• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

28.07.2019

08:38

NOVA RAMPA SA ZAPADA! Tramp proteruje Kineze iz Srbije!

Politika

NOVA RAMPA SA ZAPADA! Tramp proteruje Kineze iz Srbije!

Podeli vest

Ambasador SAD u EU Gordon Sonland upozorava da će se sve zemlje koje dozvole 'Huaveju' i drugim kineskim kompanijama učešće u infrastrukturnim projektima suočiti s američkim protivmerama, a na spisku je i Srbija. Kinezi u našoj zemlji već uložili milijarde u Železaru, RTB Bor, Železnicu, TE Kostolac, Pupinov most, a najavljuju i izgradnju beogradskog metroa

Američki predsednik Donald Tramp želi da protera kineske firme iz Srbije i tako je natera da se odrekne milijardi direktnih stranih investicija!

Interes građana

Mi sarađujemo po pitanju direktnih stranih investicija i sa Zapadom i sa Istokom, jer je to u interesu građana
Aleksandra Tomić, Odbor za finansije i republički budžet

Ovo potvrđuje ambasador SAD u EU Gordon Sonland, koji smatra da je saradnja sa Pekingom u velikim projektima guranje prsta u oči Vašingtonu. Sonland upozorava da bi zemlje koje 'Huaveju' ili drugim kineskim firmama dozvole učešće u ključnim infrastrukturnim projektima mogle biti suočene s američkim protivmerama! Drugim rečima, ukoliko se Srbija ne odrekne kineskih investicija, Vašington bi mogao da nam uvede ekonomske sankcije!?!

Prema rečima američkog zvaničnika, ne treba po svaku cenu prihvatati kineske investicije i tehnologiju.

- Oni koji slepo prihvataju kinesku tehnologiju i investicije, bez obzira na moguće probleme, mogu se naći u nepovoljnom položaju u odnosu na nas. Zemlje koje 'Huaveju' ili drugim kineskim firmama dozvole učešće u ključnim infrastrukturnim projektima mogle bi se suočiti s američkim protivmerama - naglasio je Gordon.

KINEZI NE DOLAZE, ONI SU VEĆ DOŠLI! Pretekli Amere tamo gde su MISLILI DA SU NAJJAČI!

Da se i Srbija nalazi na američkoj listi 'spornih' zemalja potvrđuje to što su Kinezi u našoj zemlji već uložili milijarde u Železaru Smederevo, RTB Bor, Železnicu, TE Kostolac, Pupinov most, a najavljuju i izgradnju beogradskog metroa. Da strancima zaista smetaju kineske investicije u Srbiji potvrdio je nedavno i predsednik Vučić, istakavši da u Evropskoj uniji postoji 'antikineski lobi koji se bori protiv svega kineskog u Evropi'.

Moj ugao

Dok je, recimo, Železara bila u problemima, nikom nije smetala. Sad kad radi po tržišnim principima, prihoduje i zapošljava, postaje problem Zapadu. Mali smo mi da bi se kod nas sukobljavale velike sile
Stevica Deđanski, analitičar

Komentarišući ove navode, šefica Odbora za finansije i republički budžet Aleksandra Tomić kaže da je Vučić stvari nazvao pravim imenom i da se to mnogima ne dopada.

- Mi se ne mešamo u političke i ekonomske odnose drugih država, već sarađujemo po pitanju direktnih stranih investicija i sa Zapadom i sa Istokom, jer je to u interesu svih građana. To je rezultat odgovorne spoljne i unutrašnje politike koju Srbija vodi. Kako će velike sile rešavati svoje odnose u budućnosti, ostavićemo vremenu koje dolazi, a do tada Srbija će ekonomski da napreduje - podvlači Tomićeva.

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da Amerikanci prete celom svetu sankcijama, kako zbog Rusa tako i zbog Kineza.

- Sad se vidi da u pozadini svih zapadnih priča o tome kako žele dobro za nas stoji jedino interes da se Srbija drži zavisnom od glavnih zapadnih država i njihovih saveza, EU i NATO. Zato se na svaku saradnju sa Rusijom i Kinom gleda podozrivo, a sve češće i neprijateljski. Zapad smatra da je Balkan njihovo 'dvorište' i da oni jedini imaju pravo da tu ostvaruju interese. Kao u stara dobra kolonijalna vremena. Pogotovo se SAD plaše Kine jer vide u njoj glavnog geopolitičkog i ekonomskog suparnika, koji ne traži od zemalja sa kojima sarađuje da se odreknu nacionalnih interesa - zaključuje Pavić.

Najveće kineske investicije u Srbiji

Železara u Smederevu
* platili za nju 46 miliona evra
* investiraće još 300 miliona evra
* zadržali svih 5.050 radnika

Foto: Informer DN

Pruga Beograd - Budimpešta
* vrednost projekta dve milijarde evra
* saobraćajnica duga 350 kilometara
* 46 odsto uposlenih firmi biće iz Srbije

Foto: Informer DN

Most Zemun - Borča
* vrednost investicije 170 miliona evra
* otvoren u decembru 2014. godine
* 1.499 metara dugačak i 22,8 metara visok

Foto: Informer DN

Izgradnja bloka u TE 'Kostolac'
* vrednost ugovora 715,6 miliona evra
* radi se i revitalizacija blokova B1 i B2
* očekuje se da sve bude gotovo 2019. godine

Foto: Informer DN

RTB 'Bor'
* uplatili 350 miliona dolara za dokapitalizaciju
* 63 odsto vlasništva nad kompanijom ima 'Ziđin'
* obavezali se da ukupno ulože 1,26 milijardi dolara

Foto: Informer DN

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
arsa

pre 4 godine

Loš naslov.Veoma loš naslov.Pa kad bi to Srbija stvarno uradila onda nam ne bi prostalo ništa drugo nego kolektivno samoubistvo.Slušati direktivu nekoga ko te je bombardovao ubujao okupirao deo države zatrovao vodu i zemlju, protiv nekog ko ti je samo dobro učinio, ekonomski i politički podigao sa kolena.Vašim naslovom čak dopuštate takvu opciju.

englezii

pre 4 godine

Sada ispada da su ostali sami protiv svih ! To znaci da su pukli potpuno samo im to niko nije fekao !

Marcco

pre 4 godine

Uz svo dužno poštovanje prema Americi, u šta su oni uložili osim što su za sitne pare kupili celokupnu duvansku industriju koju su predhodno izbombardovali (kupili tržište od dve milijarde godišnje za par miliona), uložili u izgradnju dela autoputa zelene transverzale (spajanje Goražda i federacije sa K10), u neku veoma čudnu banku i što finansijski slede MPC po sistemu kupi za 10 miliona, prodaj za 210.

petar petrovic

pre 4 godine

Ju-es-stil bio u Srbiji dok mu odgovaralo,neka USA plati 100 milijarde stetu koj je napravio ,,MILOSRDNI ANĐEO,, pa da vidimo kako dalje-

surovi

pre 4 godine

Napustio Belu Kuću zbog klimatizacije !!!??? Aaaaaa...... uplašio se da mu Kubanci nisu kroz sistem klima ubacili neki virus !!!! Mada ..... možda i jesu s obzirom na to šta priča !!!!

bubasvaba

pre 4 godine

Pa jeste li bili u zelezari smederevo i pobegli i za sobom ostavili PUSTOS I OGROMNE DUGOVE ????? Idite silom na RUSR,SEV KOREJU,KINU,IRAN ,VENECUELU NEMATE MU*A NEGO KINJITE MALE I SLABIJE MADA U SRBIJU NISTE USLI PESKE I TIME JE PORAZILI . Samo posteno priznajte koliko vas kosta BOMBARDOVANJE SRBIJE??????? jer ste nam sve makete unistili a koliko ste aviona izgubili ???????? i koliko ste prodali one nevidljive F 117 NAJNOVIIJE NESTO U SVETU koliko drzava ih sad poseduje ??????

guest

pre 4 godine

Niko nigde ne ulaze bez interesa, to sto se mi utrkujemo kome cemo pre da se prodamo "zlim amerima" ili "braci rusima" ili "braci kinezima" je jadno i bedno. Biti rob je biti rob, da li su nam oni "braca" ili ne, nista ne menja. Setimo da je 500 godina cela sprska elita i vladari govorili kako su nam turci "braca" a ne osvajaci, tada se nije pricalo kako smo 500 godina pod turcima, nego samo posle.

HN

pre 4 godine

Глупљи наслов одавно нисам прочитао у медијима!

Saradžogla

pre 4 godine

Zbog ovakvih tekstova koje SAMO INFORME OBJAVI nose naziv LAŽOVSKE NOVINE!Aloooo,Vučićeviću sinko,capiraš šta ti pišem?

Saradžogla

pre 4 godine

Zbog ovakvih tekstova koje SAMO INFORME OBJAVI nose naziv LAŽOVSKE NOVINE!Aloooo,Vučićeviću sinko,capiraš šta ti pišem?

Saradžogla

pre 4 godine

Zbog ovakvih tekstova koje SAMO INFORME OBJAVI nose naziv LAŽOVSKE NOVINE!Aloooo,Vučićeviću sinko,capiraš šta ti pišem?

slobco

pre 3 godine

...pih Gospodine, nisi više glavni u svetu pa ni u Srbiji, ovde te poštuju oni koji vode tvoj okupacioni sistem, ali pita se i narod koji će biti jači od izdajnika, špijuna i pljačkaša. Prošlo je vreme tvojih pljački, podela, mržnje i sukoba, Kinezi su naši prijatelji, ti si dokazani neprijatelj...

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija