• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

15.04.2020

23:30

Kruženje “plastičnog snega” u infosferi (ISPRAVKA)

Politika

Kruženje “plastičnog snega” u infosferi (ISPRAVKA)

Podeli vest

“Plastični sneg” ne postoji. Sneg koji se “ne topi” i koji “crni” je prirodni fenomen.

Na Facebook profilu Ranko Lasica je 14. aprila 2020. objavljen video u kome se tvrdi da  je u Srbiji pao “umjetni snijeg” jer se “ne topi” na vatri upaljača, ali i to da nakon izlaganja otvorenom plamenu “crni kao plastika”.

Portal za provjeru činjenica Snopes također je pisao o “plastičnom” i “lažnom” snijegu još 2014. godine, kada je utvrdio da je u pitanju potpuno izmišljena i naučno neutemeljena priča.

Raskrikavanje, naš partnerski portal za provjeru činjenica iz Srbije, već se bavio tvrdnjama iz video snimka kojeg je originalno objavio Ranko Lasica 14. aprila ove godine. Redakcija Raskrikavanja kontaktirala je profesora Vladimira Đurđevića, eksperta za meteorologiju, koji predaje na Fizičkom fakultetu u Beogradu. Đurđević je objasnio da snijeg samo daje utisak da se ne topi: 

On se topi ali je sama grudva snega puna vazdušnih “džepova“ (zbog kojih i njena struktura izgleda vazdušasto) koji upijaju tu vodu. Naime, kada se plamen upaljača približi grudvi, prvi kristali koji su na površini se, naravno, otope i pređu u tečno stanje, ali tu tečnost unutrašnjost grudve upije, odnosno uvuče u svoje mikrošupljine. 

Voda i led ne provode dobro toplotu, kaže Đurđević, te samim tim i treba više vremena da se grudva snijega istopi. 

Kao i sunđer, tako i u ovom slučaju grudva jednostavno upije većinu vode koja nastane topljenjem kristala, što stvara utisak kao da se grudva ne topi“, kaže on.
Upaljač bi morao jako dugo da se drži na površini grudve da bi grudva na kraju počela da se topi.

“Da je snijeg zaista od plastike kao što tvrde teoretičari zavere, u nekom momentu bi grudva i sama počela da gori poput plastične kese”, kako je za Raskrikavanje naveo Đurđević. 

Snopes je u svojoj analizi priložio i video snimak eksperimenta sa paljenjem i zagrijavanjem snijega. Svi snimci u kojima se tvrdi da postoji “plastični snijeg” traju svega nekoliko sekundi i nikada ne prikažu šta se na kraju desi sa snijegom. 

Međutim, na Youtube kanalu The Bad Astronomer objavljen je snimak koji prikazuje šta se desi sa snijegom ukoliko se dovoljno dugo zagrijava. Nakon što je snijeg pokušao otopiti upaljačem, autor snimka je isti snijeg stavio i u tavu. U snimku je prikazano kako se grudva snijega smanji za gotovo pola veličine prije nego što se u tavi pojavi i jedna kap vode. Razlog tome je, kako je već objašnjeno, taj što je voda koja je nastala otapanjem snijega, prvo popunila šupljine u unutrašnjosti grudve. Nakon što se popune sve šupljine, grudva snijega se u nekoliko sekundi u potpunosti pretvori u tečno stanje - a što na snimcima koji tvrde da postoji “plastični snijeg”, nikada nije prikazano. Jer da jeste, teorije o “plastičnom snijegu” ne bi imale smisla.

Raskrikavanje piše i da “Đurđević navodi da ni ovo nije neobično - grudva ‘nagoreva’ zato što na njenoj površini ostaje čađ (lanac ugljenika kao proizvod nepotpunog sagorevanja), što se uvek dešava kada je smanjen dotok kiseonika, kao u ovom slučaju.”

Kada je upaljač blizu objekta, u ovom slučaju grudve, dotok kiseonika se smanjuje što omogućava da je produkcija čađi veća nego inače, pa fini film vode koja se pojavi na površini grudve posle nekoliko sekundi jednostavno zadrži u sebi deo čađi. Ista stvar će se desiti ako plamen upaljača približimo nekom drugom čvrstom objektu, recimo staklu. Što je upaljač bliže objektu, što više smanjujemo dotok kiseonika, više će biti čađi. 

Profesor Đurđević je svoje izlaganje zaključio riječima da bi ovo “trebalo da znaju svi srednjoškolci pa i osnovci”:

Ovo bi trebalo da znaju svi srednjoškolci pa i osnovci. Problem je, navodi on, što se prirodne nauke uče bez jasnog povezivanja sa stvarima koje su nam iskustveno poznate, odnosno sa onim sa čime se susrećemo svakog dana.

Još 2014. godine, kada se tek počelo govoriti o “plastičnom snijegu”, portali na našem govornom području su objasnili ovu pojavu. Između ostalih, T portal u svom članku objasnio je sve ono što je navedeno u ovoj analizi. 

Međutim, jasno i neupitno naučno objašnjenje nije bilo dovoljno FTV-u, kao ni već ranije navedenim portalima koji su o “plastičnom snijegu” iz SAD-a pisali 2014. godine. U prilogu emisije “Paralele” o “plastičnom snijegu” navedeno je da su “mnogi meteorolozi naveli kako je to normalno, te da se snijeg često pretvara direktno u gas kada se zagrije, a da butan koji se uglavnom koristi za upaljače, ostavlja crne tragove na svemu što zapali.” Ali, veći prostor su dobile nove teorije zavjera, o kojima se govorilo duže i opširnije nego o naučnim činjenicama. 

Tako su i u emisiji “Paralele” na javnom emiteru pročitane gotovo identične rečenice sa portala koji su godinu dana ranije tvrdili da je u pitanju posljedica “chemtrailsa” ili “HARP-a”:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žigolo

pre 4 godine

Još jedan koji širi teorije zavere o kemtrejls ... Zanimljivo da niko drugi sa Zlatibora to nije ni video ni registrovao. Naravno da ni on nije sačuvao "to" što je palo iz aviona ...

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija