• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

17.09.2019

21:36

ZAHAROVA ZAGRMELA: AMERIKA SRBIJI DA PLATI RATNU ODŠTETU!

Politika

ZAHAROVA ZAGRMELA: AMERIKA SRBIJI DA PLATI RATNU ODŠTETU!

Podeli vest

Pre nego što od drugih zatraže da se okrenu budućnosti, SAD bi morale da se izvine za 1999. i da isplate odštetu porodicama poginulih i povređenih u agresiji, rekla Zaharova

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je da Amerika treba da Srbiji isplati ratnu odštetu zbog nezakonitog bombardovanja i agresije 1999. godine!

Sasvim dovoljno

Samo Amerikanci da ne budu na strani Albanaca, i to nam je dovoljno
Ivica Dačić, šef srpske diplomatije


Zaharova je tako reagovala na izjavu ambasadora Kajla Skota, koji je rekao da "Srbi na bombardovanje moraju da gledaju u širokoj perspektivi, da napokon krenu dalje i da poboljšaju odnose sa SAD". Prva dama Putinovog MSP naglasila je da bi Amerika, pre nego što drugima krene da drži lekcije, morala da se izvini i isplati odštetu onima koje je nezakonito bombardovala.


Ruska reč jača
Prema rečima Zaharove, tek tada bi Amerika imala moralno pravo da pozove da se "krene napred".
- SAD bi trebalo prvo da upute izvinjenje onima koje su bombardovali, a zatim da isplate kompenzaciju za pobijene, ranjene i one kojima je narušeno zdravlje zbog bombi sa osiromašenim uranijumom. A tek onda, kada se stvori odgovarajući, a ne parcijalno-toksičan temelj, da pozovu da se krene napred - napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.


Komentarišući ove navode, šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Informer kaže da je portparolka ruskog MSP potpuno u pravu što se tiče izvinjenja SAD i isplate ratne odštete Srbiji.


- Međutim, nije realno da će SAD ovo uraditi. Interes Srbije jeste da nađe zajednički jezik sa Amerikom kako bi se uvažio srpski interes na Kosovu. Zato treba biti praktičan. Samo neka oni ne budu na strani Albanaca, i to nam je više nego dovoljno - naglašava Dačić.

Moj ugao

STEFAN STAMENKOVSKI
"ZAVETNICI"


Rusija vodi brigu o onima čije je zdravlje urušeno od posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom. Već nekoliko godina najeminentniji stručnjaci iz oblasti zdravlja Rusije potenciraju ovo pitanje.


General u penziji Božidar Delić kaže da Amerikanci na reči Zaharove mogu "samo da zaćute i da se pokriju ušima".
- Mi smo mala zemlja i snaga naše reči je drugačija od snage reči zvanične Moskve. Izvinjenje i isplata ratne štete bi bili pravda, jer je bombardovanje bilo teško kršenje Povelje UN i međunarodnog prava, ali teško da će se to ikada desiti - kaže Delić, koji primećuje da Rusi i Amerikanci sve češće i sve očiglednije vode "hladni rat" na Zapadnom Balkanu.


- Rusi su dodatno ogorčeni jer Amerikanci imaju učešća u organizovanju protesta u Rusiji. I jedni i drugi su veliki i moćni, pa koriste svaku priliku za obračun. A mi smo jedan od drastičnih primera pogrešne i bahate američke politike - podvlači Delić.

Agresija bez pravnog osnova

Snage NATO su 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, pokrenule agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju, odnosno Srbiju.

U napadima zapadne alijanse uništeni su ne samo vojni objekti već i škole i bolnice. Tokom borbenih dejstava, koja su trajala 78 dana, poginulo je više od 2.000 ljudi.
I posle 20 godina Srbija, Crna Gora i region osećaju posledice NATO agresije.

Naneli nam mnogo zla
Na drugoj strani, bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin smatra da je Zaharova čak i zaboravila da pomene neke bitne stvari.


- Ne znam zašto nije pomenula veliku materijalnu štetu, rušenje civilnih objekata, infrastrukture, mostova, železnice, energetske mreže... Nije pomenula i to što su oficiri SAD planirali akciju hrvatske vojske "Oluja", gde je proterano 250.000 Srba, a više od 2.000 ubijeno. Nije pomenula sankcije koje su Srbiji uvedene 1992. Koliko je tek tu bilo štete? Ne moraju oni nama da se izvinjavaju, neka samo javno priznaju da su SAD sa članicama NATO pakta nezakonito izvršile agresiju na suverenu i nezavisnu državu SRJ, u čijem sastavu je bila Srbija. Mnogo zla su nam naneli, zato mislim da je krajnje vreme da nas ostave da samostalno brinemo o svojoj državi i biramo svoje prijatelje i saveznike. Sramota je da nam Amerika stalno određuje s kim treba da sarađujemo - zaključuje Šljivančanin.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija