• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.02.2021

15:33

STEFANOVIĆ NA ZIMSKOJ OBUCI VOJNIH KADETA NA KOPAONIKU! Taktička i obuka s naoružanjem ove godine na skijama /FOTO/

Politika

STEFANOVIĆ NA ZIMSKOJ OBUCI VOJNIH KADETA NA KOPAONIKU! Taktička i obuka s naoružanjem ove godine na skijama /FOTO/

Podeli vest

Ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je danas kadete druge godine Vojne akademije koji izvode obuku u zimskim uslovima na 51. skijaškom poligonu "Kopaonik" i ocenio da su pokazali zavidno znanje, te da postižu odlične rezultate i grade budućnost Vojske Srbije

- Drago mi je da vidim da se Vojna akademija svake godine sve intenzivnije priprema i izvodi obuku sa našim kadetima i ovde na Kopaoniku. Ovo je veoma intenzivna i zahtevna obuka skijanja - alpskog, nordijskog, sa turno skijama i različitim stavovima za gađanje gde koriste i moderne ''ersoft'' puške koje koristi i naša 72. brigada za specijalne operacije - rekao je Stefanović.

Minstar je naglasio da su kadeti pokazali zavidno znanje u topografiji, orijentaciji i izradi bivaka, i u svemu drugom što treba da krasi buduće mlade starešine Vojske Srbije.

- Drago mi je da oni pokazuju izuzetnu želju i entuzijazam, da postižu odlične rezultate, što potvrđuju njihove starešine, i da grade budućnost Vojske Srbije - poručio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, oni su buduće starešine koji će postati komandiri vodova i u jedinicama Vojske Srbije pokazati sva usvojena znanja, pridružujući se ešelonima i klasama prethodnika, kolega, koji su već u jedinicama naše vojske i koji obučavajući sastave prave efikasnu, modernu i dobru vojsku.

Stefanović je dodao da vojnici, kadeti i njihove starešine danas koriste savremenu alpinističku opremu, a da je namera da se uloži još novca kako bi se nabavila nova oprema koju će koristiti, ne samo u ovoj vrsti obuke, već i tokom celog školovanja na Vojnoj akademiji.

- Hoćemo da vide koliko država vodi računa o njima, koliko vodi računa o svojoj vojsci i koliko je ponosna, kao i ceo narod, na ove ljude u uniformi koji uvek jesu na braniku otadžbine i koji su tu da zaštite svakog od nas - rekao je Stefanović.

Foto: Ministarstvo odbrane

Stefanović na zimskoj obuci

Na kraju posete, ministar je razgovarao sa kadetima koji su mu preneli svoje pozitivne utiske sa obuke u zimskim uslovima.

Na obuci u zimskim uslovima, sa kolegama iz 144. klase je i Ivona Jašić, kadetkinja druge godine Vojne akademije, koja je istakla da je na zimskom logorovanju na Kopaoniku imala priliku da sa svojim kolegama primeni i potvrdi u praksi sva teorijska znanja stečena na Akademiji.

Njena radna tačka na danasnjem prikazu bila je inžinjerija, odnosno izrada skloništa za desetoro ljudi.

- Uz veliko iskustvo u skijanju koje sam stekla u Vojnoj gimnaziji, ove godine sam to iskustvo upotpunila, a svakako bih svima preporučila da upišu Vojnu akademiju i da sa nama iskuse čari i inžinjerije i nordijskog i alpskog skijanja - rekla je Jašić.

Foto: Ministarstvo odbrane

Stefanović na zimskoj obuci

Njen kolega Nebojša Sredojević zadovoljan je, kaže, što je Vojna akademija omogućila raznovrsnu obuku sa najsavremenijom opremom.

- Izvodili smo taktičku obuku i obuku sa naoružanjem. Opremljeni smo ''ersoft'' puškom M04, zimskim maskirnim odelom i turno skijama. Skije su od ove godine ubačene u program i koriste se i za alpsko i za nordijsko skijanje - kaže Sredić i dodaje da su kadeti osposobljeni i obučeni i za rad s naoružanjem i za rad na skijama.

Njihov klasić Filip Stepanović govorio je o obuci kadeta u prethodne dve nedelje, odnosno o realizaciji nastave iz topografije, taktike, alpskog, nordijskog i turno skijanja. Njegovo iskustvo je posebno, jer je prvi put stao na skije.

Ove godine, obuka u zimskim uslovima izvodi se sa kadetima 144. klase, koji su na drugoj godini školovanja.

Kadeti savladavaju nastavne sadržaje iz predmeta fizičko vaspitanje, koje obuhvata obuku u alpskom skijanju, kao i nordijskom i turno tehnikom skijanja, vojnu topografiju koja podrazumeva orijentaciju u zimskim uslovima i patrolno kretanje po nepoznatom terenu u dnevnim i noćnim uslovima, naoružanje sa nastavom gađanja i stavove za gađanje na skijama, kao i taktičku obuku koja se odnosi na utvrđivanje u zimskim uslovima.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija