• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

27.02.2020

18:21

SRBIJO, NE MEŠAJ SE U "PORODIČNI OBRAČUN"! KURTIJEVO NE AMERIMA, NEĆE DA UKINE TAKSE! Premijer lažne države otkačio Pompea i Grenela! SLEDI ODMAZDA?!

Politika

SRBIJO, NE MEŠAJ SE U "PORODIČNI OBRAČUN"! KURTIJEVO NE AMERIMA, NEĆE DA UKINE TAKSE! Premijer lažne države otkačio Pompea i Grenela! SLEDI ODMAZDA?!

Podeli vest

Premijer nepriznatog Kosova Albin Kurti dao je negativan odgovor na zahteve SAD za ukidanje carina na srpske proizvode. Očekuje se da će to imati velike posledice po Kosovo

Foto: Fotoilustracija/AP/Reuters

Američki izvori na koje se poziva prištinska Gazeta Ekspres naveli su da će krajem nedelje sadašnji šef američkih obaveštajnih službi i posrednik između Prištine i Beograda Ričard Grenel, ponovo razgovarati sa Albinom Kurtijem na temu ukidanja taksi.

Po pisanju  Gazete, Kurti je već negativno reagovao na insistiranje  Amerikanaca.

Ako ne dođe do ukidanja taksi, SAD planiraju da preduzmu određene mere, a samo povlačenje priznanja nije jedna od opcija "kazne". Ne zna se tačno šta će Amerika uraditi, ali suspenzija investicija i drugih aktivnosti kojima  su pomogale samoproglašenom  Kosovu  u poslednjih 20 godina mogle bi biti neke od mera.

PENTAGON U PARANOJI ZBOG SRBIJE, SVUDA VIDE RUSE! Vrhovni komandant NATO milijarditi put ponavlja istu mantru! MALIGNI UTICAJ RUSIJE...

Isti izvori su potvrdili  su da su SAD ljute na LDK koji nije prihvatio obaveze u vezi dogovora i koordinacije sa SAD što se tiče ukidanja taksi.

KURTI SE IGRA VATROM I VRLO JE TVRDOGLAV, TO BI MU SE MOGLO OBITI O GLAVU! Amerikanci su jasni, takse moraju pasti!

Državni sekretar Majk Pompeo je samo jedan od visokih američkih zvaničnika koji je od Kurtija zatražio ukidanje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. 

Expres je ranije objavio da će specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog, Ričard Grenel čekati do kraja ove sedmice da Kurti, ukine takse na srpske i BiH proizvode, a ako se to ne dogodi stvari bi, kako se navodi, mogle da eskaliraju i nakon toga odnosi Prištine i SAD više neće biti isti.

Pozivajući se neimenovane američke izvore, Expres piše da Grenel neće beskonačno čekati da nova vlada i Kurti ukinu takse.

- Ako takse ne budu ukinute do kraja ove sedmice, tada bi stvari mogle da eskaliraju. Niko ne može sa sigurnošću reći šta će se dogoditi posle petka, ali jedno je sigurno, naši odnosi sa Amerikom više neće biti isti - navodi Expres, pozivajući se na američke izvore.



List piše da Kurti ima još malo vremena da donese odluku, ali da istovremeno Trampovoj administraciji ponestaje strpljenje.

- Vikendom, Ričard Grenel se bavi pitanjem taksi koje je Priština uvela na srpsku robu, da li su ukinute ili ne. Ako se to ne dogodi očekuje se da će SAD napraviti korak i saopštiti Kurtiju da ga smatra neozbiljnim partnerom Vašingtona - rekao je američki izvor za Expres.

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da u slučaju da Trampova adinistracija oznči Kurtija odgovornim za opstrukciju dijaloga sa Beogradom, Vašington sprema novu politiku prema Prištini u svim oblastima dosadašnje saradnje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
amigo

pre 4 godine

navikli na ludog klintona,ali tramp je drugi tip

ponosanS

pre 4 godine

Ne nasedajte braco Srbi, oni se samo igraju macke i misa. Da su amerikanci i evropljani mislili ozbiljno onda bi kaznili albance zbog neispunjavanja odredbi Rezolucije 1244, Kumanovskog sporazuma, Briselskog sporazuma. Takse su zapadnjacko oruzje za ucenu Srbije ne albansko, nit su ih albanci uveli nit ce ih oni ukinuti. Kosovo i Metohija je srpska pokrajina pod upravnom zapadnih sila, nista tu albanci sami od sebe ne cine, cak su i njihovi zlocini 1999 bili potpognuti zapadnim silama, instrukcijama, oruzjem i asistencom na bojnom polju. Srbija mora slozno i istrajno da brani svoj integritet i Ustav.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija