• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTV Pink

15.09.2020

08:51

BORILI SMO SE ZA ZAPOSLENE, BORILI SMO SE ZA POVEĆANJE! Mali: Ne znam da li će bilo koja druga zemlja ovo uspeti, SVI SU PALI!

Politika

BORILI SMO SE ZA ZAPOSLENE, BORILI SMO SE ZA POVEĆANJE! Mali: Ne znam da li će bilo koja druga zemlja ovo uspeti, SVI SU PALI!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je u odnosu na svetsku ekonomsku krizu zbog koronavirusa sjajna vest povećanje minimalca u našoj zemlji

Ministar Mali je rekao da je u ovim uslovima ekonomske krize došlo do pada svetske ekonomije, a da za to vreme Srbija povećava minimalac.

OD 1. JANUARA PENZIJE VEĆE ZA 5,9 ODSTO!

- Pregovori između Vlade i Sindikata išli su otežano, preko Socijalno-ekonomskog saveta su se vodili pregovori, to dobro funkcioniše, mnogo dobrih stvari smo uradili. Mi smo izašli sa predlogom, želeli smo da sačuvamo realne dohotke. Vlada Srbije je presekla - minimalna zarada od naredne godine biće povećana sa 30.000 na 32.156 dinara. To je povećanje od 6,6 odsto u odnosu na ovogodišnji minimalac. To je sjajna vest u odnosu na krizu koja se dešava u doba koronavirusa - rekao je Mali za Novo jutro TV Pink.

Foto: printscreen RTV Pink

Siniša Mali

Mali je naglasio je da je važan cilj da se zadrže svi radnici, i da privreda nastavi istim tokom.

VEST DANA U SRBIJI! Vlada donela odluku: MINIMALAC U SRBIJI ĆE OD SADA IZNOSITI OVOLIKO!

- Borili smo se za zaposlene, borili smo se za povećanje. Ja ne znam da li će bilo koja zemlja izaći sa povećanjem minimalne zarade, svi su pali, mi smo u prvo kvartalu ove godine imali pad 0,5 odsto, da vam kažem, ovo je posledica jedne odgovorne politike, kada smo krenuli sa teškim koracima dobili smo stabilnu ekonomiju, stabilan kurs dinara, inflacija se nije mnogo promenila, a kod nas se to nije javilo. Država je tu da podnese teret - kazao je Mali.

Mali: Povećanje minimalca "gura" i prosečnu platu na gore
 

Ministar finansija Siniša Mali kaže da povećanje minimalca za 6,6 odsto utiče i na povećanje prosečne plate i da se ni u vreme najveće ekonomske krize zbog korone ne odustaje od zacrtanog plana za 2025. godinu da prosečna plata bude 900 evra.

Minimalna zarada u narednoj godini biće povećana 6,6 odsto i iznosiće 32.126 dinara, od 1. januara sledi i povećanje penzija za 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule.

"Povećanje minimalca je dobra vest u uslovima najveće ekonomske krize. Svetske ekonomije padaju 10 pa i 20 odsto. Vlada Srbije napravila odgovornu odluku, jer sindikati i poslodavci nisu uspeli da se dogovore", rekao je Mali za TV Pink.

On je naglasio da je prošle godine povećanje minimalca bilo 3.000 dinara ili 11,1 odsto, a da se sada ide sa povećanjem minimalne zarade od 6,6 odsto,za 2.000 dinara.

"Kada je reč o zaposlenima, osam milijardi dinara je trošak povećanja minimalne zarade za državu. Da bismo podigli standard zaposlenih, pre dve godine obećali smo da ćemo postepeno smanjivati opterećenje na zarade. Zato donosimo odluku o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.300 na 18.300 dinara, da se trend smanjenja opterećenja održi".

Podseća da je minimalna zarada 2012. minimalna bila 15.600 dinara, a da je danas duplo veća.

"Važna vest za sve naše zaposlene u privredi jer i koeficijent po času se povećava sa 172,5 dinara na 183,9 dinara , sve plate u relativnom iznosu rastu zbog porasta minimalca", pojasnio je ministar.

Država će, kako je naveo, izaći u susret poslodavcima da im i ovog puta olakša kako bi se sačuvala radna mesta.

"Oko 13 milijardi dinara je ukupno opterećenje za sve poslodavce godišnje. Mi smo povećali neoporezivi deo dohotka sa 16.300 na 18.300 dinara", naglasio je on i dodao da je time država teret povećanja minimalca preuzela na sebe.

Naglašava da je cilj da se prosečna minimalna zarada približi potrošačkoj korpi, što jeste zahtev sindikata.

Foto: Tanjug

Napominje da sve razvijene zemlje trpe veliki ekonomski pad, a da je Srbija u prvoj polovini ove godine imala pad od 0,8 odsto.

Penzije će od 1. januara biti povećane po švajcarskoj formuli, gde je povećanje proporcionalno rastu prosečnih plata i inflaciji.

"Prošle godine rast penzija je bio 5,4 ove godine, ove godine 5,9 odsto", rekao je ministar i naveo da za one penzionere koji su imali prinadležnosti u 2012. godini od 30.000 dinara, danas imaju primanje od 37.096 dinara, a sa povećanjem imaće 39.284 dinara.

"Dve hiljade dinara mesečno više, ako pomnožite sa 12 meseci to 24.000 dinara više, što je skorio još jedna penzija godišnje", naveo je ministar.

Podseća da je isplaćena poslednja minimalna zarada u iznosu od 60 odsto i dodaje da odlično funkcioniše isplata preko Fonda za razvoj, takođe i preko garantne šeme.

"Vidite i sami, u prvom kvartalu stopa nezaposlenosti je bila 7,3 odsto. Na istorijskom smo minimumu, a sve to govori o ozbiljnosti države“, rekao je ministar.

Takođe, podseća da je samo prošle godine rast plata bio 10,4 odsto, a inflacija 1,4 procenta.

"Mi imamo novca u budžetu za te namene, plate i penzije su sigurne i stabilne“, napomenuo je Mali.

Mali je naglasio da je optimista kada je u pitanju srpska ekonomija, posebno imajući u vidu odluke koje su donošene.

"Pokazali smo drugačiji odnos prema građanima, nego što je to ranije bio slučaj. Kada je kriza, država je tu da se bori sa svim izazovima, da se iskoristi svaka mogućnost da građanima bude bolje. Uostalom, država je sada dokazala da je tu za građane i za privredu, kada god je to neophodno, da na nju može da se računa", rekao je Mali.

 

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je u Vašingtonu postignut odličan ekonomski sporazum, koji je važan za razvoj i rast životnog standarda u celom regionu, kao i da je dolazak Američke razvojne agencije (DFC) potvrda da se situacija u ovom delu Evrope smiruje i da se razmišlja o ekonomiji.

"Imaju 60 milijardi dolara godišnji budžet za investicije, koje su u skladu sa njihovom ekonomskom politikom. To za nas znači da smo sigurni, stabilni i atraktivni. Sedište će im biti u Beogradu, za ceo region. Mislim da je sve to veliki korak napred", rekao je Mali gostujući na Pinku.

Mali je podsetio da visoka delegacija DFC - a dolazi u Beograd 21. septembra.

Dodaje da će osim infrastrukturnih projekata, DFC pomoći razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i podstaći razvoj ženskog preduzetništva.

Mali je naveo da su godinama isključivo političke teme bile na stolu, ali da se sada ozbiljno razmišlja o ekonomiji.

"Nije isto kada kažete - dođite u Srbiju ili dođite u region. Veće tržište je primamljivije i daje nam svima sigurnost", zaključio je Mali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jabre

pre 3 godine

Za Riplija!!! Siguran sam da će narod znati da nagradi vaš trud!!! Eto i Nemačka nema takav minimalac!!! Ma nikad ga neće ni imati!!! Ni Nemačka niti bilo koja druga evropska zemlja! Siniša, pa ti si genije!!! Ja znam da si ti isprobao i izračunao da baš taj minimalac može i mora biti dovoljan za život. I kad čujem da ljudi odlaze iz ove zemlje, ja ne razumem zašto idu ako imaju taj minimalac? Zašto Siniša, zašto viče narod da je gladan, pa zar ne vide da imaju minimalac, isti taj koji nemaju ni Nemci?? Ja njima želim da svi budu kao nemci, pa nek onda vide kako im je!!!! Uostalom kome bre i treba taj narod, stalno traži hleba preko pogače, neka idu!! Ja znam da ćeš ti ostati, bar onoliko koliko traje minimalac.A i ja navalio da trtljam o minimalcu a ni posao nemam, niti ću ga skoro naći u provinciji...Eto još da ti pozdravim onog što ti je rekao da to uradiš, pa taj čovek je čisti genijalac!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija