• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.06.2020

16:16

VOJSKA PREDSTAVILA NOVO OKLOPNO BORBENO VOZILO! Vulin: Danas smo se učlanili u taj klub visoko-tehnološko razvijenih nacija

Politika

VOJSKA PREDSTAVILA NOVO OKLOPNO BORBENO VOZILO! Vulin: Danas smo se učlanili u taj klub visoko-tehnološko razvijenih nacija

Podeli vest

Vojska Srbije predstavila je danas, u pogonu kragujevačke Zastave TERVO, karakteristike i mogućnosti novog domaćeg oklopnog borbenog vozila M-20 MRAP 6x6 otpornog na mine




Promociji vozila namenjenog za bezbedno prevoženje jedinica, a koje poseduje visok nivo balističke i protivminske zaštite, prisustvovali su ministar Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović.

Prototip M-20 MRAP 6x6 uz sve ima i mogućnost otvaranja vatre iz vozila što ga svrstava u rang najboljih svetskih rešenja u toj kategoriji.


Nakon prezentacije, Vulin je rekao da je srednjoročni cilj VS da se nijedan vojnik više ne prevozi u kamionu pod ceradom.

- Za nas je ogroman iskorak da imamo novo vozilo koje može da bezbedno i brzo preveze jedinice i da ih pritom zaštiti od različitog streljačkog pešadijskog naoružanja, ali i različitih mina - rekao je on.

 

Foto: www.mod.gov.rs

Ministar je naveo da u svetu nema više od desetak zemalja koje mogu da naprave takvo vozilo.

- Danas smo se učlanili u taj klub visoko-tehnološko razvijenih nacija i posebno sam ponosan što je vozilo rezultat naše pameti - rekao je Vulin i dodao da je to FAP-ova platforma.

Za vojsku je, kako kaže, velika stvar kada je u stanju da se oprema i naoružava iz domaćih sredstava, od domaćeg znanja i pameti.

Prema njegovim rečima, Srbija je odgovornija prema sebi i svojoj vojsci koja će moći da se nosi sa bilo kojom drugom zemljom, koja je u stanju da sačuva svog vojnika, da mu omogući da bude bezbedan.

Ministar je naveo da je veoma ponosan na sve koji su učestvovali u pravljenju prototipa i da se nada da ćemo veoma brzo moći da kažemo da uvodimo u naoružanje potpuno novo vozilo.

 

Foto: www.mod.gov.rs

Pomoćnik ministra Nenad Miloradović rekao je da je vozilo rezultat rada inženjera Vojnotehničkog instituta, Zastave TERVO i FAP-a, te da ima veliki unutrašnji prostor koji obezbeđuje visok komfor za 12 vojnika.

Kako dodaje, vozilo će moći da se preradi za različite namene, za prevoz teškog tereta, ranjenih i drugo, kao i za različite vrste naoružanja, u pogonu kragujevačke Zastave TERVO.

Poručnik Lazar Stojnić iz Sektora za klasično naoružanje VTI, koji je rukovodilac projekta na razvoju, naveo je da vozilo sa donje strane ima protivminsku zaštitu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17