• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

15.09.2020

23:00

SRAMNA PROVOKACIJA U KOMŠILUKU! NATO poslao Hrvatima F-16 koji je srušio tri srpska 'jastreba'!

Politika

SRAMNA PROVOKACIJA U KOMŠILUKU! NATO poslao Hrvatima F-16 koji je srušio tri srpska 'jastreba'!

Podeli vest

U Hrvatskoj Gornjoj Stublici za vikend je održan svečani aeromiting u spomen "heroja domovinskog rata" Rudolfa Perešina, a iz Amerike su im za tu "zgodu" stigla dva lovca F-16. I ne bi to bilo ništa sporno da jedan od aviona nije upravo onaj američki F-16C koji je tokom rata u BiH 28. februara 1994. godine srušio tri srpska "jastreba J-21", koji su pripadali Ratnom vazduhoplovstvu Republike Srpske Krajine (RSK)!

Tom prilikom poginuli su piloti Zvezdan Pešić, Ranko Vukmirović i Goran Zarić, a kako je ostalo zabeleženo, američki lovci oborili su srpske avione bez ikakvog upozorenja.

Vest o tome da je jedan od ozloglašenih lovaca upućen na slavlje u Hrvatsku objavljena je na stranici koja prati najnovija dešavanja u hrvatskom vazduhoplovstvu.

"Ova F16-ica koja je doletela kod Rudija iz Avijana (odakle su leteli i avioni NATO za bombardovanje Srbije 1999., prim. aut.) ima jednu zanimljivu priču vezanu za naše krajeve. Naime, tri zvezdice na trupu označavaju broj srušenih aviona. Radi se o tri srpska J-21 'jastreba' srušena 28. februara 1994. iznad BiH od ukupno šest 'jastrebova' koji su tog dana napali tvornicu 'Bratstvo' u Novom Travniku unutar 'No fly' zone. U akciji su ukupno srušena četiri J-21 i još jedan se srušio jer je ostao bez goriva. Samo jedan oštećeni J-21 je uspeo sleteti u Udbinu", piše u obrazloženju stranice "9aero Croatian Aircraft Spotters".

Dekan fakulteta za bezbednost "Edukons" Miroslav Bjegović kaže da su Hrvatska i NATO saveznici uvek tamo gde su srpski narod i srpske države.

- Vojna operacija februara 1994. godine od strane avijacije RSK, koja je neutralisala vojne ciljeve u Travniku u sastavu muslimanskog korpusa bila je legitiman vojni cilj. Odmah je reagovalo Hrvatsko veće odbrane kao saveznik muslimanske vojske i u pomoć pozvao NATO avijaciju iz Avijana koji su, kršeći sve međunarodne vojne propise i običaje ratovanja, nadleteli prostor tadašnje RSK i oborili tri "jastreba" vojske RSK. Upravo jedan od tih aviona F16 pojaviće se na hrvatskoj proslavi u znak zahvalnosti za učinjenu tadašnju ratnu uslugu hrvatskoj vojsci, ali po međunarodnom ratnom pravu počinjen je klasičan ratni zločin. Saveznici su bili tada, a saveznici ostaju i sada i kad god su srpski narod i srpske države u pitanju - ističe Bjegović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miki

pre 3 godine

Sada mi ništa nije jasno, da li su ovi naši neprijatelji ili su veeLLLiki prijatelji, kako neki tvrde ?!!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija