• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

20.05.2020

22:00

OZBILJAN UDARAC VAŠINGTONA DIKTATORU MILU ĐUKANOVIĆU! Tramp podržao Srbe u Crnoj Gori!

Politika

OZBILJAN UDARAC VAŠINGTONA DIKTATORU MILU ĐUKANOVIĆU! Tramp podržao Srbe u Crnoj Gori!

Podeli vest

Predsednik SAD poručio da sloboda veroispovesti ne sme da bude ugrožena i da niko nema pravo da otima imovinu Srpske pravoslavne crkve

Američki predsednik Donald Tramp otvoreno je podržao Srbe u Crnoj Gori i tako žestoko uzdrmao pozicije Mila Đukanovića i njegovog režima!

Predsednik SAD poručio je da sloboda veroispovesti ne sme da bude ugrožena i da niko nema prava da otima imovinu Srpske pravoslavne crkve. Tramp je istovremeno pozvao vlast u Podgorici na dijalog sa predstavnicima SPC, ali je i upozorio režim da ne sme da sprovodi dalje nasilje nad vernicima i sveštenicima SPC.

Nasilje neprihvatljivo

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da sve strane u Crnoj Gori treba da vode konstruktivan dijalog, da pokažu uzdržanost i izbegnu bilo kakve akcije koje dovode do jačanja napetosti.
 

"SAD snažno podržavaju osnovne slobode, kao što su sloboda govora, udruživanja i okupljanja i prava pojedinaca da mirnim putem izražavaju slobodu vere ili ubeđenja.

Istovremeno, poštujemo pravo svih suverenih država da održavaju javni red i štite zdravlje svojih državljana na način koji je usklađen sa demokratskim standardima i praksom", piše u saopštenju Stejt departmenta koje prenosi 'Glas Amerike'.

Amfilohije: Milo bi satansku crkvu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da predsednik Crne Gore Milo Đukanović "propoveda satansku crkvu i hoće Crnu Goru da pretvori u demonsku, satansku zajednicu".

- Bezbožnici koji se odriču ćivota Svetoga Petra Cetinjskoga i krštene Crne Gore i svih Crnogoraca, svih Srba kroz vekove hoće da stvaraju satanske crkve. Vlast skreće na bezbožni, satanski, antibožji, antihristovski put, antipetrovski, antisvetosavski, antipetronjegoševski put. Ali je svetinja moćna i neprolazna - rekao je Amfilohije.

Komentarišući ove navode, istoričar i analitičar Nemanja Starović kaže da se iz saopštenja Stejt departmenta vidi "potenciranje prava Srba".

- Potenciranje prava na slobodu veroispovesti, govora i okupljanja ukazuje na to da zvaničnici SAD nisu do kraja prihvatili narativ o nekakvoj odbrani Crne Gore od agresivnog Beograda ili Moskve, što Đukanovićev režim uporno sve vreme plasira. Zato je veoma važno da SPC, crnogorska opozicija, ali i vlasti u Beogradu, nastave sa razobličavanjem Đukanovićeve propagande. Treba objasniti svima u svetu da pobuna naroda u Crnoj Gori nema nikakvu međunarodno-političku dimenziju, već da predstavlja revolt zbog brutalnog kršenja osnovnih ljudskih prava Srba i pravoslavnih vernika - ističe Starović.

Ozbiljan problem

Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, ocenjuje da se važnost poruke Vašingtona ogleda u tome što je to pisano saopštenje, a ne izjava nekog zvaničnika.

- To znači da je ono brižljivo pripremljeno. U njemu se crnogorska vlast podseća na osnovne građanske slobode govora, udruživanja i okupljanja, te na pravo da se mirnim putem izražava sloboda vere, kao i politička uverenja. Na drugoj strani, ne dovodeći u pitanje pravo države na održavanje javnog reda i zaštitu zdravlja građana, ono podvlači potrebu da se to čini u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, što između redova predstavlja jasnu kritiku ponašanja crnogorskog režima... S obzirom na to da je Crna Gora članica NATO, odsustvo američke podrške vlastima u Podgorici može da se tumači interesom Vašingtona da zadrži neutralan stav jer očigledno procenjuje da je pozicija Podgorice ozbiljno ugrožena - zaključuje Paić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija