• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

03.11.2019

13:29

KREĆE NOVI KOSOVSKI BOJ! Palmer protiv Vučića! SAD protiv Srbije! SUTRA U 10 KONAČNI OBRAČUN!

Politika

KREĆE NOVI KOSOVSKI BOJ! Palmer protiv Vučića! SAD protiv Srbije! SUTRA U 10 KONAČNI OBRAČUN!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u 10 sati s Metjuom Palmerom, a biće to prilika da se razjasne pozicije obe strane po pitanjima fokusiranim u dve reči, na koje su prištinski mediji sveli poruke američkog zvaničnika iz Prištine: "priznanje" i "sankcije"

 

Prvu - priznanje - naveo je, kako su izvestili mediji na albanskom jeziku, kao uslov bez kojeg Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju, mada je u citatu njegove izjave bila formulacija - "bez rešenja problema sa Kosovom".

Od Prištine se, prema onome što je iz razgovora Palmera sa tamošnjim političarima dospelo u javnost, ne očekuje nešto posebno, osim što SAD, kako je rekao, "podstiču novu kosovsku vladu da ojača plan dijaloga sa Srbijom"...šta god to značilo.

Između toga, Palmer je spomenuo "sankcije", nešto što se odavno nije čulo, bar ne javno i eksplicitno:

- Nabavka ruskog naoružanja od strane Srbije predstavlja rizik za uvođenje sankcije i mi se nadamo da će naši srpski partneri biti pažljivi po pitanju bilo kakve transakcije te vrste - naglasio je Palmer u intervjuu za makedonsku televiziju Alsat M.

Kad je reč o uslovljavanju Srbije članstvom u EU, predsednik Vučić je kazao da je s velikom pažnjom pratio sve izjave Palmera i da zna da je reč o vrhunskom profesionalcu, koji svoj posao obavlja direktno u skladu sa politikom Stejt departmenta i SAD.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Ipak, kaže, iznenadila ga je činjenica da je Palmer i u Prištini i Skoplju govorio suštinski samo o obavezama Beograda, a nijednom nije pomenuo obaveze Prištine.

- Ako je sve tako kao što je rekao Metju Palmer, i to na Kosovu, gde sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis, pitam se o čemu onda da pregovaramo. O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo, a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podseća na neku šalu - rekao je predsednik.

U svakom slučaju, kaže, bićemo spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rešenja, ali na poniženje Srbije nikada nećemo pristati.

On je naveo i da je razgovor sa Palmerom važan, jer će u relativno kratkom vremenu i on i premijerka Ana Brnabić imati susrete i sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom.

Na Palmerovo upozorenje ili "laganu" pretnju sankcijama, zbog ruskog S 400, predsednik odgovara:

- Nismo nabavili S 400, a za sve drugo svi oni odavno znaju i ne mislim da predstavlja bilo kakav problem.

Ali, dodaje, i to govori kako nas tretiraju. Jer, kada bismo govorili šta su Hrvati nabavljali od Amerikanaca, pa to nije bilo problematicno, sve vam onda lici na onu staru latinsku o Jupiteru, koju je naš narod preveo kao: što priliči bogu, ne priliči volu. To, ističe Vučić, pokazuje da postoje različiti aršini za različite zemlje.

- Mi ćemo voditi računa svakako, jer ne bih želeo da na bilo koji način bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjača svetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne - istakao je Vučić.

On u svakom slučaju sa američkim zvaničnikom očekuje otvoren i iskren razgovor u, ističe, važnom trenutku za Srbiju.

Palmer je uoči dolaska u Beograd, posle Skoplja i Prištine, rekao i da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rešenja na Balkanu, i da rešavanje "odnosa Kosova i Srbije" ostaje strateški prioritet SAD.

Sastanak predsednika Srbije i Palmera zakazan je za 10.00 časova, u sedištu predsednika Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mikica

pre 4 godine

Hoce li biti nekog organizovanog okupljanja, da gadjamo jajima Palmera, da bar nekako doprinesemo epskoj borbi?! Sutra novi Kosovski boj, drama epskih razmera, napetost, suze i znoj!

Dmitar

pre 4 godine

Vućiću kad nas već toliko maltretiraju, ucenjuju i ponižavaju ostavi tog gada da te čeka bar sat vremena pa neka nam uvode sankcije kakve god hoće ali ih ponizi sve.

Milorad Culibrk

pre 4 godine

Postovani Gos. Predsednice opet zamenik pocmikovog zamenika ??? Prestanite MOLIMO VAS U IME SASKOLIKOG NARDA SRPSKOG.

Perica

pre 4 godine

Ma šta da vodiš računa najuriti bitangu i tačka kakve više nebuloze sa njima razgovarati oni imaju svoj stav i od toga neće odustati i šta tu ima više da se priča

Sassa

pre 4 godine

Uh.. Kupujem kokice i kolu i gledam.. Da nije Vučića bilo bi kako Ameri hoće, ovako... Evo im *****! Vule ima da ih razjebe kao i uvek.

Đurđa

pre 4 godine

Kosovske Albance i njihove mentore interesuje samo priznanje nezavisnosti i ništa više. Nemaju oni nameru da ispoštuju i sprovedu bilo kakav sporazum. Priznanje njihove nezavisnosti od Srbije dalo bi im alibi da legalno proteraju sve Srbe (i ove njihove), da otmu svu privatnu imovinu, da nacionalizuju svu imovinu Republike Srbije i da prisvoje imovinu SPC. Njima su trn u oba oka Rezolucija 1266 i Briselski sporazum i o tome ne žele uopšte da razgovaraju. Za Srbiju su ova dva dokumenta najjače oružje u odbrani Kosova i nikako se ne smeju ispustiti iz ruku. Ako to Srbija učini okrenuće joj leđa i Rusija i Kina i Indija i sve druge zemlje koje ne podržavaju i ne priznaju nezavisnost KIM. Nikakve ustupke ne treba davati niti pristajati na ucene. Jačati ekonomiju i vojsku radi odbrane zemlje. To je najbolja odbrana od svih ucena i pritisaka.

Đole

pre 4 godine

Kakav bre konačan obračun između predsednika jedne (naše) suverene države Srbije i zamenika pomoćnika (ili pomoćnika zamenika) nekoga, makar u Stejt departmentu Sjednjenih Država?

jova

pre 4 godine

Sada treba da Ruski predstavnik da ultimatum kosovskim Albancima da nemogu ništa da dobiju više nego što su imali pre i po rezoluciji 1244,Kosovo je Srbsko i tako će ostati, Srbija treba odmah ,već je trebala to uraditi,da traži od Ujedinjenih nacija da 3000 Ruskih mirovnih vojnoka dođu na Kosovo, u sve srbske opšine da ih štite ,od albanskih terorista.Nebi ovi ultimatumi došli od Američkih predstavnika da danas imamo 3000 mirovnih Ruskih vojnika na Kosovu. Ako Anglo-Amerika uvede sankcije Srbiji,to će biti kraj Anglo-Americi kao svetskoj sili i EU,u tom periodu će 8.Kralj preuzeti svetsku vladavinu.jer je Bog odredio tako da Anglo-Amerika propadane,i tako će biti,a njena propast mora poći od nečega.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija