati svoju teritoriju, pre toga tesko!!!

Vladimir

pre 4 godine

"Maligni uticaj Rusije na Balkanu"najbednija floksula koju zapadne zemlje naročito Amerika i njeni zvaničnici ponavlaju kao papagaji,jer Gebelsovski,jedna laž ponovljena sto puta postaje istina.Upravo je zapadni uticaj na Balkanu prouzrokovao sve ratove i nedaće koje su se na njega sručile devedesetih godina.Strateški cilj Zapada je opkoljavanje Rusije i pokušaj slamanja Rusije kao jedine sile koja se mogla suprotstaviti Americi,a svo zlo je počelo rušenjem berlinskog zida.Pozivenjem na "maligni uticaj Rusije" pokušava se zataškati sve što je Amerika i njeni NATO saveznici radila svih ovih godina i sva zla koja su napravili na Balkanu pokuššavaju tako minimizirati.

Marko

pre 4 godine

"On je kazao da je posle diplomatske službe u Moskvi, "u potpunosti svestan agresivnog ponašanja Rusije, malignog uticaja i kampanje dezinformacija," Kada jedna fasisticka elita, mislio sam na zapadne elite, kada ta ista elita jos umislja da smo u 80-90 godine kada je da koristi medije i da laze narodima u svoju korist a da u to vreme narodi nisu bili u mogucnost da se informisu na pravi i nezavisan nacin, kada propala elita okarakterise Ruse kao rak, onda vam je jasno da je danasnje drustvo u pravom pravcu, a to je da vise niko od narodi sirom sveta, a pogotovo na zapadu ne veruj istoj eliti i medijima, i to njih pece. Kada ta ista elita sebe zeli da ubedi da narodi gutaju tu propagandu sa osmehom na licu, onda se zapitate da li je ta elita nacisto "psihicki bolesna ili sami sebe lazu". Nije mi jasno kako fasisticka zapadna elita ima obraz i ne stidi se da otvoreno laze, a znaju da znamo da su lazovi. Onda se pitamo kome sluzi ova laz ? Jel obican narod je davno upucen o lazima, mozda ta laz je u fokusu za politicare poput Jeremica, Obradovica, Djilasa, isti politicari koji zele da nastave svoj prljavi i degutantan posao, a to je da opljackaju zemlju u ime demokratije i da uvedu "totalitarni rezim" sa osmehom na lice. Narod vise njih ne veruje, ovo je strasno, elita je ubedjena u svoju laz, to je za psihijatriju i za bolnicu a ne za politiku.

Solunac

pre 4 godine

Ko je taj čovek? Da li je i on kao ostali ili gori?

Milan

pre 4 godine

Prvo uz akreditive da se otvoreno izvine za masovna ubistva koje su počinili piloti NATO pakta pod vođstvom USA. Ne da izrađava žaljenje i priča gluosti o komplikovanim odnosima nego da preuzme odgovornost u ime USA za hrvatski genocid 1995 nad srbima. Posle možemo dalje.

deda Raša

pre 4 godine

Pa ovaj jos nije ni seo u SKOTOVU klupu a vec preti! Da smo pravna drzava i da neko ima "Onu stvar", raskinuo bi diplomatske odnose sa neprijateljem Srbije i vratio ga tamo odakle je i dosao. E Srbijo sta si docekala, da pljuje po tebi i kurta i murta, a ti cutis.

dragan

pre 4 godine

znam da necete objaviti ovo ,ali sta je ovde covek lose rekao .Meni licno kad i ako Srbija sredi sve ovo je povratna karta da se sa porodicom vratim u zavicaj i u takvim uslovima znacemo sami da se snadjemo i zivimo.OJ SRBIJO MILA MATI UVEK CU TE TAKO ZVATI ............................................ U TEBI CU SRETCNO TEK PROVODITI OVAJ VEK.

jova

pre 4 godine

Nove pretnje ,od propadajuće Anglo-Amerike,ništa novo ,i taj je ambasador,Bibliski nepismen kao i predhodni, on preti a nezna da mu država propada,,tako je Bog odredio i tako će biti,nemožeš prolivato nevinu krv po celom svetu trajno ,a da nebudeš za to kažnjen.

milan lala

pre 4 godine

Svako ima pravo da razmislja i planira kako mu volja tako i gospodin, no ako je zamislio da ce nasa vlada da im legalizuje agresiju na Srbiju i otimacinu KiM onda se tu prevario od toga nema nista ili sto bi moje lale narodski rekle : "od tog mleka sira biti nece" od te suplje politike . Sve dok se sa KiM proterani Srbi nemogu vratiti svojim kucama i ziveti u miru , sve dok su nase Crkve , manastiri i 10 srpskih opstina sa narodom na KiM pod okupacijom i terorom UCK bandita nema govora o nekakvom napredku niti ce ga biti . Srbija je strpljiva i miroljubljiva , cekace svoje vreme , a ono polako ali sigurno dolazi . KiM je Srbija i to nikakva sila i pritisci nemogu izmenuti.

miroljub

pre 4 godine

Jedan Skot je otišao , a došao drugi. Otići će i on.

DEDA RAKA

pre 4 godine

Kad nekoga pritiskaš on isputa "gasove" i nije baš prilatno . Zato dobro razmisli !

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija