• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.09.2020

22:57

NEBOJŠA BAKAREC: Đilasova i Šolakova „rajska“ banka za „legalne“ međunarodne mahinacije!

Politika

NEBOJŠA BAKAREC: Đilasova i Šolakova „rajska“ banka za „legalne“ međunarodne mahinacije!

Podeli vest

Dragan Đilas, Dragan Šolak, Milica Delević, EBRD, „Junajted grupa“, TV N1, TV Ns, „Dajrekt medija“, „Multikom grupa“,„BC partners“ i „KKR“ su uvezani kao ona čuvena matematička beskonačna petlja ili kao beskonačna Mebijusova traka, piše u najnovijem tekstu politički analitičar i poslanik SNS Nebojša Bakarec

Evropska banka za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development- EBRD) osnovana je 1991. godine, sa ciljem da se olakša proces tranzicije privreda Bugarske, Čehoslovačke, Mađarske, Poljske, Rumunije, SSSR i SFRJ, ka tržišnoj privredi. Članice EBRD su 69 zemalja, plus EU i EIB (Evropska investiciona banka). Svi osnivači – vlasnici deonica su zastupljeni u Odboru upravljača (Board of Governors). Veći deo operativnih moći je prenet na Odbor direktora (Board of Directors). Srbija je jedna od 69 zemalja članica EBRD i vlasnica deonica banke. Članovi Odbora direktora (Board of Directors) zaduženi za Srbiju su Remiđi Vinzap (Remigi Winzap) i njegov zamenik Artem Ševalev (Artem Shevalev). Najveći deo sredstava EBRD usmerava se na zajmove za privatizaciju. Uslov za njihovo korišćenje je „poštovanje ljudskih prava, razvijanje višepartijske demokratije, izgradnja pravne države i tržišna orijentacija“. Deo sredstava se usmerava po volji (diskreciono pravo) onih koji presudno upravljaju bankom, a to su EU, i zemlje zapada. To je prostor za korupciju i druge mahinacije. Sporno je i pitanje ko može da kontroliše poslovanje EBRD s obzirom na složenu i razuđenu vlasničku strukturu, i predimenzionirani menadžment? Dosadašnjih 30 godina postojanja EBRD, pokazalo je da, u suštini, niko ne kontroliše EBRD!

 

Beskonačna petlja povezanih interesa!

 

Po toj volji diskrecionog prava, EBRD je postala suvlasnik 2,4 odsto „Junajted grupe“ (United Group), čiji su ostali suvlasnici „BC Partners“ (52,3 odsto), „KKR“ (6,8 odsto), Dragan Šolak i viši menadžment „Junajted grupe“ (38,5 odsto). Sumnja se da je skriveni suvlasnik „Junajted grupe“, Dragan Đilas, i da je njegov udeo skriven u udelu Dragana Šolaka, sa kojim je imao složene ofšor transakcije, i sa kojim posluje decenijama. EBRD je dva puta kreditirala Dragana Šolaka i njegov „SBB“, koji je u vlasništvu „Junajted grupe“. Prva investicija, zajam EBRD, dat je „SBB“-u u aprilu 2004. Taj projekat je podrazumevao zajam „SBB“-u u iznosu od 18,5 miliona evra, i ulaganje u akcijski kapital od dva miliona evra, čime je EBRD kupio milion deonica „SBB“. Ovaj novac je omogućio Šolaku da znatno proširi svoju paukovu mrežu širom Srbije i regiona. Deset godina kasnije, investicioni fond „KKR“ postao je većinski vlasnik „Junajted grupe“, koja je osnovana u međuvremenu, a EBRD je zadržala manjinski deo.

U februaru 2014. stigla je nova spasonosna investicija EBRD u „SBB“ tj. u „Junajted grupu“, i to u iznosu od 50 miliona evra! Nakon što je u martu 2019. investicioni fond „BC partners“ postao većinski vlasnik „Junajted grupe“, EBRD nastavlja da bude manjinski vlasnik. Finansijske injekcije EBRD u Šolakov biznis su bile presudne da se njegova imperija proširi, i nije preterano reći da „Junajted grupa“ bez investicija EBRD-a, ne bi mogla da da postane krupan igrač na regionalnom tržištu. „Junajted grupa“ je jasno politički orijentisana protiv vlasti države Srbije, i apsolutno je povezana sa Draganom Đilasom, koji je lider onog agresivnog i nasilnog dela opozicije i šef Stranke slobode i pravde. Od 2013. godine i EBRD je povezana sa Draganom Đilasom, zbog toga što je u julu 2013., bivša supruga i bivša poslovna partnerka Dragana Đilasa, Milica Delević, postala Zamenik generalnog sekretara EBRD. Pre toga, u maju 2013. Milica Delević je prodala svojih 25 odsto akcija u Đilasovoj „Multikom grupi“ za 3,6 miliona evra. „Multikom grupa“ je bila vlasnik takođe Đilasove „Dajrekt medije“. U junu 2018., „Junajted grupa“, čiji je suvlasnik EBRD, kupila je „Dajrekt mediju“ putem niza veoma sumnjivih transakcija. Od 2016., Milica Delević se nalazi na poziciji Direktora za upravljanje i politička pitanja (Director for Governance and Political Affairs) EBRD (odrednice 1 i 2).

Foto: Tanjug/Zoran Sinko

U svakom slučaju, „neko“ je, u februaru 2014., u EBRD-u, doneo odluku o krupnoj investiciji u Šolakove kompanije, tesno povezane sa Đilasovim. Jedina osoba koja je povezana i sa Đilasom i sa Šolakom, je, 2014. godine, Milica Delević, tadašnji Zamenik generalnog sekretara EBRD! Da li je, i koliko, od ove transakcije vredne 50 miliona evra, koristi imala Milica Delević, pitanje je od milion evra? Samo naivni mogu da veruju da Milica Delević, do maja 2013. poslovna partnerka Đilasa, i suvlasnica „Multikom grupe“, koja je postala bogatija za 3,6 miliona evra, nije uticala na odluku EBRD, o ulaganju 50 miliona evra u „Junajted grupu“, kompaniju Dragana Šolaka, velikog Đilasovog poslovnog partnera!

 

Što se tiče poslovnog i političkog partnerstva Šolaka i Đilasa, dokazano je da oni imaju čvrste poslovne, ali i političke veze. Prodaja Đilasove „Dajrekt medije“ 2014., urađena je preko zamršene mreže ofšor kompanija iza kojih su stajali Šolakovi ljudi. „Junajted grupa“ je tek 2018. godine, zvanično objavila da je kupila ovu firmu, negirajući da je trgovala sa Đilasom. I poslovna zgrada „Multikom grupe“, u kojoj je Đilas suvlasnik, dospela je 2017. u ruke „Junajted grupe“, ali je i ova transakcija između Đilasa i Šolaka zamaskirana brojnim paravan firmama iz ofšor zona. Otkriveno je da je Šolak za Đilasovu zgradu dao znatno više novca (oko 4,5 miliona evra) nego što je zgrada vredela, što izaziva sumnju da je ovakav „poslovni aranžman“ poslužio da se tajnim kanalima finansira Đilasova kampanja na beogradskim izborima 2018. godine.

 

Na gore opisane načine, EBRD, odnosno njeni prevashodni upravljači (EU i zemlje zapada) vrše „suptilni“ uticaj na politiku u Srbiji, i pomažu deo opozicije u Srbiji, i antivladine kompanije, što „Junajted grupa“ jeste. Ovo se jasno vidi iz onoga što sam izneo, ali je sve to istovremeno, teško formalno dokazati pred organima nadležnim za EBRD, ako takvi uopšte postoje? Istraga je preko potrebna zbog jasnih dokaza o sukobu interesa i podrške sumnjivim transakcijama od strane EBRD. Ponašanje EBRD, kao suvlasnika „Junajted grupe“, i višemesečno odbijanje da odgovori na konkretna pitanja o više nego problematičnom poslovanju „Junajted grupe“, ali i mogućem sukobu interesa u koji je umešan deo menadžmenta EBRD, stvara utisak da EBRD pruža prećutnu podršku kontroverznoj poslovnoj praksi „Junajted grupe“. Uprkos nesumnjivo kontroverznoj poslovnoj praksi Dragana Šolaka i njegovog političko-poslovnog partnera Dragana Đilasa, rukovodstvo EBRD je očigledno odlučilo da zažmuri na činjenicu da firma, u kojoj EBRD ima vlasnički udeo, grubo krši standarde i vrednosti koje ova banka promoviše i na kojima gradi svoj međunarodni ugled („poštovanje ljudskih prava, razvijanje višepartijske demokratije, izgradnja pravne države i tržišna orijentacija“).

 

Zbog vlasničkog udela EBRD u „Junajted grupi“ postavlja se pitanje kakva je bila uloga bivše Đilasove supruge, bivše suvlasnice „Dajrekt medije“, a sada direktorke EBRD, Milice Delević u ovoj transakciji? Iako je ovaj aspekt angažmana Milice Delević u EBRD upadljivo problematičan i u najmanju ruku zahteva proveru mogućeg konflikta interesa, ova banka je pružila samo uopšten odgovor, koji ne znači ništa, i time je produbila sumnju da nešto krije, ili da podržava praksu sumnjivog poslovanja. Odgovor EBRD,  je simptomatično, objavljen u medijima u vlasništvu „Junajted grupe“. Pitanja upućena Milici Delević ostala su bez odgovora.

 

U uopštenim odgovorima EBRD, između ostalog, stoji:„Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nastavlja da podržava Junajted grupu, kao vodećeg telekomunikacijskog i medijskog provajdera u jugoistočnoj Evropi, sa operacijama u sedam zemalja. EBRD je obezbedio dugovanje i finansiranje iz sopstvenog kapitala za širenje grupe tokom godina. Nakon preuzimanja kompanije od BC partnersa, EBRD sada ima manjinski udeo u Junajted grupi, što je u skladu s našim mandatom da podržimo inovativne kompanije koje rastu u regionu. EBRD, kao praksu, ne objavljuje svoje stavove o ljudima i kompanijama, osim informacija koje pruža u saopštenjima za javnost“.

Foto: printscreen

Dragan Đilas, Dragan Šolak, Milica Delević, EBRD, „Junajted grupa“, TV N1, TV Ns, „Dajrekt medija“, „Multikom grupa“,„BC partners“ i „KKR“ su uvezani kao ona čuvena matematička beskonačna petlja ili kao beskonačna Mebijusova traka. Jedno proističe iz drugog, jedno se u drugo pretapa. A profit Milice Delević iz 2013. godine, težak 3,6 miliona evra, kao suvlasnice Đilasove kompanije, je nastao tako što je njen bivši suprug, Dragan Đilas, dok je obavljao tri državne funkcije, tokom deset godina, „pošteno stekao“ poslovni prihod od 619 miliona evra, i neto dobit od  fantastičnih 105 miliona evra. I „poštena“ Milica Delević se iz dalekog Londona gde radi za EBRD, nikada nije izjasnila o tome kako su ona i njen bivši suprug „stekli“ silne milione evra.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SKRIVANJE U OFŠOR ZONI! OTKRIVENI MUTNI POSLOVI I MALVERZACIJE! Kako je Đilasova Dajrekt medija preko Šolaka završila u rukama Junajted grupe?!
Politika

SKRIVANJE U OFŠOR ZONI! OTKRIVENI MUTNI POSLOVI I MALVERZACIJE! Kako je Đilasova Dajrekt medija preko Šolaka završila u rukama Junajted grupe?!

Iako uporno negiraju međusobne poslovne veze, podaci do kojih je Kurir došao govore da je bivša firma Dragana Đilasa „Dajrekt medija“, četiri godine nakon što je prodata kontroverznom bugarskom biznismenu Kresimiru Gergovu, završila u vlasništvu Dragana Šolaka. Sličnu sudbinu imala je i zgrada u Ulici antifašističke borbe u Beogradu, koju je Šolak, preko firme u kojoj je prikrivao vlasništvo, kupio od Đilasove „Multikom grupe"

05.08.2020

09:38

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija