• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.07.2020

08:15

NASILJE U NAŠOJ ZEMLJI NIKADA NEĆE BITI DOZVOLJENO! Stefanović: ODLUKA NARODA MORA DA SE POŠTUJE ma koliko bili bogati i formirali Đilasove „skupštine“

Politika

NASILJE U NAŠOJ ZEMLJI NIKADA NEĆE BITI DOZVOLJENO! Stefanović: ODLUKA NARODA MORA DA SE POŠTUJE ma koliko bili bogati i formirali Đilasove „skupštine“

Podeli vest

Vest da je Stranka slobode i pravde podržala osnivanje „skupštine“ koju su „spontano i nimalo organizovano“ najavile neke od opozicionih javnih ličnosti, jasno je definisala vlasništvo nad tom strukturom, saopštio je Nebojša Stefanović, član Predsedništva SNS

Nastala posle kamenovanja istinske Narodne skupštine, razbijanja i uništavanja fasada, spaljivanja automobila, a nešto pre toga i knjiga, neverovatnog nasilja nad momcima i devojkama iz redova policije, ali i nad novinarima i svima drugima koji ne misle isto kao Đilas, Obradović, Jeremić, Nogo, Marks 21, Antifa, Žene u crnom, raščinjeni monah Antonije i njihovi jurišni odredi, neodoljivo podseća na organizacije koje su na sličan način nastajale u Nemačkoj u periodu od 1919. do 1933. godine. 

Čak je i medijski narativ sličan - „svako ko ne misli kao mi, taj je neprijatelj“ i „nije važno šta misli narod Srbije, mi hoćemo na vlast po svaku cenu“. 

Ali vratimo se ideji Đilasove skupštine. Bilo je u istoriji sveta sličnih pokušaja i vredi se osvrnuti na neke od njih. Tako je u Sjedinjenim Američkim Državama 1859. godine Džošua Abraham Norton sebe proglasio za cara SAD-a, a SAD za monarhiju. Sebi je dodelio titulu Norton Prvi, a sve to jer je bio nezadovoljan situacijom u SAD. Slično Đilasovoj opoziciji, doneo je proglas kojim zabranjuje okupljanje legalno izabranih kongresmena, po čemu se vidi jasna analogija. 

Jedan od mogućih uzora iz novije istorije za Đilasovu skupštinu je verovatno i Alek Brekston iz Australije, inače dreser majmuna. Brekston je 1976. proglasio sebe za guvernera provincije Bumbunga pre svega nezadovoljan spoljnom politikom Australije. Čak je i u Italiji 2011. gradonačelnik Luka Selari gradić Filetino proglasio samostalnom državom, uveo novu valutu fjorito i počeo da štampa novac sa svojim likom. Već naslućujem čiji će lik biti na novcu koji će štampati Đilasova „skupština“. 

Nažalost, u istoriji naše zemlje već smo imali ovakvih pokušaja sa ciljem da se zemlja destabilizuje i da suštinski nanese šteta građanima Srbije.  Ovde, pre svega, mislim na formiranje Prizrenske lige koju su formirali čelni ljudi albanskih porodica sa teritorije KiM, sa ciljem da ponište odluke Berlinskog kongresa o teritorijama Kneževine Srbije i Kneževine Crne Gore i ujedine sve Albance u jednu albansku državu. 

Foto: Tanjug

Iako prvi put formirana 1878. godine, imala je ulogu i za vreme Drugog svetskog rata, kada je formirana od strane nacističke Nemačke, a iz nje iznikla i zloglasna SS divizija Skenderbeg. U novijoj Jugoslaviji davala je podršku terorističkim akcijama protiv naših policajaca i vojnika i celokupnog srpskog stanovništva. 

Tako delovanje ostavilo je teške posledice po ljude u našoj zemlji i snažno pokazalo da samo stabilna Srbija može da se razvija i da napreduje.  

Narod Srbije je 21. juna jasno rekao šta želi i kao uvek kada je volja naroda u pitanju tu nema šta da se doda. Razumem da se odluka naroda ne sviđa svima. Ali isto tako i oni moraju da razumeju da će odluku naroda morati da poštuju. Ma koliko bili bogati, ma koliko formirali Đilasove „skupštine“ i prelazne vlade, zakon će se u Srbiji poštovati i važiće jednako za sve. I neka oni prave svoje klubove, druženja, okupljanja, održavaju proteste, osnivaju medije, sve je to moguće, pa čak i Đilasove „skupštine“. Nek jedni drugima dodeljuju titule i zvanja.

Samo nemojte nasilje. Ubedljiva većina građana Srbije prezire nasilje i ono u našoj zemlji nikada neće biti dozvoljeno.“


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija