• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.12.2020

12:39

POSLE NOVE GODINE POČINJE VAKCINACIJA ZDRAVSTVENIH RADNIKA U KOVID SISTEMU! Ðerlek: Oni su rizična grupa!

Politika

POSLE NOVE GODINE POČINJE VAKCINACIJA ZDRAVSTVENIH RADNIKA U KOVID SISTEMU! Ðerlek: Oni su rizična grupa!

Podeli vest

Posle Nove godine počinje vakcinacija zdravstvenih radnika u kovid sistemu, kaže predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju Mirsad Ðerlek i dodaje da su zdravstveni radnici rizična grupa i da je odlučeno da budu među prvima vakcinisani

On je pojasnio da u kovid bolnicama i na odeljenjima intenzivne nege ima najviše starijih od 65 godina sa teškom kliničkom slikom, te da je zbog toga vakcinacija u našoj zemlju krenula od staračkih domova i njihovih korisnika starijih od 65 godina.

Ðerlek je za Tanjug rekao da će već u januaru stići nova tranša od 78.000 doza vakcine, zatim u februaru 98.000 , a u martu 114.000 doza cepiva protiv virusa korona.

Kako kaže, očekuje se da uskoro Agencija za lekove i medicinska sredstva izda dozvolu za rusku vakcinu "Sputnjih V" i kinesku vakcinu, da će se tako obezbediti dodatne količine, te da naša zemlja može krenuti sa masovnijom vakcinacijom.

Operativni plan vakcinacije, kako je rekao, izradio je Institut Batut i u njemu se taksativno navodi kako će teći imunizacija.

- Planiramo ovih dana da na sajtu objavimo plan i stručno- metodološka uputstva za vakcinaciju, kao i vodiče za imunizaciju protiv kovida 19. Javnost će biti blagovremenmo obaveštena koje su to ciljne grupe i populacija koja će biti vakcinisana - naveo je on.

Foto: Informer/A. G.

Mirsad Đerlek

Napominje da je uloga Nacionalnog koordinacionog tima za vakcinaciju priprema, organizacija i sprovođenje imunizacije, da je reč o multidisciplinarnom timu koji je sastavljen od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti medicine.

U timu su predstavnici Agencije za lekove, Torlaka, Instituta Batut, sedam zavoda za javno zdravlje širom Srbije, VMA.

Zatim predstavnici MInistarstva zdravlja, MInistarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (ministarka Darija Kisić Tepavčević), zatim Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Zakazaćemo ovih dana još jednu sednicu. Želimo da uključimo u rad što više ljudi. Poslaćemo pismo da nam se pridruže predstavnici SANU, Srpskog lekarskog društva, Lekarske komore Srbije, SZO u Srbiji, UNICEF-a. CIlj je da okupimo što više ljudi kako bi zajednički odradili izuzetno ozbiljan zadatak - naveo je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija