• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.08.2019

08:37

SRBIJA TUGUJE! 24 godine od operacije "Oluja", Hrvati slave nesreću 250.000 proteranih Srba!

Politika

SRBIJA TUGUJE! 24 godine od operacije "Oluja", Hrvati slave nesreću 250.000 proteranih Srba!

Podeli vest

U Srbiji i Hrvatskoj danas i sutra obeležava se godišnjica vojno-policijske akcije Oluja. I dok zvanični Zagreb ovaj dan obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, u Srbiji se obeležava kao jedan od najtužnijih događaja u istoriji, komemoracijama i sećanjem na stradale i prognane u toj akciji

Centralna manifestacija povodom obeležavanja godišnjice biće održana večeras u 19 sati kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori, uz prisustvo predsednika i premijerke Srbije Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, patrijarha irineja, kao i srpskog člana Prededništva BiH Milorada Dodika.

Vojno policijska akcija počela je 4. i trajala je do 7. avgusta 1995. godine, a tokom njenog trajanja hrvatske snage su ubile najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti i proterale 250.000, nakon čega su uspostavile kontrolu na teritorijom tadašnje Republike Srpske Krajine. To je bio epilog planiranog zločina Tuđmanovog režima.

Napad je počeo rano ujutro 4. avgusta, a dan kasnije hrvatska vojska ušla je u gotovo potpuno napušten i prethodno teško i nasumično granatiran Knin. Otpor vojske RSK slomljen je brzo, operacija je zvanično trajala 4 dana, završila se padom Republike Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Republike Hrvatske nad tom teritorijom.

Krajiškim Srbima tog avgustovskog jutra ostavljeno je dovoljno vremena jedino da na brzinu pokupe osnovne stvari, posedaju u traktore i završe baš onako kako im je ranije cinično poručivao Stjepan Mesić - da im od rodne zemlje tragovi ostanu jedino na obući.

Sa teritorije Republike Srpske Krajine krenuo je talas izbeglica, a na putu ka Srbiji i Republici Srpskoj izbegličke kolone su stalno napadali hrvatska artiljerija i vojno vazduhoplovstvo.

Foto: Public

Kolonama sa traktorima nije bio dozvoljen ulazak u Beograd - osim prolska Bulevarom Arsenija Čarnojevića.

U Krajini su ostali samo civili, koji su bili izloženi teroru i posle formalnog završetka operacije "Oluja" 7. avgusta.

Vojna akcija je izvedena uprkos činjenici da je ta oblast bila pod zaštitom UN, pod nazivom sektori "Jug" i "Sever", i da su predstavnici RSK dan pre u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom rešenju sukoba.

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" je naveo da je prema njihovoj evidenciji, tokom "Oluje" i posle nje poginuo i nestao 1.861 Srbin.

Većina poginulih i nestalih bili su civili - 1. 211, a tri četvrtine njih bili su stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 548 žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 1.084 lica, dok se na "Veritasovoj" evidenciji nestalih vodi još 777 lica, od čega 588 civila, među kojima 295 žena.

Tri godine posle napada na Krajinu hrvatski predsednik Franjo Tuđman je, u govoru na otvaranju Ratne škole "Ban Josip Jelačić" u Zagrebu, 14. decembra, objasnio rezultate "Oluje".

- Srpsko smo pitanje, dakle, rešili, neće više biti 12 posto Srba ili devet posto Jugoslavena, kao što ih je bilo. A hoće li ih biti tri ili pet posto, to ne znači ugrožavanje hrvatske države - poručio je za govornicom.

VUČIĆ POVODOM GODIŠNJICE "OLUJE": Gde je nestalo 500 hiljada Srba?!

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je operaciju "Oluja" u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao kao udruženi zločinački poduhvat, sa ciljem trajnog i prisilnog proterivanja najvećeg dela Srba sa prostora bivše Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj.

Međutim, u drugostepenoj presudi su takve tvrdnje odbačene i generali su oslobođeni usled političkih pritisaka na porotu, čime je napravljen međunarodni presedan i izgrugivanje pravdi i žrtvama.

Hrvatske vlasti su negirale optužbe o etničkom čišćenju, a u vreme Tuđmanovog režima su odbijale saradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine, tvrdeći da je reč o legitimnoj vojnoj operaciji protiv pobunjenika. Kasnije su ipak prihvatile saradnju i dostavile desetine obrađenih slučajeva najtežih zločina počinjenih tokom i nakon vojno-policijskih akcija "Bljesak" i "Oluja".

Haški tribunal je jula 2001. otpečatio optužnicu protiv penzionisanog hrvatskog generala

Ante Gotovine, koji je bio komandant te operacije, 2011. godine je osuđen na 24, Mladen Markač na 18 godina zatvora, dok je general Ivan Čermak oslobođen krivice. Markač i Čermak su bili optuženi za progon, deportacije i prisilno premeštanje, pljačku, bezobzirno razaranje naselja, ubistva, nehumana dela i okrutan tretman tokom i nakon operacije "Oluja".

U presudi Anti Gotovini, Haški tribunal je utvrdio da je operacija "Oluja" u leto 1995. bila udruženi zločinački poduhvat s predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu, smišljen da protera srpsko stanovništvo iz Kninske Krajine, što je bio navod optužnice. U novembru 2012, Apelaciono veće Haškog tribunala oslobodilo je hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske Krajine 1995. poništivši prvostepenu presudu, nakon čega su pušteni iz pritvora.

Prema konačnoj presudi, operacija "Oluja" nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju proterivanja Srba iz Kninske Krajine.

Obeleževanje godišnjice kod manastira Krušedol


Centralna manifestacija povodom obeležavanja godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" 1995. biće održana večeras u 19.00 sati kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori, uz prisustvo predsednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Ane Brnabić.

Vučić je pozvao sve Srbe, posebno Krajišnike, da dođu kod manastira Krušedol na obeležavanje godišnjice "Oluje", za koju je rekao da je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

"Naš je zadatak da to nikada ne zaboravimo i da to na odstojanstven i ozbiljan način obeležavamo. Da se ne stidimo naših suza, da poštujemo tuđe žrtve, ali, da za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne smanjujemo i da o njima govorimo", poručio je predsednik Srbije.

Udruženja raseljenih održaće parastos srpskim žrtvama u akciji "Oluja" u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, u 10. 30 sati.



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aha

pre 4 godine

A 91. Se cinilo tako zabavno balvane na puteve postavljati.....

zoran miljkovic

pre 4 godine

ДА ЛИ ЈЕ СРБИЈА ОБЈАВИЛА ИЛИ ПРОЦЕСУИРАЛА ОНЕ КОЈИ СУ ДИРЕКТНО ОДГОВОРНИ ЗА ОВУ ИЗДАЈУ И ПРОГОН ОВОЛИКО ЉУДИ И ПОГРОМ ВИШЕ ОД 1000. ПА ЛОГИЧНО ДА ХРВАТИ СЛАВЕ,ОСТВАРИЛИ СУ ВЕКОВНИ САН ДА БУДУ ДРЖАВА ХРВАТСКОГ НАРОДА. А МИ, ШТА СМО МИ ОСТВАРИЛИ, СЕМ ИЗГУБЉЕНИХ МЛАДИХ ЖИВОТА И ИЗГУБЉЕНЕ ТЕРИТОРИЈЕ. ДА ТРАБУЊАМО ПРАЗНЕ ПРИЧЕ И СТАЛНО КУКАМО НА НЕПРАВДУ,бојим се да наше муке тек долазе НАЖАЛОСТ.

Stojan

pre 4 godine

Kako mogu da slave najvece etnicko ciscenje i ubistva koje su pocinili. To zdrav razum ne moze nego oni opcinjeni mrznjom koja im je usla i u gene pa su vecina mentalni bolesnici. A EU ih je i primila zbog toga sto su se dokazali kao okaljeni fasisti.

hogar

pre 4 godine

Ko je došao na tenkovima a otišao na traktorima?A nisu Transformersi?

AMatić

pre 4 godine

Ovo je žalosno da hrvati slave oluju i ubijanje Srba. Ali i u Srbiji ima hrvata a mi ih ne jurimo u "njihovu lepu" takvi smo mi srbi. A trebali bi samo da podignemo malo prašine pa da vidite kako bi reagovala ta nazovimo je gospođa Kolinda. Slala bi kritike otvarajući usta od uva do uva. Neka hrvati ostanu ovakvi kakvi su, kad tad dobiće svoju kaznu ako ne od srba sigurno od boga.

srbo

pre 4 godine

Svetska bruka koja sa slavljem hrvata postaje sve morbidnija ,zamislite područje koje je bilo pod zastitom snaga UN i država koja je danas u sastavu EU veliča fasizam i daje svetsku dimenziju bezobrazluku.

Pauk

pre 4 godine

Vratit cete i tu hr zemlju koju ste odnijeli na opancima , vjerujte !

Mate

pre 4 godine

Drugi puta pamet u glavu, pa neće biti kuknjave i plača. Drugi puta dva puta razmisliti prije nego što kreneš tjerati i etnički čistiti Hrvate iz vlastite države, dva puta razmisliti prije nego kreneš granatirati gradove i ubijati civile, dva puta razmisliti da se vojna snaga lako može okrenuti, i nenaoružan da se može dočepati puške, pa da uzvrati. Drugi puta razmisliti i prihvatiti što ti se nudi, a ne glumiti nepobjedivog. I Japanci su žrtve atomske bombe. I Nijemci su žrtve Ruskog granatiranja. Al sve je to posljedica. Tako je i Oluja posljedica. Ko sije vjetar, žanje Oluju. Pozdrav svim mirnim ljudima.

Smrad1

pre 4 godine

Srbi, talibani i ISIS su najveće zlo na planeti zemlji

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija