• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.08.2020

12:30

OTVORENO PISMO VOJISLAVA TODOROVIĆA GORANU MARKOVIĆU: Smeta vam Stefan Nemanja, a od srboždera Tita ste napravili simpatičnog čikicu koji voli decu!

Politika

OTVORENO PISMO VOJISLAVA TODOROVIĆA GORANU MARKOVIĆU: Smeta vam Stefan Nemanja, a od srboždera Tita ste napravili simpatičnog čikicu koji voli decu!

Podeli vest

Književnik Vojislav Todorović uputio je otvoreno pismo režiseru Goranu Markoviću povodom njegovog apela Emiru Kusturici da se ogradi od novog Savskog trga i spomenika Stefanu Nemanji. Pismo književinika Todorovića, koji je poznat kao žestoki kritičar vlasti i koji je svojevremeno bio jedan do potpisnika "Apela 100" Saše Jankovića, prenosimo u celosti:


"Čitajući ovaj neiskreni i cinični apel Gorana Markovića Kusturici da se ogradi od novog Savskog trga i Stefana Nemanje, koji su kako kaže, "katastrofa" koja će da uništi grad u kome se on, Goran, rodio i odrastao, ne mogu a da se ne setim, na primer, svoje babe i prababe koje su se, takođe, rodile i odrasle u Beogradu i koje su prisustvovale njegovom unakažavanju od strane onih čiji su Goranovi roditelji (nesporno, veliki glumci) i sam Goran (odličan režiser) bili miljenici, između ostalih umetnika koji su verno služili režim našeg najvećeg neprijatelja, feldvebela 42. domobranske vražje divizije, međunarodnog teroristu, osuđenog zbog posedovanja bombi u stanu i umešanog u sve prljave poslove uključujući i atentat na Viteškog Kralja Aleksandra - Tita. Kako se osećala moja baba dok je gledala kako sklanjaju Terazijski vodoskok da bi tuda prošla prvomajska parada? Kako se osećala dok je gledala kako divljački skidaju ornamente sa Korunovićeve palate pošte, jer su u nacionalnom duhu i rađeni u ime Kraljevine? 

Režim, kome su služili Markovići, otvoreno je svoju arhitekturu zvao "brutalizam", a sve te užasne betonske grdosije u koje su naseljavani gorštaci, juče odvojeni od svojih koza i ovaca, kako bi se narušila ravnoteža u građanskom i srpskom Beogradu, smatrane su poželjnim i jedino ispravnim, u estetskom i etičkom smislu. A koliko su to zaista bile, nepotrebno je i naglašavati.

Možda je ovo dobra prilika da pitamo Markovića, zašto se, ako je već toliki esteta, nije javno odrekao platoa pred Hramom Svetog Save, koji su na najprimitivniji i anti-estetski način dizajnirali njegovi "žuti"(mentalni titoisti)? Zašto se nije odrekao tog vrhunskog kiča koji je na tipično njihov, opotunistički način, pokušao da pomiri višedecenijsku utrinu, sa uređenim prostorom; da izađe u susret i kučkarima koji su navikli da ispišavaju pse na temeljima, nedovršenog Hrama Svetog Save, koje je 1939. godine osveštao patrijarh Gavrilo i sa svim ostalim potencijalnim biračima, uključujući i one kojime odgovara da tu budu dečje klackalice, kojima svakako nije mesto na platou ispred takve crkve. (Zamislite klackalice na Trgu svetog Petra u Rimu.) Zašto vam, gospodine Markoviću nije zasmetalo što vaš Beograd naružava kič-fontana sa ljubičastim neonom ispred Narodne biblioteke i Hrama, u kombinaciji sa nekakvim stubićima polupiramidalnog oblika i onog struganičkog kamena kakvim se popločavaju kafane po Šumadiji, postavljenog oko nazovi-postamenta spomenika Voždu Karađorđu, odnosno, onog brežuljka, obloženog tujama iz rasadnika u Topčideru? I zašto vam istovremeno smeta vrhunski dizajniran Savski trg (delo španskih arhitekata) i spomenik osnivaču prve ozbiljne i moćne srpske države, Stefanu Nemanji, koji je delo Aleksandra Rukavišnjikova, ruskog majstora, izvedeno s ljubavlju i promišljanjem do najsitnijeg detalja? 

Zato, gospodine Markoviću, što vama i onime koji pripadate, smeta sve što je srpsko, jer ste tako od malih nogu  vaspitani i formirani, jer ste vi taj koji je relativizovao ličnost zločinca i srboždera Tita, prikazavši ga u svom filmu kao simpatičnog, sveprisutnog čiku u kitnjastoj uniformi, koji je, eto, voleo decu (a mogao bih sve i da ih pobije, samo da je hteo).

I stvarno je glupo da i dalje budete ketman kakav ste čitavog života bili i da se skrivate iza lažne priče o estetici. Recite već jednom direktno da vam smeta sve što je nacionalno, pa da se otvoreno gledamo pravo u oči".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ringispil

pre 3 godine

Goran Markovic je predstavnik one felkalne beobradske komunisticke "elite" iz kruga dvojke koje je posle pada komunizma barem posle obaranja cuvene petokrake trebalo besiti za jaja jer komunista je isto sto i fasista.

petrovic ranko

pre 3 godine

Bravo g,Vojislave,žestoko i konkretno,baš kako treba.

Amarcord

pre 3 godine

Е рекао им је све у брк па нека се пуше! Унакажени плато на Врачару је "супер", прескупи мост преко Аде је "сјајан" али је све што неко други направи лоше! Не можеш "жутицу" истерати из "интелектуалне" елите никако! Ма не један него 5 споменика Немањи треба подићи у инат!

Dusan

pre 3 godine

Informer je carstvo desničara i antikomunista

OBAVEZNO PROČITAJTE! Književnik Vojislav Todorović zapušio usta hejterima: Radujmo se i glasno uskliknimo: "To je on, vaistinu, Nemanja, pravi i baš onakav kakav je bio! Živela Srbija!"
Beograd

OBAVEZNO PROČITAJTE! Književnik Vojislav Todorović zapušio usta hejterima: Radujmo se i glasno uskliknimo: "To je on, vaistinu, Nemanja, pravi i baš onakav kakav je bio! Živela Srbija!"

U danima kada Srbija i Beograd treba da dobiju jedan od najveličanstvenijih spomenika, državotvorcu Stefanu Nemanji, dežurni hejteri ponovo su zalajali i obrušili se na monumentalno delo Aleksandra Rukavišnikova tvrdeći da "nema dokaza da je Stefan Nemanja baš tako izgledao"

01.08.2020

14:34

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija