• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

23.04.2020

21:12

HITNO! BLIC KRIG U PRIŠTINI, NOVA VLADA VEĆ SLEDEĆE SEDMICE! Odmah ukida takse i nastavlja dijalog sa Beogradom! KURTI SPREMA POBUNU?!

Politika

HITNO! BLIC KRIG U PRIŠTINI, NOVA VLADA VEĆ SLEDEĆE SEDMICE! Odmah ukida takse i nastavlja dijalog sa Beogradom! KURTI SPREMA POBUNU?!

Podeli vest

Nova Vlada Kosova mogla bi da se formira sledeće nedelje. Po blickrig scenariju skuvanom u nekim centrima, ona bi odmah ukinula takse, a već u narednim danima nastavio bi se i dijalog Beograda i Prištine

Plan "kvare" Kurti koji za 4. maj najavljuje proteste, ali i Beograd koji ne pristaje na "sporazum" bez suštinskog kompromisa.

Jasna agenda

Kosovski predsednik Hašim Tači saopštio je da će i bez izbora dati mandat bilo kojoj stranci ili koaliciji, za koju se dokaže da ima većinu u skupštini, za formiranje nove vlade. Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ovaj čin naziva antiustavnim i najavljuje proteste.

Tačijeva odluka usledila je neposredno posle sastanka sa svim parlamentarnim strankama, osim sa predstavnicima Samoopredeljenja, a razgovorima su prisustvovali i predstavnici Srpske liste. Zaključak je jedinstven - neće biti raspuštanja skupštine i novih izbora već - nove vlade.

Politikolog Dragomir Anđelković veruje da samo formiranje vlade na Kosovu zavisi u velikom od toga da li zaista postoji nova većina. On podseća da je DSK već imao problem sa Vljorom Osmani koja je podržala Kurtija i koja vuče dobar deo glasačkog tela DSK.

- Gledano sa strane, ipak, deluje kao da Mustafina stranka ima dovoljan broj poslanika da formira novu vladu. Neizvesnost je koliki će broj poslanika Mustafu slediti i da li će nova vladajuća većina biti dovoljna za stabilno vladanje. Jer, ako vlada bude sa tesnom većinom, onda i protesti mogu relativno brzo da urode plodom - veruje Anđelković.

IMA LI VEĆEG DOKAZA KOLIKO JE SRBIJA JAKA I ISPRED SVIH U REGIONU! EU spasava od bankrota Crnu Goru, BiH, Albaniju, Severnu Makedoniju...

Anđelković ne misli da postoji nikakav scenario u vezi sa pregovorima u koji je Beograd umešan, jer, kako napominje, zvaničnici Srbije su više puta istakli da se ništa neće lomiti preko kolena.

- Ali, šta god da se desi, ne treba da se zanosimo da je bilo koja opcija koja je na vlasti u Prištini za nas bolja. Stvara se utisak u javnosti da je Aljbin Kurti bio problem, a da Hašim Tači ili neko drugi nije. Naprosto, svi su oni problem za Srbiju i po mom mišljenju, ne bi trebalo praviti nikakve aranžmane koji bi podrazumevali razmenu teritorije ili tako nešto. Zato, ne vidim što bi se mi brinuli ko će biti na vlasti u Prištini, jer niko od njih neće prihvatiti fer dogovor sa Srbijom - izričit je Anđelković. 

Kurti se nije uklapao u nečije planove

Politički analitičar Behljulj Bećaj u razgovoru za Sputnjik uveren je da je Kurtijeva vlada oborena sa unapred pripremljenim scenarijem, jer se on u to nije uklapao.

- Vlada Aljbina Kurtija bila je prepreka za sporazum Srbije i Kosova, uz koji bi bio američki izaslanik Ričard Gremel. Budući da je Kurti bio ubeđen da se radi o sporazumu koji podrazumeva teritorijalnu podelu, to je razlog zašto on nije ušao u igru - uveren je naš sagovornik.

Foto: Tanjug/Reuters/Fotomontaža

Bećaj podseća da Kosovo sada ima vladu u ostavci, a treba neko da ispuni pripremljenu agendu.

- Ova vlada koja će se oformiti, pretpostavljam, tokom sledeće nedelje, nezavisno od toga da li će biti u skladu sa Ustavom, po mojoj proceni, biće vlada koja će biti u funkciji tog ranije smišljenog scenarija za koji je saglasnost dao i Isa Mustafa, predsenik DSK-a. Dakle, mi smo sada u situaciji da se očekuje taj instant sporazum između vlada Beograda i Prištine, a kao reakciju na to Kurti je najavio proteste - napominje Bećaj.

Situacija može da postane dramatična

Po njegovom mišljenju, protesti koji se najavljuju su realni, jer promena koja sledi u kosovskoj vladi, neće predstavljati autentičnu volju građana Kosova.

TRAMP BI DA VRATI SRBIJU U AMERIČKI ZAGRLJAJ! Igra na Albansku kartu bila je pogrešna, može li srušiti SAVEZ BEOGRADA, MOSKVE I KINE?!

- U tom kontekstu postoji realna mogućnost da posle prvih planiranih protesta, koji su najavljeni za 4. maj, situacija verovatno može da postane dramatična - napominje Bećaj, dodajući da Kurtijeva vlada ima veliku podršku na Kosovu i da je moralni pobednik.

Aljbin Kurti koji je trenutno u v.d. stanju premijera Kosova, najavio je i tužbu pred Ustavnim sudom zbog odluke Hašima Tačija da poveri mandat drugoj stranci, jer smatra da je nelegalna i neustavna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija