• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.08.2020

18:44

VUČIĆ SE NA BLEDU SASTAJE I SA LAJČAKOM! Ovo su detalji glavnog spoljnopolitičkog događaja u Sloveniji!

Politika

VUČIĆ SE NA BLEDU SASTAJE I SA LAJČAKOM! Ovo su detalji glavnog spoljnopolitičkog događaja u Sloveniji!

Podeli vest

Predsednik Srbije boravi u višednevnoj poseti Sloveniji, gde će učestovati na liderskom panelu 15. Bledskog strateškog foruma "Evropa posle Bregzita i Kovida 19" i imati brojne bilateralne susrete

 Bledski strateški forum, koji tradicionalno predstavlja glavni spoljnopolitički događaj u Sloveniji, biće održan 31. avgusta, a jedan od glavnih govornika je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Vučić će se već u nedelju uveče na Bledu sastati sa predsednikom Vlade Slovenije Janezom Janšom, a potom biti na svečanoj večeri koju Janša priređuje za šefove delegacija Evropske narodne stranke (EPP), uz predsednika Vlade Bugarske Bojka Borisova i Madarske Viktora Orbana.

U ponedeljak se održava Bledski forum, a Vučić će biti jedan od glavnih govornika na temu izazova koji slede u Evropi nakon Bregzita i posle pandemije virusa COVID-19.

Na glavnom panelu putem video linka govoriće predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.

Zatim predsednik Saveta ministara Italije Ðuzepe Konte, premijer Češke Andrej Babis, predsednici Vlada Poljske Mateuš Moravjcki, Mađarske Viktor Orban, Hrvatske Andrej Plenković i domaćina Slovenije Janez Janša.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sa @zoranjankovic_dela gradonačelnikom Ljubljane, o saradnji naša dva glavna grada, o saradnji Srbije i Slovenije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Aug 29, 2020 at 8:02am PDT



Vučić će po završetku zvaničnog panela imati odvojen sastanak sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, što je posebno važno zbog razgovora koji slede u Vašingtonu 4. i Briselu 7. septembra.

Na kraju posete predsednik Slovenije Borut Pahor prirediće svečani ručak u čast predsednika Srbije u vili Zlatorog na Bledu.

Organizatori Bledskog strateškog foruma ranije su poželeli dobrodošlicu predsedniku Srbije Vučiću tako što su mu na Tviter profilu BSF-a napisali: "Dobrodošli na Bled, gospodine predsedniče".

Forum se ove godine održava 31. avgusta i zbog trenutne situacije traje samo jedan, umesto dva dana.

Skup će se fokusirati na regionalnu saradnju u EU i budućnost EU nakon Bregzita i epidemije korona virusa, a planirana je i debata o sajber bezbednosti, budućnosti i bezbednosti EU i jačanju transatlantskih odnosa.

Razmatraće se pitanje evropske bezbednosti posebno u smislu razvoja evropskih odbrambenih kapaciteta i saradnje između EU i NATO-a, kao i odnosa sa Rusijom, Kinom i drugim globalnim akterima.

U okviru BSF-a razmatraće se i dostignuća zelene ekonomije u Sloveniji i Evropi.

Organizatori su se odlučili da forum, ipak, najvećim delom bude održan uz fizičko prisustvo učesnika, pa će pet panela biti održano na klasičan način, dok će pomoću digitalnih tehnologija biti organizovana samo dva, a putem interneta uživo će biti prenošeni svi paneli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Coki

pre 3 godine

Ovo je jedan od veoma važnih sastanka za našu zemlju. Puna podrška!

Marija

pre 3 godine

Sastanak je važan zbog razmene iskustava, ali i širenja i jačanja saradnje u različitim oblastima.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija