• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.02.2021

22:29

"SAMO SMO RADILI SVOJ POSAO"! Nemački "Bild" fasciniran predsednikom Vučićem, HEROJEM VAKCINACIJE!

Politika

"SAMO SMO RADILI SVOJ POSAO"! Nemački "Bild" fasciniran predsednikom Vučićem, HEROJEM VAKCINACIJE!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je intervju za nemački "Bild"

Na pitanje kako je Srbija, za razliku od EU, to tako brzo uspela, on je kazao da je Srbija veoma rano vodila razgovore sa svima koji proizvode vakcine i koji žele da je nabave.

Foto: Printscreen Bild


"Najpre smo platili dva miliona evra Briselu za razvoj vakcine. Poređenja radi Bugarska, koja je članica EU, platila je samo 100.000 evra. Pet miliona smo uplatili u Kovaks program Svetske zdravstvene organizacije i EU", objasnio je on.

Vučić je kazao da vakcine nisu dobijene iz tog programa.

"Uvek kada sam bio u Briselu i pitao za konkretne termine isporuke dobio sam odgovor - ''odmah, nakon što je mi budemo dobili u EU''. Tada sam znao da će biti veoma mnogo problema za moju zemlju. Zato smo započeli razgovore sa svim drugima, uključujući Veliku Britaniju, Kinu, Rusiju i druge", naglasio je on.

Na pitanje od koga je potom nabavio vakcine, Vučić je naveo Kinu, SAD i Rusiju.

"Morao sam pronaći s kim u kojoj zemlji moramo razgovarati – državno rukovodstvo, ali I tajne službe, šefovi policija, I naoružane snage. Pisao sam osam pisama kineskom predsedniku Si Ðinpingu, a potom smo i razgovarali telefonom", naglasio je on.

Vučić je rekao da je on nazvao kineskog predsednika, jer mu je posao da pomaže građanima svoje zemlje.

"Možete zamisliti šta bi značilo za mene da nisam mogao da isporučim", dodao je on.

Na konstataciju da je Srbija kandidat za prijem u EU i pitanje da li je, sada u vezi nabavke vakcine, srećan što još nije deo Unije, Vučić je odgovorio "ne, ne povlačim takve zaključke".

Ne želim nikog da ljutim, ali mi smo obavili ovde naš posao. Mogu vam samo reći da ne bih bio zadovoljan poslom nekog ako ne bi bilo dovoljno vakcina", podvukao je on.

Upitan ko je za njega bolji partner – Kina, Rusija ili EU, Vučić je ponovio da je Srbija na putu u EU, i da je to strateški put, a da to znaju i Moskva i Peking.

"Mi sarađujemo sa obe strane, moramo da živimo i moramo da preživimo. Licemerno je da je, kada Srbija dobija investitore iz Kine, to za mnoge problem, iako sami imaju hiljadu puta veće trgovinske obrte sa Kinom nego naša zemlja", dodao je on.

Upitan da li poštuje predsednika Rusije Vladimira Putina koji je zatvorio njegovog najoštrijeg kritičara Alekseja Navaljnija, Vučić je kazao da se neće mešati u bilo čije unutrašnje stvari.

"Mi nismo EU, nismo SAD, ni Nemačka. Moramo se brinuti sami o sebi, jer smo još uvek siromašna zemlja", podvukao je on.

Na pitanje da li mu je nebitan slučaj Navaljni Vučić je odgovorio "brinemo se o našoj zemlji i gledamo na Rusiju kao na našeg prijatelja".

Upitan za odnos prema Kini, uz podsećanje da je u martu kada su dopremljene zaštitne maske iz te zemlje, javno ljubio zastavu "krvave diktature, da i sada hvali "diktatora" Sija i da Kina gradi železničku prugu u Srbiji, on je rekao da nije nikakav komunista i da je njegov posao da učini nešto za svoju zemlju.

"Oni su nam, u vreme kada nam niko nije želeo ništa dati, isporučili respiratore, koji su spasili na hiljade života u korona krizi", podvukao je on.

"Kažem vam još nešto, ako ste spremni da me saslušate. Nedavno sam imao sastanak sa šefom Delegacije EU u Beogradu. Radilo se o evropskog pruzi, deonici od bugarske granice do Niša koju gradimo sa Evropljanima. Sada je bilo reči o daljoj deonici prema Beogradu: Želeli smo brzinu do 240 kilometara na čas. EU nam je rekla ne, da mogu da nam ponude prugu za brzine do 160 kilometara na čas, uz pitanje zašto želimo da gradimo brže pruge. Kinezi su došli i rekli: "to je cena za tu varijantu i ova za drugu". Peking je bio u stanju u istoj godini da započne radove. Šta smo onda uradili? Izabrali smo bolji dogovor, koji je brži i povoljniji", naglasio je Vučić.

Na pitanje koliko je Nemačka važna Srbiji Vučić je podsetio da je Nemačka omiljenija od EU.

"Bez Nemačke ne možemo preživeti, ne bi imali tako visoke stope privrednog rasta. Za to su nam potrebni pravi partneri. Najveći poslodavac u našoj zemlji su nemačke firme. Firme kao Boš, ZF, Simens i Kontinental zapošljavaju više od 70.000 ljudi. A i građani vole da rade u nemačkim firmama. Na primer Leoni AG zapošljava 11.000 ljudi. Trenutno pregovaramo sa dva, tri velika proizvođača automobila. Razgovaramo i sa manjim firmama kao što je "Dr Etker", rekao je on.

Na konstataciju "Bild-a" da je Nemačka odrasla na "Dr Etker" Pudingu Vučić je kazao da je i on odrastao s tim, ali i sa šlagom tog proizvođača.

Inače novinari "Bilda" napisali su da je, kada došli na intervju sa Vučićem, iza kabineta nekadašnjeg osnivača SFRJ Josipa Broza Tita, izneta zastava EU, a u drugoj prostoriji su spremno čekale dve ruske.

"Ova zemlja želi u EU, ali otvoreno koketira sa Kinom i Moskvom. Sedi se između dve stolice. Tokom intervjua za "Bild", je zamenik ruskog premijera Jurij Borisov čekao u predsedništvu", navodi list.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mila

pre 3 godine

Predsednik se bori za bolju budućnost građana Srbije.

Katarina

pre 3 godine

Vucic je ne samo heroj vakcinacije,nego heroj Srbije,nas spas u teskim vremenima!!

Lola

pre 3 godine

Predsednik se bori da Srbija bude najuspešnija u regionu.

Ivan

pre 3 godine

Kosovo je Srbija i uvek ce biti, nema te sile koja moze da nas natera da prihvatimo nezavisnost nase juzne pokrajine.

Baca

pre 3 godine

Ne vazno ko bude vodio EU posle Merkelove, Srbija mora da gleda svoje nacionalne interese.

Jovana

pre 3 godine

Srpski nacionalni gen je u tome da je Kosovo sastavni deo Srbije i uvek ce biti, ko god dosao na mesto predsednika SAD.

maki_j89

pre 3 godine

Verujem u to da cete se odlucno i mudro boriti u interesu srpskog naroda!

Milan

pre 3 godine

Da docekamo i to da nas evropljani u necemu pohvale posle toliko godina, deluje nestvarno.

Micojka

pre 3 godine

Vucicu je stalo do Srbije, do svoga naroda, zato se kao lav bori za vakcine, kako bi se sprovela masovna vakcinacija i spasili zivoti.

Mala plava

pre 3 godine

Srbija konacno zemlja u kojoj se prepoznaje da neko radi i da se nesto pozitivno desava ,a nemacki casopis je prava mera za to .

Sofija

pre 3 godine

Мудра политика држава омогућила је грађанима да бирају вакцину

Tamara

pre 3 godine

Odgovornom politikom našeg državnog rukovodstava Srbija je najuspešnija zemlja u regionu bez ikakve dileme.Sve neophodne vrste vakcina su nabavljene u ekspresnom roku, građani mogu da biraju koju vakcinu žele što je velika privilegija.

Devla

pre 3 godine

Jos jedna pobeda u nizu vlade RS, nezadovoljan moze biti samo nesrecan covek.

Jovana

pre 3 godine

Srbija je imala ozbiljan i organizovan pristup pandemiji i odlično smo odradili posao. Uz pomoć naših prijatelja iz Rusije i Kine imunizacija se odlično odvija.

Joca

pre 3 godine

Vakcine smo nabavili zahvaljujući dobroj organizaciji Vučića, mocnim prijateljima koji nas cene i uvek su spremni da nam izadju u susret.

Jeca

pre 3 godine

Iako je Vučić zaista mnogo svojim trudom i upornošću, svojim ličnim vezama uspeo da nabavi ogromnu količinu vakcine ostaje skroman i na pohvale odgovara da je samo radio svoj posao.

Milovan

pre 3 godine

U regionu prvi, u Evropi drugi a u svetu sedmi po broju vakcinacija. Dokaz koliko smo jaka i snažna zemlja. Bravo za sve nas! Srbija je svakim danom sve jača i jača!

Romanija

pre 3 godine

Čak i stranci hvale predsednika Srbije na dobrim rezultatima, a na ša opozicija ga kritikuje.

milica

pre 3 godine

Većina njih je još ne snađena što se tiče vakcinacije dok nama ide dobro, kao što smo i pokazali velikim brojem vakcinisanih.

Lazar

pre 3 godine

Ostali predsednici bi trebali da se ugladaju na naseg predsednika Vucica. Pokazao je kako se treba boriti za zemlju.

Kolja 78

pre 3 godine

Mnoge inostrane saradnje i prijateljstva koje je Vucic ostvario u nekim prethodnim periodima su se definitivno pokazale kao odlican rezultat njegove politike, Srbija je konacno prodisala po mnogim poljima i pitanjima !

Jelisaveta

pre 3 godine

Srbija je pokazala da je lider u regionu po pitanju vakcinacije.Sa zadovojstvom mozemo biti ponosni na svoju zemlju.

Milos

pre 3 godine

Srbija je postigla najbolji rezultat u vakcinaciji, i postala lider u regionu. Cast je i ponos kada vas svetski mediji hvale.Postali smo velika zemlja.

Milica

pre 3 godine

Uz lavovsku borbu naseg predsednika Srbija je medju prvim zemljama pocela vakcinaciju svog stanovnistva , i postala lider u regionu.Ponosni.

Milica

pre 3 godine

Uvek je naš predsednik svemu pristupao i prištupa temeljno i odgoborno, tako se poneo i prema obezbeđivanju vakcina i zbog toga je Srbija ispred drugih, pripreme su krenule mnogo ranije kao i obezbeđivanje sredstava za nabavku istih.

Minja

pre 3 godine

Dobra politika vrata u svet otvara definitivno !

Bo

pre 3 godine

Sto vise zemalja za saradnju, to bolje za nas. Bravo.

Sanja

pre 3 godine

Na vreme smo krenuli u nabavku, u proces vakcinacije, Srbija je ozbiljno shvatila ovaj problem i zbog toga sada imamo takve rezultate po pitanju vakcina.

Aaaa

pre 3 godine

Kada je nekom stalo do svoje države i svog naroda onda to izgleda ovako,sprovodi se masovna vakcinacija i stiže nam veliki broj vakcina.

Milos Veliki

pre 3 godine

Koliko smo se dobro poneli u ovoj krizi govore pohvale sirom sveta. Boli me sto neki domaci izdajnici preko svojih medija salju losu sliku o nama u svet, montirajuci neke izmisljotine.

Dama bez blama

pre 3 godine

Za vakcine mu skidam kapu. Da nije njega pocrkali bi pod demokratama.

Zaklina Bejbe

pre 3 godine

Ne smemo nikada priznati laznu drzavu Kosovo. Ako su je oteli zasto nam je traze, a ako nisu, ne damo!

Ceca

pre 3 godine

Svaka cast Vucicu na ovome,ruku na srce dobro je povukao ove poteze oko vakcina

Vesna

pre 3 godine

Živ nam i zdrav bio predsedniče Vučić! Srbija je zemlja za primer zahvaljujući Vama predsedniče Vučić. Briga koju ste pokazali za svoj narod u ova teška vremena, dokaz je Vaše ljubavi prema Srbiji, prema srpskom narodu i prema svima drugima koji žive u Republici Srbiji i vole je kao svoju domovinu. Ne može niko, nikakvim lažima da unizi i umanji sve dobro što ste učinili za svoj narod. Ponosni smo, zahvalni, sigurni dok Vi vodite Srbiju. Ako ste i pomogli vakcinama drugim drzavama, neka ste, pokazali ste da ste čovek koji je tu kada je najteže, da ste čovek koji ne deli ljude po naciji već čovek koji je iznad toga i koji u čoveku vidi samo čoveka, šta god bio po naciji. Vi ste svetlost naše Srbije, Vi ste stabilni oslonac našeg društva, predsednik od naroda izabran da brine o nasoj lepoj Srbiji i o njenim dobrim ljudima. Vratili ste veru da dobra vremena mogu da se vrate i hvala Vam na tome, hvala za vakcine, hvala za puteve, fabrike, za plate, za sve što ćete dobro uraditi za svoj narod i narode koji sa nama žive u slozi. Želim Vam da budete zdravi, jaki, odlučni, pravični kao do sada, istrajni, da budete i dalje vizionar moderne Srbije u kojoj ćemo svi živeti bolje, iz dana u dan i želim da se čuvate, zbog svih nas, zbog naše dece, zbog Vaše i naše budućnosti zasnovane na miru i napretku. Živeli dragi naš predsedniče!

Marija

pre 3 godine

Upravo tako.Samo smo radili onako kako treba i uspeli da ostvarimo nas cilj.

Marko

pre 3 godine

Dali smo primer drugim zemljama na koji nacin postupati da ostvare cilj.To je nas uspeh.

Mirko

pre 3 godine

Uz pomoc nasih prijateljstava koja smo uspostavili najpre sa Rusijom i Kinom i nasim velikim zalaganjem,radom i trudom uspeli smo da ovu borbu sa koronom postavimo na zavidni nivo.

Fifi

pre 3 godine

Vučić jeste predsednik Srbije, ali je pre svega, čovek koji zaista voli svoju zemlju i narod koji u njoj živi. Iskreno i svojim radom se trudi da ovu državu dovede do neke pozicije gde ćemo svi biti ponosni. Uspešno idemo ka tome!

Ivan

pre 3 godine

Ponosni smo na samu činjenicu da nas jedna Nemačka pohvali. Borba za opstanak i preživljavanje se vodi u čitavom svetu, ali Srbija se pokazala u svemu ovome jako dobro!

Mara

pre 3 godine

Svi trebamo da budemo ponosni na nasu drzavu, reagovalo se na vreme i zato imamo vakcine i za nas i za komsiluk.

Jana

pre 3 godine

Svi oni koji sebi daju za pravo da pljuju po ovoj državi treba da se stide svake svoje izgovorene reči jer Srbija sigurnim koracima gazi ka boljoj budućnosti. Ova vlast istinski želi da ovu zemlju dovede do odrđene pozicije i iskreno verujem da će istrajati u svojoj nameri. Na dobrom smo putu.

Marko

pre 3 godine

Predsednik Vucic je priznat u svetu , zato je i uspeo da obezbedi vakcine pre mnogih drzava.

TM

pre 3 godine

Drzava Srbija je ozbiljno shvatila pojam vakcinacije i tako se ponasala i ulozila napore da obezbedi vakcine.

Lika

pre 3 godine

Za Srbiju su zdravlje i bezbednost njenih građana najbitnija vrednost i zato se državno rukovodstvo svojski potrudilo i uspelo da nabavi ogroman broj vakcina za sve nas.

Ana

pre 3 godine

Gradjani Srbije su ponosni na predsednika drzave koji je uspeo da obezbedi toliki broj razlicitih doza vakcina ,sto je gotovo nemoguce u svetu.

Teodora

pre 3 godine

Znamo da je Vucic uvek prvenstveno brinuo za narod Srbije, zdravlje naroda mu je uvek bilo na prvom mestu, svaka cast.

biljana

pre 3 godine

Samo smo radili svoj posao,i odradili smo ga kako treba.Sa puno truda i napora postigli smo ogroman uspeh svuda u svetu.Pohvale za sadasnju vlast i predsednika Vucica

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija