• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

16.12.2020

13:39

ŠTA JE BITKOIN, ČIJE SU TO PARE I KO PLAĆA POREZ? Palma ministru postavio PITANJE KOJE MNOGE U SRBIJI ZANIMA? EVO ŠTA MU JE MALI ODGOVORIO...

Politika

ŠTA JE BITKOIN, ČIJE SU TO PARE I KO PLAĆA POREZ? Palma ministru postavio PITANJE KOJE MNOGE U SRBIJI ZANIMA? EVO ŠTA MU JE MALI ODGOVORIO...

Podeli vest

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragana Marković Palma želeo je da sazna nešto više o kriptovalutama, pa je iskoristio prisustvo ministra finansija Siniše Malog u Skupštini Srbije i pitao ga je, šta je to bitkoin, a Mali mu je detaljno objasnio kako se koriste kriptovalute kao sredstvo plaćanja


- Želim da vas pitam nešto, ja za sebe mogu da kažem da ne znam ili da znam… šta je bitkoin, čije su to pare? … Ode se u banku i na ličnu kartu se podigne novac, bez da on ima neke knjige, bez da se plaća porez - pitao je Marković.


Mali je Markoviću najpre objasnio da postoje tradicionalni i alternatvini izvori finansiranja.

- Ako vam treba kredit, vi odete i uzmete kredit u banci, imate novac na računu… to je tradicionalni način. Onda imamo one koji su kreirali nešto novo -", rekao je Mali.
Alternativni izvori finansiranja

Objasnio je da se pojavila kritična masa koja je to prihvatila i krenula da pravi alternative tradicionalnim izvorima finansiranja.

Postoje, kaže Mali, i privatne i javne mreže, odnosno podela na one valute koje su pod kontrolom svih učesnika i onih koji su umreženu u jednu mrežu.

- Nije baš jednostavno objasniti, ali pripada onome na čije se ime i prezime vodi. Upravo zakon o digitalnoj imovini reguliše tu oblast na način na koji može da se trguje sa tim. Ne može da se koristi digitalna valuta ili imovina, a da niste registrovani i da se ne zna sa koliko kriptovaluta raspolažete - rekao je on.

Mali pojednostavio objašnjenje

Mali je pokušao još jednostavnije da pojasni:

- Imate sto nekih bitkoina i hoćete da platite sa tim bitkoinom. Neko to prihvata kao način plaćanja, neko ne. Sa novim zakonom postoje instutucije, organizacije, preduzeća koja se bave trgovinom tih bitkoina, vi razmenite bitkoine kod njih, oni to prihvataju i vama daju novac.

Mali je rekao da je Predlogom zakona o digitalnoj imovini želeo da Srbija ne zaostaje i da budeo deo rastućeg segmenta digitalne ekonomije kako bi se mladim ljudima dala mogućnost da koriste nove izvore finansiranja i da ostanu u Srbiji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PALMA: GLASAĆEMO ZA BUDŽET, JER JE INVESTICIONI I DOMAĆINSKI
Politika

PALMA: GLASAĆEMO ZA BUDŽET, JER JE INVESTICIONI I DOMAĆINSKI

Jedistvena Srbija će glasati za Predlog budežta za 20101. godinu iz više razloga. Ne možemo, a da ne kažemo, da je ova 2020. godina bila sigurno najteža godina u ekonomskom smislu u poslednjih 15 godina, ali da je Srbija uspela da sve svoje obaveze isplati uprkos pandemiji korona virusa, rekao je lider i šef poslaničke grupe JS u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma

08.12.2020

14:32

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija