• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.09.2020

11:14

DAČIĆ: Odbrana multilateralizma počinje na nacionalnom nivou

Politika

DAČIĆ: Odbrana multilateralizma počinje na nacionalnom nivou

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je danas uverenje da odbrana multilateralizma počinje na nacionalnom nivou i dodao da se ne može neprimetiti da je kriza multilateralizma vidljiva u dimenziji međunarodne bezbednosti, a da je aktuelna kriza izazvana pandemijom Covid-19 samo potvrdila neophodnost redefinisanja koncepta nacionalne i kolektivne bezbednosti


Dačić je na skupu „Multilateralizam i međunarodna bezbednost" koji se održava u Beogradu u organizaciji Fakulteta bezbednosti, kazao da međunarodne organizacije i institucije imaju poteškoće da se na efikasan način izbore kako sa tradicionalnim izazovima, tako i sa novim, asimetričnim pretnjama.

MILO DA IDE U ŠUMU?! DA JE REKAO VRAČAR PA DA I RAZUMEM! Dačić zakucao crnogorskog predsednika: AKO SAM JA ODLAZEĆI MINISTAR, VI STE PLUSKVAMPERFEKAT!

Prema njegovim rečima, pandemija Covid-19 promenila je ne samo međunarodne odnose, nego i naš svakodnevni život.

"Redefinisana su mnoga pravila, a u velikom broju država uvedene su posebne mere za restrikciju kretanja i putovanja, kako bi se uspostavio sistem za kontrolu zaraze, što je uticalo i na smanjenje bilateralnih i multilateralnih aktivnosti", rekao je Dačić.

DAČIĆEVA PORUKA AMERIKANCIMA! Ako neko razume vaše stradanje, to su Srbi!

Kako je naveo, svet se trenutno suočava sa značajnim promenama u oblasti komunikacije i tehnološkog razvoja, a novi izazovi poput terorizma, čiji nosioci su netradicionalni akteri i neformalne grupe, zasigurno utiču na međunarodnu bezbednost.

Ocenio je da su aktuelni izazovi sa kojima se susrećemo dobra prilika i da se podsetimo i tradicionalnih pretnji međunarodnoj bezbednosti poput oružanih sukoba, agresije i nelegitimne upotrebe sile koji je bio primarni motiv osnivanja UN.

HISTERIJA FAJONKE, ĐILASA, TADIĆA I OSTALIH, DOKAZ DA JE VUČIĆ URADIO PRAVU STVAR! Dačić: Sve dok Srbija radi ono što se ne sviđa našim neprijateljima, na dobrom je putu!

Podsetio je da je tadašnja Jugoslavija aktivno učestvovala i doprinela osnivanju Ujedinjenih nacija, a bila je i među prvih pedeset zemalja potpisnica Povelje UN.

Foto: Tanjug

Savet bezbednosti, kao jedno od najznačajnijih tela UN, ima primarnu ulogu u održavanju međunarodnog mira, kazao je dačić i dodao da ima i u kolektivnom odvraćanju od nelegalne upotrebe oružane sile u međunarodnim odnosima i da je dužan da svoje delovanje zasniva na načelima na kojima se temelje UN.

NEPOTREBAN I NEPROMIŠLJEN POTEZ ZAHAROVE STVORIO JE NEPOTREBNU TENZIJU! Dačić: Pozvao me je Lavrov!

Ipak, kako je rekao, svedoci smo, usled suprotstavljenih interesa na međunarodnoj sceni, povremenih pribegavanja jednostranim merama i akcijama koje podrivaju i dovode u pitanje efikasnost multilateralizma i međunarodnih mehanizama saradnje i dovode do krize legitimiteta institucija poput UN.

"Tu se pre svega misli na upotrebu oružane sile protiv suverenih država suprotno osnovnim načelima kolektivne sigurnosti, bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN", rekao je ministar i podsetio da je Srbija osetila pogubnost takvog pristupa 1999. godine zbog NATO bombardovanja koje je izvršeno bez saglasnosti SB UN.

SAMI SEBI PRAVIMO PROBLEME I IZVRGAVAMO RUGLU NEŠTO O ČEMU MNOGE ZEMLJE MOGU SAMO DA SANJAJU! Dačić: Sporazum iz Vašingtona treba pametno iskoristiti

"Time su ne samo povređena suverena prava naše zemlje, već je i podriven autoritet UN i ozbiljno ugrožena njegova primarna funkcija očuvanja mira. Time je učinjen presedan i stvoren prostor za zaobilaženje i zanemarivanje UN kao ključnog okvira za prevazilaženje nesuglasica koje mogu biti pretnja miru", rekao je ministar.

Dačić je naglasio da agresija na SR Jugoslaviju mora biti lekcija za budućnost o važnosti doslednog poštovanja Povelje UN i postignutih standarda u međunarodnom javnom pravu jer zemlje poput Srbije moraju da insistiraju na doslednom sprovođenju principa međunarodnog javnog prava i na poštovanju uloge međunarodnih organizacija u sprečavanju kršenja usaglašenih i dogovorenih pravila.

HTELI SU DA PROVUKU TU TAČKU! Dačić o dešavanjima u Vašingtonu: Na taj način htelo se "podići" Albancima

Ističe da u trenutnim okolnostima, koji su dubinski promenili svet u kome živimo, Srbija nastoji da pruži značajan doprinos svetskoj i regionalnoj bezbednosti, kako u bilateralnim, tako i u multilateralnim okvirima.

"Podržavamo napore UN na planu promocije i očuvanja mira i bezbednosti, pa se tako Srbija pridružila pozivu generalnog sekretara UN za globalni prekid vatre i zaustavljanje svih neprijateljstava i sukoba tokom trajanja pandemije Covid-19, što je u duhu izvornih civilizacijskih vrednosti još iz antičkog doba do danas", kazao je.

Foto: Tanjug

Srbija će nastaviti da pruža podršku globalnim naporima u borbi protiv terorizma, pre svega kroz punu implementaciju Globalne strategije UN za borbu protiv terorizma i relevantnih rezolucija SB UN, kazao je Dačić i dodao da će naša država to činiti i kroz aktivno učešće u Globalnoj koaliciji u borbi protiv ISIL.

"Uveren sam da odbrana multilateralizma počinje na nacionalnom nivou, zaštitom naših vitalnih interesa i prioriteta. Verujemo da braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet u isto vreme branimo međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija", istakao je ministar Dačić.

Dodao je da Srbija ostaje posvećena iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije koje će obezbediti trajni mir i stabilnost i spremna je da politikom mira i saradnje gradi zajedničku budućnost sa svim narodima u našem okruženju.

Predstavnica generalnog sekretara OUN i šef kancelarije OUN u Beogradu Simona - Mirela Miculescu istakla je da je pandemija virusa korona pokazala koliko je dragocen multilateralizam.

Kako kaže, bez obzira na kom nivou da je multilateralizam pitanje je "života i smrti" očuvati ga.

"Duh multilateralizma je kroz istoriju uvek bio ugrožen, a ironično je i da sada kada smo suočeni sa izazovima, multilateralizam je i dalje na udaru", kazala je Miculescu.

Ono što pokazuje da su i danas UN i multilateralni principi relevantni pokazuje, kako kaže Miculescu, varljiva situacija u svetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija