• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.02.2021

10:00

HRVATI ŽALE SVOJ SLUČAJ! Zašto su Srbi najbolji, a mi smo NA DNU?! Hrvatski mediji o uspehu vakcinacije u našoj zemlji

Politika

HRVATI ŽALE SVOJ SLUČAJ! Zašto su Srbi najbolji, a mi smo NA DNU?! Hrvatski mediji o uspehu vakcinacije u našoj zemlji

Podeli vest

Svi svetski mediji pišu o Srbiji kao apsolutnom šampionu vakcinacije, samo reči hvale imaju za srpskog predsednika Aleksandra Vučića i njegovo zalaganje da zaštiti stanovništvo od epidemije koja je zahvatila ceo svet

I Hrvatska prati svetski trend, pa tako ne propušta priliku da pohvali Srbiju u borbi protiv korone. 

- Srbija je do sada cepila oko 500 hiljada svojih stanovnika, čime je, uz Veliku Britaniju, postala prvak vakcinacije u Evropi - piše hrvatski portal Index.hr

Da to nije samo priča pokazuju i aktuelni podaci stranice Our World in Data (tablica dole). Nažalost, prema istoj tablici, Hrvatska je pri dnu Evrope, žale naše komšije svoj slučaj.

Foto: printskrin

Srbija na vrhu tabele

- Prema tvitu hrvatske vlade, u Hrvatskoj su do ponedjeljka "potrošene 69.984 doze cepiva, od toga 32.901 na zaposlene u zdravstvu. Dosad je cepljeno 58.077 osoba. 46.170 osoba je primilo prvu dozu, a 11.907 je primilo obe doze - piše Index o stanju Hrvatskoj.

Cepljenje u Srbiji uglavnom se sprovodi kineskim cepivom kompanije Sinofarm, koje je Peking u Srbiju poslao oko milion doza.

- Kina nam je prodala vakcine, a mi smo jedina zemlja koja je nabavila cepiva, a da nije sudelovala u trećoj fazi kliničkih studija. Uspeli smo da budemo zemlja koja nije sudelovala, a dobili smo milion doza - rekla je Brnabić, najavivši pritom i moguće otvaranje proizvodnje ruskog cepiva u Srbiji, preneo je Index izjavu naše premijerke.

U Srbiji su do sada odobrene vakcine Fajzer, Sputnjik V i Sinofarm. Prema poslednjim medijskim informacijama, Srbija je ukupno naručila oko 11 miliona doza za svoju populaciju od sedam miliona ljudi. Rusija je najavila da će isporučiti oko dva miliona cepiva Sputnjik V. Za sada su uz kinesko cepivo od ostalih proizvođača stigle tek manje količine koje se broje u desetinama hiljada doza.

Najbolja vakcina je ona koju imamo

- Najbolje cepivo je ono koje imamo - rekla je pragmatično početkom prošle sedmice ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović.

Foto: printscreen

Index.hr
Zašto je Hrvatska pri dnu Evrope?

Za građane Hrvatske, koji s frustracijom nemoćno prate razvoj događaja u okruženju, nameće se pitanje zašto smo završili na dnu EU ako je dogovoreno da će se cepiva pravedno raspoređivati -pitaju se Hrvati i žale nad svojom sudbinom.

- Mi smo sve cepivo koje smo dobili uglavnom već upotrebili, međutim, ona nam jednostavno sporo dolaze - rekao je epidemiolog Bernard Kaić.

Četiri razloga za uspeh Srbije

Kao ključni razlog za navedeni uspeh navode političku fleksibilnost koja je rezultat pozicije Srbije kao zemlje koja već niz godina suštinski ne pripada nijednom političkom bloku u međunarodnoj areni, a u dobrim odnosima je sa svima.

- Srbija je tu bila u poziciji da je mogla kupiti cepiva od raznih proizvođača s raznih strana - navodi Index.

- Organizacija je sprovedena jako kvalitetno. Sve se radi na temelju jednog softvera koji je dobar i omogućuje ljudima da se relativno lako prijavljuju. Dovoljni su elementarni podaci kao što su broj telefona i jedinstveni matični broj - hvale Hrvati srpski softver.

Kao četvrti, ali ne najmanje važan razlog, navodi jako dobar odziv na cepljenje.

- Ljude koji su bili skeptični prema cepljenju iznenadilo je kada su već u prvim danima kampanje rušeni rekordi. Želja za vakcinisanjem je ogromna. To je veoma drugačiji utisak od očekivanog koji su stvorili antivakseri, koji su ranije bili jako glasni u medijima. Pokazalo se da su ljudi ipak doneli racionalnu odluku - zaključuje za Index hrvatski epidemiolog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija