• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

31.10.2019

13:06

BOCAN-HARČENKO: Kosovo bi trebalo da bude glavni fokus SB UN

Politika

BOCAN-HARČENKO: Kosovo bi trebalo da bude glavni fokus SB UN

Podeli vest

Jedno od najvažnijih pitanja na Balkanu, na međunarodnom planu, jeste kriza na Kosovu i Metohiji, a kosovski problem bi trebalo da se reši na inicijativu Beograda, izjavio je Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji

- Srpsko rukovodstvo je savršeno svesno toga i vodi glavnu reč. Više puta je navedeno na najvišem nivou da Rusija pruža svu moguću podršku Srbiji kao prijatelj i partner i stalni član Saveta bezbednosti UN. Polazimo od pretpostavke da je Kosovo važno pitanje na dnevnom redu SB i trebalo bi da bude glavni fokus ovog organa UN. SB je i jedna od garancija i premisa za rešavanje kosovskog pitanja - rekao je Harčenko za TASS.

Bocan-Harčenko je ocenio da odnosi Rusije i Srbije nikad nisu bili na višem nivou, kao i da ih prati intenzivan dijalog zasnovan na poverenju.

- Bilateralna saradnja je dostigla izuzetno visok nivo sa intenzivnim političkim dijalogom zasnovanim na poverenju. Rusko-srpski odnosi se razvijaju u potpunosti u skladu sa deklaracijom o strateškom partnerstvu. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napomenuo je da se radi o radnom dokumentu, koji daje konkretne rezultate- rekao je diplomata.

SRBIJA JE JAČA, ŠIPTARI I BRITANCI SU PUKLI! SB UN će raspravljati o KiM i pored žestokih OPSTRUKCIJA LONDONA I PRIŠTINE!

On je ipak naglasio da je Srbiji i Balkanu potrebna veća zastupljenost Rusije u medijima. Bocan-Harčenko je podsetio na posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu i njegovo prisustvo na svečanom obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja u Drugom svetskom ratu, razgovore sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, kao i na pristupanje Srbije Evroazijskoj ekonomskoj uniji (EAEU).

Prema rečima ruskog ambasadora, najvažnija oblast bilateralne saradnje su veliki strateški projekti koje sprovode ruske kompanije u Srbiji.

- Za početak, to je rad kompanije NIS (Naftna industrija Srbije), koja proširuje svoje aktivnosti i proizvodnju. Projekti koji uključuju Ruske železnice se brzo sporovode u delo. Naravno, to je i "Turski tok", jer je Srbija najaktivnija zemlja u njegovom sprovođenju posle Turske. Treba primetiti da su poduhvati poslednjih godina strateški, u pogledu bilateralne saradnje i ekonomskog i energetskog prisustva Rusije u regionu i Evropi uopšte - naglasio je Bocan-Harčeko.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejo

pre 4 godine

Dragi Brate Bocan - Hacenko dovedi sto vise Ruskih kompanija pa i u svim Srpskim selima protjerajte albance koji su dosli iz Albanije na Kosovo i Metohiju vratite ih u Albaniju tako sto cete Bocan - Hacenko da dogovorite sa Bratom Putinom vojnu akciju protiv albanaca na Kosovu i Metohiji

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija