ZA SVETOG NIKOLU PRVO IDEM DA OTVORIM AUTO-PUT, PA KOD RODITELJA NA SLAVU! Predsednik Vučić: Za Novu godinu do Zlatibora za dva sata /VIDEO/

Tanjug

08:25 Politika 32

Informer.rs | 06. 03. 2021.

ZA SVETOG NIKOLU PRVO IDEM DA OTVORIM AUTO-PUT, PA KOD RODITELJA NA SLAVU! Predsednik Vučić: Za Novu godinu do Zlatibora za dva sata /VIDEO/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo

Podsetimo, sinoć je u našu zemlju stiglo još pola miliona kineskih vakcina. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otišao je na aerodrom "Nikola Tesla", mimo protokola, da bi sačekao još 500.000 kineskih vakcina!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, u prisustvu ambasadorke Kine Čen Bo poručio predsedniku te zemlje Si Ðinpingu, da očekuje njegovu posetu i da kineski predsednik do sada nije pogazio nijedno obećanje.


- Nadamo se sada i česćim posetama kineskih zvaničnika. Želim da kažem predsediku Siju da ja znam da on nijedno svoje obećanje nije pogazio i zato znam da neće pogazaziti svoje obećanje i da će doći u Srbiju".

Vučić je poručio ambadorki Čen Bo:

"Da mu kažete da ga ja čekam ovde".

Vučić je još pred novinarima zamolio direktora kompanije CRBC Džang Sjaojuena da obeća da će autoput Preljina - Požega biti otvoren na Svetog Nikolu, 19. decembra.

"Sa Džangom sam se dogovorio, da idemo na Svetog Nikolu ujutru da otvaramo autoput Preljina - Požega, pa tek onda idem da slavim slavu", dodao je Vučić.
Srbija je u poslednjih 5 godina 15 puta uvećala izvoz u Kinu 

Sastanku u Palati Srbija prisustvuju pojedini ministri u vladi, Siniša Mali, Branislav Nedimović, Irena Vujović, Tomislav Momirović, te zamenik gradonačelnika Goran Vesić i drugi.

- Srbija je u poslednjih 5 godina 15 puta uvećala izvoz u Kinu - rekao je predsednik na početku obraćanja.

- Ovo su nedovoljni brojevi, ali je izvoz povećan kineskim investicijama i ogroman je rezultat za nas. Naša saradnja zasnovana je na principima iskrenog prijateljstva, solidarnosti, poštovanja - kaže Vučić.

- Tačno je godinu dana borbe od početka pandemije, a Kina nam je najviše pomogla. Još jednom se najdublje zahvaljujem predsedniku Siju. Srbija se ponosi prijateljstvom s Kinom - rekao je predsednik.

Tanjug

Aleksandar Vučić

Ističe da je važno da se vakcinacija ubrza, a kako bi se sprečio uticaj novih sojeva koronavirusa. Očekuje i nove doze vakcina i ističe da je važno očuvati zdravlje ljudi.

Bilo je reči, kaže, o saradnji u oblasti poljoprivrede, a trgovinska razmena u ovoj sferi podignuta je na 55 miliona evra i za kratko vreme je gotovo udvostručena.

- Kina je zahtevno tržište i mi imamo problem da imamo logističke poteškoće, pre svega kada je reč o prevozu. Radićemo i na ovome, i o tome je bilo reči, i time ćemo da olakšamo transport robe ka Kini - kaže Vučić.

- Očekuju se velike nove investicije Kine, u septembru 474 miliona dolara ulaganje u Timočki rudnik, Ling Long u Zrenjaninu, početak rada pre kraja godine fabrike u Nišu - najavio je predsednik velike investicije.

printscreen

Mapa ulaganja

Bilo je reči o investicijama i podsetio je spas za Železaru gde su uslovi užasni. Zahvalan je predsedniku Siju jer 5.200 ljudi ima posao, ali i 10.000 različitih kooperanata. Očekuje veliko ulaganje i u Timočki rudnik, a podseća i na brojne privatne investitore poput Ling Longa.

- Očekujemo uskoro i početak rada prave proizvodnje u fabrici Sin Ju u Nišu. Ova fabrika zaposliće 1.000 ljudi. Dolaze i novi investitori, imaćemo mnogo projekata, a posebno bih želeo da vam pokažem planove za putnu železničku infrastrukturu - kaže Vučić.

Kineska kompanija gradi Fruškogorski koridor koji počinje da se gradi krajem proleća ili početkom leta. Cena je 620 miliona evra, a već se radi Ruma-Šabac.

- Kineske kompanije gradiće obilaznicu oko Loznice, oko Novog Sada sa dodatnim mostom preko Dunava, a danas smo počeli pregovore za obilaznicu oko Kragujevca, kako bismo spojili severni deo kragujevačke opštine sa južnim delom. Ići će se potom na spajanje sa Moravskim koridorom - najavio je Vučić.

Tanjug

Vučić sa Čen Bo

Počeli su pregovori o izgradnji autoputa ka Požarevcu, odatle ka Golupcu. Na ovaj način održaće se Dunavski koridor, i to će biti važno za stanovnike istočne Srbije.

Za Novu godinu do Zlatibora za dva sata

Do Svetog Nikole biće završen put Čačak-Požega, pa ćemo za Novu godinu moći do tamo autoputem. Do Zlatibora će se onda stizati za dva sata.

- Ja sam rekao roditeljima da me ne čekaju za svetog Nikolu, prvo idem da otvorim auto-put, pa ću doći na slavu - rekao je predsednik.

Kada je reč o železnicama, kineske kompanije rade na oruzi Beograd-Stara Pazova, a za manje od godinu dana do centra Novog Sada stizaće se za 20 minuta. U toku su razgovori i u vezi sa izgradnjom brze pruge Beograd-Niš.

Projekat kanalizacione mreže, a predsednik je predstavio mapu na kojoj je iscrtano gde sve do 2025. godine treba da bude izgrađena kanalizaciona mreža.

Kada je reč o izgradnji infrastrukture za upravljanje komunalnim otpadima, Vučić kaže da će okruzi biti snabdeveni modernim deponijama.

Kompanija "Mint", nakon uspešnog poslovanja u Loznici, otvoriće novi pogon u Šapcu, najavio je Vučić.

Vučić se još jednom zahvalio kineskom predsedniku, ističići da Srbija u kojoj živimo nije ista od pre nekoliko godina.

- Nadam se češćim posetama kineskih zvaničnika i, znam da Si nije pogazio nijedno obećanje, zato ga očekujem u Srbiji, recite mu da ga ovde čekam. A na Svetog Nikolu, pre proslave slave, idemo da otvaramo autoput Čačak-Požega - najavio je predsednik Vučić.

Tanjug

Čen Bo i Vučić
Prijateljstvo Kine i Srbije je čelično

Ambasadorka Čen Bo izjavila je da Vučić pridaje veliki značaj odnosima Srbije i Kine. Saradnja između dve zemlje je, kaže, u intenzivnom razvoju i fokusira se na 2 tačke: zajednička borba protiv pandemije i zajednička borba za ekonomski oporavak.

- Veliki projekti se odvijaju stabilno i neprekidno napreduju. Očekujemo početak izgradnje Fruškogorskog koridora, a razmenili smo mišljene o saradnji u oblasti poljoprivrede. Mogućnosti su velike i nadam se da će srpski proizvodi biti više zastupljeni na kineskom tržištu - kaže Čen Bo.

- Spremni smo da ulažemo još više za još bolje uspehe naše saradnje u svim oblastima - kaže Čen Bo.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić kaže da je stopa javnog duga Srbije 58 odsto, dok Italija ima 160 odsto, Nemačka 98 odsto, Španija 120, Grčka 225 odsto...

- Srbija je ispod mastrikta i ima još prostora, a razgovaramo o brojnim drugim projektima o kojima sada nisam ni stigao da govorim - kaže Vučić.Reki

06.03.2021. 09:00

Kina je nas dugogodisnji prijatelj i ekonomski partner


Uroš

06.03.2021. 09:01

Veliko hvala Narodnoj republici Kini na svoj pomoci i podrsci koju su ukazali Srbiji tokom pandemije korona virusom!


Stefan

06.03.2021. 09:02

Saradnja sa Kinom je od krucijanog značaja za našu ekonomiju!


Stefan

06.03.2021. 09:03

Kina i srbija imaju izuzetnu saradnju u svim okvirima.


Marko

06.03.2021. 09:04

Predsednik održava kontakte sa bitnim ljudima oko nas. Kina je uvek bila i nadamo se ostaće nam prijateljska država.Miloš

06.03.2021. 09:20

Srbija je danas država koja je okrenuta saradnji sa svim državama sveta, Predsednik Vučić je omogućio da Srbija ima svoje izrazito visoko mesto u međunarodnoj politici


Milivoj

06.03.2021. 09:20

Kina je u velikom broju slučajeva do danas pokazala iskrenost prema Srbiji i borbu za Srpsko pitanje u međunarodnoj politici


Mihajlo

06.03.2021. 09:21

Živelo Kinesko-Srpsko prijateljstvo Kina veliki Srpski prijatelj i partner u politici


Ivanita

06.03.2021. 09:31

Čen Bo je uvek tu i ima velike zasluge u dopremanju vakcina i ja anju veza sa Kinom.


Jelena M

06.03.2021. 09:36

Saradnja i prijateljstvo sa jednom od najvećih i najmoćnijih zemalja Kinom, za Srbiju je velika čast i priviligija. A da pri tom nema nekih skrivenih interesa.


Mily

06.03.2021. 11:12

Izvozom poljoprivrednih dobara u Kinu Srbija ostvaruje znacajan ekonomsko- privredni rast, cime uspeva da podmiri sve svoje obaveze i reformise drzavne ustanove.


Marina

06.03.2021. 11:23

Kina je nas dugogodisnji prijatelj i ekonomski partner


Lena

06.03.2021. 11:23

Razvoj zeleznicke i putne infrastrukture, koji ulazi u strateski plan "Srbija 2020- 2025", uticace na poboljsanje svih performansi rasta i ravoja u nasoj zemlji i uciniti nas primamljivim za strane partnere, jer definitivno svi zele da saradjuju sa rastucom ekonomijom!


Vlajko77

06.03.2021. 11:34

Srbija se svakim danom menja na bolje zahvaljujuci predsedniku Vucicu !


Djole

06.03.2021. 11:36

Da ne zaboravnom ali prijateljstvo sa Kinom je počelo od Mire Marković i JULa toliko da se zna! Demokrate su pokušale da nas udalje i omalovaze kineze! Lično tadašnj ministra finansija Srbije je na RTS rekao da mu ne pada na pamet da vraća Kini kreditne!


Milan

06.03.2021. 12:21

Ako nismo dovoljno konkurentni za zapadno trziste molim lepo, izvozicemo nase proizvode tamo gde su dobro dosli na istok.


Jaki

06.03.2021. 14:44

Kina je zemlja koja dosadasnjim delovaljem, pokazala da joj je stalo do dobrih i uzajamnih odnosa sa Srbijom.


Daki

06.03.2021. 18:38

Хвала кинеским компанијама које су инвестирале у Србију, захваљујући којима смо ми сачували десетине хиљада радних места и отворили још неколико хиљада нових. Србија је посвећена стратешком партнерству са Кином и даљем развоју челичног пријатељства наше две земље.


Nenad

06.03.2021. 18:41

Srbija je na evropskom putu, ali sarađuje i sarađivaće sa Kinom, i još više, jer je suverena zemlja koja sama donosi odluke, poštuje svoje građane i ima odličnu saradnju sa Kinom.


Marko

06.03.2021. 18:43

NR Kina je pokazala da je pravi i iskreni prijatelj naše zemlje, pomogla nam je dosta tokom epidemije Korona virusa.


Ivana

06.03.2021. 19:54

Hvala našem predsedniku Vučiću na svemu što radi za našu državu i njene građane.Srbija je na pravom putu razvoja i napretka. Hvala predsedniče na svemu što činite za ekonomski oporavak i razvoj naše države.

MarijaM

06.03.2021. 21:10

Saradnja sa Kinom nam je mnogo toga dobrog donela za našu ekonomiju.Pera Savic

06.03.2021. 22:52

Srbija se ozbiljno gradi sto je za svaku pohvalu.


Miki pecaroš

07.03.2021. 00:27

Dobro je da se gradi i planira i pored Korone! Ozbiljna i odgovorna država!


Dragiša livac

07.03.2021. 00:28

Slava je svake godine, a izgradnja auto puta jednom! Mudra odluka pravog lidera!


Ilija

07.03.2021. 00:29

I pored Korone planirati ovako velike projekte to može samo Vučić!


Gale

07.03.2021. 06:25

Kina se pokazala kao pravi prijatelj u ovim teskim vremenima. Pomaze nam oko vakcine ali isto tako i kroz saradnju u privredi.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.