• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. CRNOGORAC

01.02.2021

22:00

GENERAL MILORAD STUPAR OTKRIVA DETALJE OPERACIJE "ĆURAN": Evo po čijem nalogu je Tadić uništio vojsku!

Politika

GENERAL MILORAD STUPAR OTKRIVA DETALJE OPERACIJE "ĆURAN": Evo po čijem nalogu je Tadić uništio vojsku!

Podeli vest

Bivši predsednik je rukovodio operacijom 'Ćuran', čiji je cilj bio da se vojska koja je izašla na crtu NATO 1999. godine uništi i dovede na nivo koji ne garantuje slobodu, tvrdi general Stupar

Prvi komandant elitne 72. brigade za specijalne operacije general Milorad Stupar optužio je juče bivšeg ministra odbrane i predsednika države Borisa Tadića za uništavanje Vojske Srbije! On tvrdi da je Tadić, planski, po nalogu zapadnih moćnika radio sve da bi smanjio borbenu moć naše armije!
 

- Naša vojska je uništena posle Petog oktobra više nego od strane NATO pakta za vreme bombardovanja 1999. godine. To što je vlast radila posle 2000. godine bila je operacija 'Ćuran', po kojoj je vojska reorganizovana po NATO standardima, i ta operacija je završena 2011. godine, kada je ukinut i vojni rok - rekao je general Stupar.

Glavni krivac

Vojska je u vreme Borisa Tadića sa 400 bataljona spala na 100, sa 1.029 tenkova na 239 
General Milorad Stupar



NATO plan
Slavni komandant srpskih specijalaca kaže da je cilj operacije kojom je rukovodio Boris Tadić bio da se srpska vojska svede na 'beznačajnu meru':
- Ona vojska koja je izašla na crtu NATO paktu trebalo je da se uništi, smanji i dovede na jedan nivo koji ne garantuje slobodu srpskom narodu. Tom operacijom je od početka do kraja rukovodio bivši ministar odbrane i bivši predsednik Srbije Boris Tadić! On je devet godina rukovodio sistemom odbrane Srbije, on je za sve odgovoran i najodgovorniji. Tadić i njegovi saradnici su sve to radili po planu, odnosno po 'Beloj knjizi', koja je uvedena 2006. godine. Po toj knjizi su birani i generali koji su bili u Tadićevoj funkciji i na liniji zadatka uništenja vojske - optužuje general Stupar, koji je po imenu prozvao i bivšeg načelnika generalštaba Zdravka Ponoša.


- Da Boris Tadić nije bio predsednik države NATO, general Zdravko Ponoš nikada ne bi bio na čelu Vojske. Bilo je tu još nekoliko generala, kao što su Paskaš i Miletić, koji su sproveli ovu NATO transformaciju vojske! Vojska je u njihovo vreme sa 400 bataljona spala na samo 100, sa 1.029 tenkova na 239! Pogledajte samo ove podatke, Vojska je 1999. imala 1.000 vanbrodskih motora, 1.500 čamaca, 230 dozera, 200 rovokopača - to je oprema za savlađivanje vodenih prepreka, ali i za borbu sa poplavama. Sa tom silom poplave za nas u Srbiji ne bi predstavljale nikakav problem! I gde je sad sve to? Uništeno i prodato u staro gvožđe kako bi se tobože kupila nova sredstva. Ali od tih para Vojska ništa, ni dinar dobila nije - rekao je Stupar za TV Pink. On se snažno založio i za vraćanje obaveznog vojnog roka jer je to, kako je rekao, jedina garancija pune bezbednosti naše države u budućnosti.

Foto: Informer DN

General Milorad Stupar

Vojni rok: tri, šest ili devet meseci?

General Milorad Stupar kaže da su ratni veterani pitanje obaveznog vojnog roka pokrenuli još pre godinu dana.

- Mi se zalažemo da svaki mladić u Srbiji završi osnovnu obuku. To ne bi bila ona obuka iz vremena JNA, već moderna obuka gde se regrut priprema za nošenje opreme, za rukovanje ličnim naoružanjem, da poznaje zaštitnu masku i uslove odbrane od nuklearno-hemijskih produkata i da poznaje mine i inženjerijsko obezbeđenje... To je osnovna pešadijska obuka, uz koju on postaje vojnik. Ona ne bi smela biti duža od šest nedelja i regruti bi sve to vreme bili u kasarni... Uzeli smo u obzir savremeno naoružanje, ali i mogućnosti i potrebe mladog čoveka u 21. veku. Posle ove obuke usledile bi još dve nedelje za obuku u jedinicama. To je ukupno tri meseca - kaže Stupar.


Pukovnik Ljuban Karan smatra da bi vojni rok trebalo da traje bar šest meseci. 
- Možemo krenuti sa kraćim periodom, pa ga postepeno produžavati. Ali i tri dana obuke bolje je nego nijedan - poručuje pukovnik.


Vojno-politički analitičar Vlade Radulović kaže da nije lako prelomiti i preko noći uvesti vojni rok od šest ili devet meseci, što zbog logistike, što zbog finansija, ali i Ustava.
- U Ustavu imate član koji glasi: 'Lice nije dužno da, protivno svojoj veri ili ubeđenjima, ispunjava vojnu ili drugu obavezu koja uključuje upotrebu oružja.' Postoje modaliteti koji bi omogućili da se ti regruti sa prigovorom savesti obuče u onome što se pokazalo kao preka potreba, a to svakako jeste pomoć prilikom elementarnih nepogoda. Mi smo 2014. tokom velikih poplava videli koliko je važno da lokalno stanovništvo bude sposobno i obučeno za takve situacije. Zbog toga bi mogao da se pronađe neki model za one koji imaju prigovor savesti i ne žele da imaju veze sa oružjem - smatra Radulović.


Prevara naroda
I penzionisani pukovnik KOS Ljuban Karan kaže da je ukidanje vojnog roka 'jedna od najvećih prevara srpskog naroda'.
- Ta perfidna prevara bila je upravo u tome što je 2010. i 2011. godine rečeno da je vojni rok samo zamrznut, da to nije trajno rešenje. Ali to jeste trajno rešenje, jer su uništeni svi uslovi da se može vratiti na redovno služenje vojnog roka. I to nije urađeno slučajno. Tada je izvršeno i uništavanje naoružanja, i teškog i lakog, stvoreni su veštački viškovi tako što je prethodno ukinuta vojna popuna... Tada, pre deset godina, kada su odlučili da 'zamrznu' vojni rok, nije bilo nikakve javne rasprave, pa o čemu bismo sada raspravljali? O tome da li je bolje da imamo obučene ili neobučene ljude? To je gubljenje vremena, a mi vremena nemamo. Međunarodna situacija se komplikuje, Balkan će biti jedno od kriznih žarišta i ovde će sigurno biti neke vrsta rata, specijalni rat nas sigurno čeka, a i ta vrsta rata u nekoj fazi podrazumeva klasičan oružani sukob za koji moramo da budemo spremni - apeluje pukovnik Karan.
 

Vojni rok u evropskim zemljama

* Švajcarska: građani na referendumu glasali protiv ukidanja vojnog roka

* Austrija: opšta vojna obaveza od šest meseci uz pravo na prigovor savesti
* Finska: vojska je obavezna, a procenat mladih Finaca koji odsluže vojsku je 80 odsto
* Danska: obavezno služenje vojnog roka
* Švedska: obavezno služenje vojnog roka

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ranko

pre 3 godine

Tu izdajnicku bagru treba poslat na robiju ,sta se ceka ,cijela ta bagra sa djindjicem je radila na unistenju vojske,sve do jednog dosovca ..Sta cekate podignite optuzbe svu tu izdajnicku bagru na sud i suditi za izdaju .Onig djindjica izdajnika premjestiti iz aleje zasluznih i ukinuti nazive ulica..Pljunuli ste na sve one patriote i poginule momke koji su ginuli za Srbiju..

raca

pre 3 godine

Nema ništa lepše nego istine,ne da je to tačno nego je on u sprezi sam Dinkićem toliko obezvredio plate i penzije vojnih lica govoreći da imaju dovoljno i da im ne treba dati više.Kakva tehnika nisu dali ništa vojsci znam to jer sam bio u njoj tada i znam kako nam je bilo.Ako ima pravde njih dva treba uhapsiti i na robiju.Dok se taj sunčao sa Josipovićem Dinkić kao premijer i ministar finansija uništavao armiju .

Srbija Napred

pre 3 godine

Obavezni vojni rok 7meseci 4 partije godisnje sa iskljucivo Srbskom populacijom( i vojnici i staresine).

ROSULJAC

pre 3 godine

Ne dao Bog da pripuca.... jer nam generacije od 1992-ge ne znaju šta je puška. Ako ništa drugo, obavezan vojni rok treba uvesti kako bi svako ratno sposoban naučio kako se i za šta koristi puška. Tadić... i njemu slični.... su samo "stenice" koje na tlu Srbije nikada nisu postojale kao štetočine a posejani su da bi pravili štetu Srbiji. Sigurno hemijsko sredstvo za borbu protiv stenica još uvek nije izmišljeno,... na žalost,... tako da je jedino sredstvo protiv ovakvih štetočina, .... ignorisanje, .... kao provereno narodno organsko sredstvo za zaštitu od štetočina!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija