• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.02.2021

13:59

BLUMBERG O STABILNOJ SRPSKOJ EKONOMIJI! Zhavaljujući najboljem programu vakcinacije u Evropi, Srbija uspela da zadrži kamatnu stopu od 1%

Politika

BLUMBERG O STABILNOJ SRPSKOJ EKONOMIJI! Zhavaljujući najboljem programu vakcinacije u Evropi, Srbija uspela da zadrži kamatnu stopu od 1%

Podeli vest

Jedan od najboljih evropskih programa vakcinacije protiv koronavirusa pomaže Srbiji da i u pandemiji zadrži referentnu kamatnu stopu od 1% i prođe bez većih ekonomskih problema, piše Blumberg najuticajniji svetski medij, kada je u pitanju izveštavanje o ekonomskim temama

Centralna banka, prva u Evropi koja je smanjila troškove kredita, kada je kovid 19 prošle godine počeo da hara svetom, u četvrtak je zadržala referentnu stopu na rekordno niskih 1%, kao što je predviđalo svih 19 analitičara koje je anketirao Blumberg.

- Koordinisane mere monetarne i fiskalne politike i dalje imaju povoljan uticaj na uslove finansiranja privrede i građana rekla je centralna banka objavljujući svoju odluku, piše Blumberg.

To, zajedno sa novim stimulativnim planom od 3 milijarde dolara koji uključuje deljenje novca za preduzeća i domaćinstva, trebalo bi da bude dovoljno da Srbija vodi pozitivnu ekonomiju bez obzira na koronu.

Foto: printskrin

Blumberg o srpskoj ekonomiji

Nakon smanjenja troškova kredita i povećanja državne potrošnje, Srbija je prošle godine zabeležila jednu od najmanjih ekonomskih kontrakcija u Evropi.

Uprkos prognoziranju skoka od 6 odsto u 2021. godini, analitičari predviđaju da će inflacija ostati ispod 2 odsto i ne predviđaju nikakva poskupljenja do sledeće godine. To grupiše balkansku zemlju među izuzetno stabilne u doglednoj budućnosti.

NBS zadržala referentnu kamatu na 1,0 posto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 1,0 posto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da i dalje podsticajno deluju prethodno donete mere monetarne i fiskalne politike i da je najavljen dodatni paket fiskalnih mera, navodi se u saopštenju NB.

To znači, kako se objašnjava, da će koordinisane mere monetarne i fiskalne politike nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka.

"Snažna podrška NBS i Vlade našim preduzećima i građanima obezbediće dostizanje pretkriznog nivoa ekonomske aktivnosti u drugom tromesečju ove godine", dodaje centralna banka.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija