• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com

27.09.2019

14:44

PATRIJARH SRPSKI IRINEJ PORUČIO MILOGORACIMA: Dolazim u Crnu Goru, po svaku cenu!

Politika

PATRIJARH SRPSKI IRINEJ PORUČIO MILOGORACIMA: Dolazim u Crnu Goru, po svaku cenu!

Podeli vest

U duhu ove poruke, koju je preneo svojim najbližim saradnicima, patrijarh srpski Irinej priprema svoju posetu manastiru Podlastva, gde će večeras i sutra biti održana proslava obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki kotorskoj

Uprkos zdravstvenim problemima i kampanji koju vode pojedina crnogorska udruženja, poglavar SPC čvrsto je rešen da poseti svoju kanonsku teritoriju - Mitropoliju crnogorsko-primorsku - i zajedno sa vernicima učestvuje u svetkovini u Grblju.

Stav Srpske patrijaršije, ali i organizatora molitvenog skupa kod Budve, jeste da ne reaguju na provokacije koje su prethodnih dana dolazile iz krugova crnogorskih neonacionalista. Pojedine organizacije i udruženja, bez većeg autoriteta u narodu, širenjem niza optužbi vršile su pritisak na državne organe kako bi sprečile dolazak srpskog prvojerarha.

MILOGORCI NAČISTO ODLEPILI! Srpskom patrijarhu hoće da zabrane ulazak u Crnu Goru?!?

Vernici u Crnoj Gori, nasuprot njima, sa radošću se pripremaju za dolazak patrijarha i poručuju da Irinej dolazi "na svoje i među svoje".

- Dolazi nam naš patrijarh. Cela Boka je zbog toga u radosti - kaže gradonačelnik Budve i član Organizacionog odbora proslave Marko Bato Carević. - Srpski narod na ovom prostoru ima istoriju koja je potkrepljena činjenicama i kojom se ponosimo. Svoji smo na svome! Boku kotorsku niko neće da odvaja i prisvaja, ali ne može joj se ni braniti da bude ono što je bila vekovima, a to je - svoja - kaže Carević.

U nameri da poseti Grbalj patrijarha srpskog Irineja neće omesti ni narušeno zdravlje. Uprkos nešto drugačijem režimu života i rada, poglavar SPC se, ipak, odlučio za putovanje u Crnu Goru.

- Njegova svetost se još prošle nedelje vratio redovnim obavezama. Njegovo stanje je sasvim dobro, mada je od lekara dobio stroga uputstva o budućem režimu života - preneo nam je jedan od saradnika poglavara SPC. - Patrijarh je vrlo ozbiljno shvatio preporuke lekara, posebno deo koji se tiče dalekih putovanja i prevelikog broja obaveza. Prosto rečeno, disciplinovan je pacijent, svestan tereta dužnosti koji je godinama nosio.

Poglavar SPC važi za čoveka izuzetno dobrog zdravlja i snažne telesne građe. Lekarski tim, međutim, upozorio ga je da mora da svede radni angažman i da proredi višednevne službene posete. Time se objašnjava i njegov izostanak sa prošlonedeljne svečanosti osvećenja novog hrama u manastiru Ćelije, kod Valjeva.

- Kada je u pitanju Crna Gora, patrijarha ništa neće sprečiti da otputuje i sretne se sa vernicima - kažu u Patrijaršiji SPC.

Svečanost u manastiru Podlastva počinje u 18 časova, dočekom patrijarha, i nastavlja se liturgijom sutra u 9 časova.

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija