• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

17.02.2020

10:01

GOTOVO JE! OVOJ I OVAKVOJ BIH NEMA SPASA - MA KAKO SE ZAVRŠILA AKTUELNA KRIZA VLASTI! Brutalna analiza iz Bošnjačkog ugla, KAPITULACIJA SE NE MOŽE IZBEĆI!

Politika

GOTOVO JE! OVOJ I OVAKVOJ BIH NEMA SPASA - MA KAKO SE ZAVRŠILA AKTUELNA KRIZA VLASTI! Brutalna analiza iz Bošnjačkog ugla, KAPITULACIJA SE NE MOŽE IZBEĆI!

Podeli vest

Ne mora se desiti najgori mogući scenarij raspada i podele države, ali sama činjenica da su se dvojica udružila protiv jednog, dovoljno govori da je to najgori mogući scenarij po državu koja je u svojoj istoriji uvek počivala i opstajala na "tronošcu"

Kolumnista portala thebosniatimes.ba Nedžad Latić je ubeđen da BiH nema budućnost, pre svega zbog "gluposti lidera Bošnjaka" koji nisu dorasli ni Miloradu Dodiku, ali ni lideru Hrvata u BiH Draganu Čoviću! Evo nekoliko njegovih teza zašto je BiH propala i zašto joj nema spasa!

Hrišćani protiv muslimana

Jer, bar formalno, budućnost Bosne i Hercegovine bila je, projektovana sporazumima u Vašingtonu, a potom i Dejtonu, tako da dvojica nacionalnih lidera u Federaciji BiH, skupa uspeju privoleti trećeg iz RS, ma ko on bio, da polaho uz podršku i pomoć međunarodne zajednice rade na prosperitetu i razvoju ratom devastirane države. Ali, avaj, sve se okrenulo naopačke i naglavačke. Tako da se projekcija i vizija države Bosne i Hercegovine zasnovane na pretpostavci da koračamo u dvadeset i prvi vek, doba globalizacije, u Bosni pretvorila u realnost koja priliči srednjovekovnim političkim filozofijama i pogledima na svet. Jednostavno su se dvojica hrišćana, pritom katolik i pravoslavac, lakše sporazumela, a potom i urotila protiv muslimana! I to nije uopšte slučajno niti je trebalo biti iznenađenje za ozbiljne političke umove koje prate geopolitičke trendove i geostratešku transformaciju moći. Naravno, sve se dešava usled velikih kriza kapitalizma, globalizacije i neoliberalizma, te nadiranja populističkih antidemokratskih trendova u svetu.

Ono što pada u oči i nad čime se lideri bosanskih muslimana moraju zamisliti, kako sam Bakir Izetbegović, još više reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, jeste odabir tajminga kad je Milorad Dodik sa Draganom Čovićem odlučio delovati ultimativno prema državnim institucijama. Izgovor je zaista manje bitan (tapija na grunt), jer je ovo bio njegov dugogodišnji plan. Ovo je vreme kad je pozicija Angele Merkel dobrano poljuljana, kako u samoj Nemačkoj tako i u Evropi, potom vreme izlaska Velike Britanije iz EU, potom vreme kad je Emanuel Makron, "povukao ručnu" kad je u pitanju Balkan, i vreme velike pobede Donalda Trampa u Senatu, nakon neuspelog impičmenta. Nije zanemarivo pitanje prilika među vodećim islamskim zemljama, ali nije presudno bitno za ovu priču.

U CRNOJ GORI SU EPOHALNE PROMENE, KOJE MOGU DOVESTI DO POVLAČENJA PRIZNANJA KOSOVA! Đukanović u jedno može biti siguran - NEMA POVRATKA NA STARO!

Hoću reći da je ovo pokazatelj da Dodik i Čović deluju vrlo seriozno i proračunato. Manje je bitno da li imaju međunarodne suflere koji ih instruiraju - a što ne bi imali?!

Pitanje je imaju li bosanski muslimani (Bošnjaci) odgovor na njihovu politiku? Naravno da nemaju i to dobro znaju i Dodik i Čović. Zašto nemamo odgovor na srpsko-hrvatski secesionizam u Bosni i Hercegovini? Zato ima mnogo razloga, ali ih neću i ne mogu sve pobrojati jer bi to vodilo u nihilizam i defetizam. Pitanje je mogu li i kad će Bošnjaci početi tražiti odgovore na svoje probleme. Mislim da u ovakvoj političko-verskoj konstalaciji odnosa bosanski muslimani nisu kadri ništa ponuditi kao odgovor, niti su kadri poduzeti bilo kakvu legitimnu demokratsku akciju da osujete Dodikov i Čovićev secesionizam.

Latić smatra da je to što radi Milo Đukanović  državotvorna politika i da su Takvu politiku trebali voditi Izetbegović(i) i reis, kako Kavazović, tako i bivši Mustafa Cerić. 

Foto: tanjug/informer/ilustracija

Ovde ću, piše Latić, svesno amnestirati Aliju Izetbegovića, iako verujem da će ga buduća pokoljenja kriviti za propast države, da je morao potpisati Daytonski mirovni sporazum jer da je odbio staviti potpis, sigurno bi bio otrovan kao i Jaser Aarafat.

Od tada su bošnjački lideri, posebno lideri SDA Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović, bili robovski poslušni strancima, posebno Amerikancima. Nemam više šta da krijem, oni su ih i birali i postavljali na liderske funkcije. Ne, ne spočitavam ja prijateljski odnos bošnjačkih lidera prema strancima, posebno Amerikancima. Naprotiv, obavezni smo preneti našim pokoljenjima zahvalu za njihovu podršku u ratu. Ali, zbog tutorskog odnosna desio nam se politički paradoks koji bi se mogao tragično odraziti po sudbinu države i nacije. Mi smo prepustili strancima, posebno Amerikancima, da interpretiraju viziju naše države i da nam kreiraju društvo. Čak smo im prepustili da nam trasiraju međuislamske odnose, da ne kažem interpretiraju islam. Uprošteno rečeno, dopustili smo da nam duh Dejtona bude važniji od duha Sarajeva. Tako da nam više strane diplomate i špijuni razne fele, po medijima tumače (su)život i samu ideju Bosne, nego mi naslednici najiskonskijih tradicija (su)života u Bosni.

(FOTO/VIDEO) MILO, VIDIŠ LI TI OVO? BEŽI DOK JOŠ MOŽEŠ! Trgovi i ulice PRETESNI DA PRIME NAROD koji brani svetinje! U LITIJAMA I NA MOLEBANIMA I SRBI I MUSLIMANI!

Da pojasnim, mislim da danas u bosanskim muslimanima, nacionalno Bošnjacima, ima više turskog, sandžačkog i vehabijskog kulturološko-verskog identiteta nego bosanskog. Opet uprošteno rečeno, u takvim Bošnjacima je (ostalo) veoma malo Bosne. To je rezultat poltronstva Bakira Izetbegovića koji je ideološki neuk čovek, te konformizma uleme koja od reisa, nije bitno njegovo ime i prezime, već institucija, pravi najvećeg režimskog uhljeba.

Čega su zbir sadašnji bosanski muslimani, pita se Latić? 

Po medijskim natpisima mi smo muslimanski narod kojeg sačinjava oko 10 hiljada selefija i oko 3 hiljade iranskih, valjda šiitskih, dobrovoljaca ostalih od rata u Bosni. Od toga je veliki broj potencijalnih terorista i špijuna koje su vrbovale strane obavještajne službe, posebno, kako je to ustvrdio bivši ministar sigurnosti, hrvatska SOA. Zar nas se takvih ne trebaju plašiti bliži i dalji susjedi, posebno oni s kojima bismo trebali bratski živjeti i graditi državu?!

Naravno da nismo takvi. Ali sve je stvar percepcije. Takva percepcija bosanskih muslimana je kobna po nas i naš islam. I to je danak sektaškog sukoba koji tinja u islamskom svetu. A pošto su protagonisti tog sukoba Iran i Saudijska Arabija, onda se to prenosi i na geopolitički plan gde velesile Rusija i Amerika drže jednu od sukobljenih strana. Tako Amerikanci širom sveta deluju protiv iranskih šiija, a protežiraju, bez obzira na njihov teror, prosaudijske vehabije.

Takva se geopolitička slika preslikala i na Bosnu. Zato, mi bosanski muslimani, nemamo šanse da dođemo do reči i ispovedamo svoj islam i sa time i svoju Bosnu.

Foto: facebook

Kao jedan od većih problema latić vidi i to što lider SDA nema (biološkog) naslednika

Sektaški međumuslimanski sukob nije od juče i on traje skoro jedan milenij. Taj sukob su bosanski muslimani na najislamskiji, bratski način bili prevazišli. Sa suzama u očima možemo prelistavati (alhamijado) književnost i osetiti kakvom je snagom duha islama Bosna tada buktila.

Da smo sami iznalazili svoj put za očuvanje Bosne i našeg islama u njoj, Bog bi nas uputio da donesemo adekvatne zakone, kao Đukanović, i da ostvarimo dijalog sa katolicima i pravoslavcima.

Potom, nikad ne bismo dozvolili da prihvatimo srednjovekovni dinastički oblik vladavine, pa da dozvolimo da neko samo zato što je nečiji sin stoluje kao vođa nacije i kocka se sa državom, potom izda i nas i naše žrtve za Tužbu BiH protiv Srbije, jer to nije ni islamski, niti demokratski princip na kojima savremene nacije biraju svoje vođe.

POSTOJI ILI VEĆE ZLO OD LONDONA?! GENOCIDA NAD SRBMA U NDH NIJE BIO, SAMO SU SRBI ČINILI GENOCID! Srbijo, preko ovog ne smeš da pređeš...

Pošto smo to sebi dopustili i prepustili drugima da odlučuju u ime nas i postavljaju nam sebi odane vladare, moramo shvatiti da je logičan kraj te pogreške takav da se sa sinom osnivača nacionalne bošnjačke stranke (SDA) gasi i stranka, jer sadašnji lider nema biološkog naslednika. Neki potezi Bakira Izetbegovića, posebno njegove supruge Sebije kad je kadrovska politika u pitanju ukazuju na to da se i sam sprema na takav potez. Svež primer te politike je izjava jednog SDA-ovog prirasta "zelenih termita" koji je napisao da je Dodik "mila majka" za Dinu Konakovića i ostale bošnjačke "petokolonaše". SDA je postala rasadnik ovako zatucanih političkih retardusa koji će je razoriti.

Ali i bez toga, Izetbegović odavno ne upravlja svojim životom niti samostalno donosi "svoje" odluke, već neko drugi. Njegovo je, nažalost, da upravlja samo sa nama.

Da bi politički ambis bio potpun, svojom podrškom Izetbegoviću stranci su obezglavili opoziciju kada su "zavrnuli ruke" Željku Komšiću i Fahrudinu Radončiću i primorali ih da prihvate "ispruženu ruku" Izetbegovića. Ne može se reći da stranci nisu imali dobre namere da ojačaju blok koji će se suprotstaviti Čoviću i Dodiku, ali u konačnici to je rezultovalo veoma negativnim raspoloženjem njihovih razočaranih glasača. Nijedan od njih se politički neće moći oporaviti od toga. Ostaje u igri još Bh. blok. Ali, to je sve u povoju sa vrlo neizvesnim ishodom. Zato se može reći da je bosanski, ili(ti) bošnjački antisecesionistički blok pred kapitulacijom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sudija

pre 4 godine

Pogresio je Aleksa Santic sto vas je savjetovao da ostanete. Trebao vas je pustiti da sa Turcima napustite srpsku Bosnu i Hercegovinu bez obzira na nasa prezimena koja nosite. Tako bi se mrznja na ovim prostorima ugasila i zivot bi bio mnogo bolji bez vas.

Arlija

pre 4 godine

BiH Kojim budalama je ideja te drzave. Jos u raspadu yu prepolovis BiH Kakvi muslimani price za budale Pola pola SR i HR i da te bog vidi. Muslimani molim?

MilosObilic1389

pre 4 godine

Проблем је у ВАМА, што имате кризу националног идентитета, јер говорите српским језиком, пишете српским писмом ( Вука Стефановића Караџића...!) и кризу имена нације: Јер сте једно старо СРПСКО ПРАВОСЛАВНО ПРЕЗИМЕ: "БОШЊАК"...( старо 350 година, и који славе Св.Николу и дају нам најбоље српске фудбалере..!) - узели за име своје некакве "новокомпоноване" нације коју сте формирали нешто више пре две деценије...!! Треба да Вас је срамота...!! Али, Ви сте од срамоте очигледно "оперисани", јер заправо не знате ни сами шта заправо хоћете...?! А хоћете одмах...? Зато сте и РАТ против Срба повели - фрустрирани српским пореклом, и вером која вам је заменила националну свест и испрала ионако "мале мозгове"...Нек Вам је БОГОМ ПРОСТО...Ето толико...

DaPodstim

pre 4 godine

Pre svega, tzv. bosanski "tronošac" je polomljen još 1992. na antiustavnom muslimansko-hrvatskom referendumu koji je bio direktan udar na srpske kulturne, ekonomske, verske i istorijske, jednom rečju civilizacijske i nacionalne interese.

Sve

pre 4 godine

Као рационалан коментар а све у смислу "наша исламска муслиманска Босна"? Нити имају већинско власништво над територијом (катастарски Срби имају скоро 65%) нити имају апсолутну већину становника. Стално избегавају пописе. Како су то мислили да доминирају у баш они у "целовитој Босни" ? Сулуд пројекат натурен са запада.

MIRAŠE, BOLJE DA SI OTIŠAO NA PSIHIJATRIJU, NEGO NA TELEVIZIJU! Dodik BRUTALNO isprozivao Milovog raspopa Dedeića: Ima mnogo takvih samoproglašenih tipova...
Balkan

MIRAŠE, BOLJE DA SI OTIŠAO NA PSIHIJATRIJU, NEGO NA TELEVIZIJU! Dodik BRUTALNO isprozivao Milovog raspopa Dedeića: Ima mnogo takvih samoproglašenih tipova...

Bolje bi mu bilo da je otišao na psihijatriju nego na televiziju, on nije nikakav mitropolit niti njega iko proznaje, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik komentarišući izjave mitropolita NVO "crnogorske pravoslavne crkva" Miraša Dedeića koji je rekao da je Republika Srpska "država u državi" i da takva ne može biti

19.01.2020

18:41

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija