• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.03.2021

07:28

ŽELIMO DA SRBIJA RASTE! Đurić razgovarao sa predstavnicima 16 velikih kompanija iz SAD zainteresovanih za saradnju i poslovanje u našoj zemlji!

Politika

ŽELIMO DA SRBIJA RASTE! Đurić razgovarao sa predstavnicima 16 velikih kompanija iz SAD zainteresovanih za saradnju i poslovanje u našoj zemlji!

Podeli vest

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić razgovarao je u Vašingtonu sa predstavnicima 16 velikih američkih kompanija zainteresovanih za saradnju i poslovanje u Srbiji, saopšteno je sinoć iz srpske amabasade


Sastanak je održan na inicijativu Erika Stjuarta, predsednika Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA) i nekadašnjeg zamenika pomoćnika ministra trgovine SAD.


Ðurić je predstavio aktuelnu ekonomsku situaciju u Srbiji, koja je, uprkos otežavajućim okolnostima zbog pandemije, stabilna i sa tendencijom poboljšanja najvažnijih pokazatelja.

Tome su doprinele pravovremene ekonomske reforme i mere fiskalne konsolidacije, kao i sveukupna odgovorna ekonomska politika našeg državnog rukovodstva.

"Predsednik Vučić je sa svojim timom sproveo reforme koje su postale školski primer uspeha u globalnim razmerama kada je reč o makroekonomiji. To Srbiju čini premijum destinacijom za ulaganja. Želimo da zajedno sa ekonomskim oporavkom Amerike raste i Srbija", naveo je Ðurić.

Ambasador je posebno naglasio da je u prošloj godini naša zemlja zabeležila najmanji pad BDP u Evropi, kao i da se ove godine predviđa da će po stopi rasta BDP Srbija biti među prve tri zemlje u Evropi.

Upravo je makroekonomska stabilnost, po rečima ambasadora, doprinela privlačenju rekordnog iznosa stranih direktnih investicija od oko tri milijarde dolara, po čemu se Srbija pozicionirala kao lider u regionu.

Foto: Tanjug

Marko Đurić


Pored drastičnog smanjenja stope nezaposlenosti i njenog održanja na nivou od osam odsto, čak i u pandemijskim uslovima, ambasador je naveo da je naša zemlja uspela da dostigne prvo mesto u svetu po broju kreiranih novih radnih mesta po glavi stanovnika.

Osvrnuvši se na činjenicu da su diplomatski odnosi Srbije i SAD uspostavljeni zaključivanjem upravo Trgovinskog sporazuma pre 140 godina, ambasador Ðurić ocenio je da bilateralni ekonomski odnosi beleže trend rasta poslednjih godina, ali i da svakako treba težiti daljem unapređenju i proširenju saradnje na privrednom planu.

U tom kontekstu, naglasio je najvažnije prednosti poslovanja u Srbiji, počev od povoljnog geostrateškog položaja, niskih operativnih troškova poslovanja, mogućnosti pristupa i plasmana proizvoda i usluga na trećim tržištima, konkurentne poreske politike, kao i visoko kvalifikovane radne snage.

Brojni državni podsticaji investitorima, zatim direktne novčane subvencije, kao i carinske i poreske olakšice koje država stavlja na raspolaganje investitorima, kako je naveo ambasador, čine Srbiju izuzetno povoljnim poslovnim okruženjem.

O tome svedoči i kontinuirano poboljšanje našeg kreditnog rejtinga i visoko rangiranje na takozvanoj duing biznis listi.

Predstavnici Asocijacije ACEBA i 16 kompanija, među kojima su bili i predstavnici kompanije Filip Moris, Motorola, Lokid Martin, Merk, Viza, Sitibenk, Rejteon i Džon Dir, pohvalno su se izrazili o makroekonomskim pokazateljima Srbije, uz ocenu da naša zemlja poseduje značajan potencijal za ulaganje i poslovanje.

Kao posebno upečatljive, istakli su podatke o broju vakcinisanih Srbiji, procesu vakcinacije, dostupnosti vakcina različitih proizvođača, kao i o sveukupnom dobrosusedskom postavljanju Srbije prema državama regiona tokom pandemije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17