• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

30.04.2020

18:18

TAČI DAO HOTIJU MANDAT ZA FORMIRANJE VLADE LAŽNE DRŽAVE, Kurti ovo neće prihvatiti, sledi novi haos na KiM! ŠTA ĆE BITI SA DIJALOGOM BEOGRADA I PRIŠTINE?!

Politika

TAČI DAO HOTIJU MANDAT ZA FORMIRANJE VLADE LAŽNE DRŽAVE, Kurti ovo neće prihvatiti, sledi novi haos na KiM! ŠTA ĆE BITI SA DIJALOGOM BEOGRADA I PRIŠTINE?!

Podeli vest

Kosovski predsednik Hašim Tači dao je funkcioneru DSK Avdulahu Hotiju mandat za formiranje nove vlade, prenosi Koha

Hašim Tači je objavio dekret kojim Avdulaha Hotija imenuje za mandatara. Prema tom dokumentu, Hoti je predložen Skupštini Kosova kao kandidat za premijera za formiranje kosovske vlade.

Ističe se da kandidat, u ovom slučaju Hoti, ima 15 dana da podnese predlog vlade Skupštini na izglasavanje.

Nakon što je izglasano nepoverenje vladi koju je predvodio lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, predsednik Kosova Hašim Tači u više navrata je tražio od njega, kao šefa najjače parlamentarne stranke, da predloži ime novog mandatara. 

Kurti se oglušio na te pozive Tačija uz poruku da se ta stranka zalaže za nove izbore, nakon što se završi kriza izazvana koronavirusom, ali i Tači krši Ustav time što mandat nudi nekoj drugoj stranci koja će garantovati većinu u parlamentu, jer prema Samoopredeljenju, mandatara može da imenuje samo pobednička stranka.

Tači je održao u međuvremenu sastanak sa svim parlamentranim strankama i nakon toga lideru DSK Isi Mustafi poverio da, kao druga stranka po jačini, imenuje novog kakndidata za premijera, ukoliko garantuje da će imati većinu u Skupštini Kosova.

UKIDANJE VANREDNOG STANJA SLEDEĆE NEDELJE?! Vučić: Ne bih isključio tu mogućnost! A EVO DA LI SE UKIDA I POLICIJSKI ČAS!

DSK je kao svog kandidata predstavila funkcionera stranke Avdulaha Hotija, a sam Mustafa je vodio intenzivne razgovore sa drugim parlamentarnim stranka, čiji je rezultat koalicija DSK- ABK Ramuša Haradinaja, NISMA Fatmira Ljimaja i ANK Bedžeta Pacolija, Srpske liste i manjinskih stranaka.

U takvom odnosu snaga, kako sada stvari stoje, Hoti će imati potrebnu većinu od 61 i više poslanika kako bi postao premijer Kosova.

Kako god bilo nova vlada lažne države ima nategnutu većinu, jer najjača stranka koji vodi bivši premijer Aljbin Kurti nije u članica Vlade i Hotijev kabinet imaće samim tim problem sa legitimnošću.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

To bi moglo da proizvede mnogo problema, pogotovo kad je reč o dijalogu Beograda i privremenih institucija u Prištini. 

BRAVO ZA SRBIJU! Amerika na minus 4,8%, EU na minus 3,5%, a SRBIJA NA PLUS 5 ODSTO RASTA U PRVOM KVARTALU 2020. GODINE! (VIDEO)

Na to je upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio da Beograd ne raduju turbulencije na političkom planu, koje se sada dešavaju u Prištini

Predsednik Srbije je poručio da, ako je situacija u Prištini stabilna, onda Beograd ima stabilnog partnera za razgovor, a ako je nestabilna, onda će se albanski političari "utrkivati ko će više puta da ponovi da je Srbija počinila genocid".

Vučić kaže i da će pregovori sa Prištinom i dalje biti teški, jer je legitimitet prištinske vlade "na klackalici", uz objašnjenje da ako formiraju vladu gde prvi ima 21 odsto podrške građana, onda Aljbin Kurti ostaje u opoziciji sa 37 odsto podrške.

- To nije laka situacija i onda imate problem sa legitimnošću - ukazao je Vučić.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija