• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.03.2021

12:55

OD BEOGRADA DO NOVOG SADA ZA 1.000 DINARA! Vučić: Stižu novi luksuzni vozovi, dabl dekeri! Na ponos Srbije! Foto/Video

Politika

OD BEOGRADA DO NOVOG SADA ZA 1.000 DINARA! Vučić: Stižu novi luksuzni vozovi, dabl dekeri! Na ponos Srbije! Foto/Video

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je obišao radove na pruzi Beograd - Stara Pazova - Novi Sad
Pitanja novinara
Pruga do Subotice

Predsednik Vučić je rekao rekao da se uskoro kreće sa prugom do Subotice. On je najavio i da se uskoro otvara fabrika čokolada, najavio je i veliku japansku investiciju.

- To će biti za ljude da odu bukvalno na kafu, na ručak u Novi Sad - rekao je predsednik i dodao da on neće imati razloga da ide automobilom. 

Sudbina Vašingtonskog sporazuma 

- Ne mogu na to da vam odgovorim, što se Srbije tiče, Srbija uvek poštuje potpisane sporazume. Ako neko kaže da ga ne interesuje ZSO već da ga interesuje zajednica opština između Rugove i Šare, onda tog nekog ne interesuje dijalog. Mi ćemo uvek biti spremni na dijalog, bićemo spremni za kompromis, ali  nećemo biti spremni na ucene i pretnje.

Dragan Đilas

Na pitanje zašto je u slučaju optužbi na račun Dragana Đilasa "preuzeo ulogu državnog tužioca", Vučić kaže da o ovome nije planirao da govori, a da se u pitanju vidi svo medije Đilasovih medija i njegove politike.

- Inače bih rekao da o ovome neću da pričam, ali vama ću da odgovorim. Nisam tužilac, ali imam svoj mozak, ali ste vi sebi dali za pravo da budete i tužioci i branioci. Bio sam ubica Olivera Ivanovića, danas sam ubica Vladimira Cvijana, valjda sam hteo da ranim u šaku Daku Davidovića, a onda u iskazu kaže "mislim da je Vučić nešto znao čim se javno o tome nije izjašnjavao". 

 

 

- Vi ste ti koji mi dve godine sudite, optužujete i unapred izrečenu presudu iznosite o slučaju Jovanjice. Izmislili ste celu priču, tužili, optužili, sudili, presudili, sve ste to sebi dali za pravo, zajedno sa Draganom Đilasom.

VI KOJI PODRŽAVATE ONE KOJIMA JE BIO CILJ DA LAŽIMA I KAMPANJAMA UBIJAJU PORODICE POLITIČKIH PROTIVNIKA, JOŠ BISTE DA MI DRŽITE PRIDIKE KO KOME PRESUĐUJE! Vučić "razmontirao" novinara N1!

 Znamo da ima račune. Da li je to krivično delo ili ne, to će nadležni organi da ustanove. Da li je utajio porez na kapitalnu dobit, nadležni organi će da ustanove. 

13.15 - Obraćanje predsednika Vučića

- Mislim da ste videli danas kako nam pruga Beograd-Novi Sad napreduje, hteo bih da se zahvalim ruskoj železnici, nedaleko odavde je najkomplikovaniji deo, taj vijadukt. Imali ste prilike da vidite kako se to odvija i kako se stavlja tucani kamen. Mi ćemo sve radove završiti do kraja godine, a da ćemo već od sledećeg februara moći da se vozimo. Stižu nam dabl deker vozovi, luksuzni - rekao je Vučić.

- Malo zemalja ima ovakav voz - rekao je Vučić.

Foto: printscreen RTV Pink

Predsednik se zahvalio ekselenciji na pomoći i radovima koje obavljaju u Srbiji.

- Do kraja 2023. godine bi trebalo sve da se završi. Već smo krenuli u projekat vredan 30 miliona evra ka Prijepolju, pa sve do Crne Gore, i mi bismo s time mnogo dobili. Ovo je ključna stvar, ovim pravimo razliku. Biće voz sa jednim stajanjem do Novog Sada, zvaćemo ga ekspres voz, koji će stizati za 30 minuta. Drugi voz će imati devet stanica do Novog Sada i stizaće za 53 minuta - rekao je Vučić.

Prisutnima se obratio i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko

- Stvarno sam srećan i zadovoljan, ono što je u Rusiji bilo u razgovoru sa Borisovim, potvrđeno je ovde u Sriji, i sve će biti gotovo u roku kao po ugovoru. Predsednik Vučić je spomenuo, i ja takođe želim da dodam, biće dispečerski centar i to je mozak pruge i moderne železnice, i nemoj da zabaravimo školu železnice, to je za budućnost Srbije da uvek ima stručnjake za pruge i železnice. Deonica Beograd-Novi Sad je važna za celu Evropu, a naravno i za Rusiju. Za pola sata će se stizati od Beograda do Novog Sada, to je zaista veliku uspeh - rekao je Bocan-Harčenko.

 

 

12.55 - Obilazak završnih radova na izgradnji vijadukta i polaganja koloseka preko vijadukta u Beškoj, na deonici pruge za velike brzine Stara Pazova - Novi Sad

Predsednik Srbije obilazi radove na izgradnji vijadukta u Beški. 

- Mnogo lepo izgleda ovo - rekao je predsednik.

Predstavnik izvođača radova u Beški je istakao da početak fizičkih radova zakazan za septembar, dok po planu svi radovi bi trebali da budu gotovi do 2023. godine.

Foto: printscreen RTV Pink

- Znači sve nam je gotovo do 2023. godine? - pitao je predsednik i objasnio u čemu je značaj dispečerskog centra:

- Mi njime na najbolji način generišemo saobraćaj i tačno znamo na koj način su nam koje pruge i koji vozovi zauzeti. I uvek imamo punu kontrolu. Tako da je dispečerski centar nešto od presudnog značaja za nas - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik se fotografisao sa radnicima iz Rusije koji su to od njega tražili.

11.58 - Obilazak radova na železničkoj stanici Zemun

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je obilazak radova na železničkoj stanici Zemun - deonica pruge za velike brzine Beograd - Stara Pazova.

Prilikom obilaska predstavnik izvođača radova je rekao predsedniku da će radovi biti gotovi krajem septembra ove godine i da će do kraja godine biti pušteno sve.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Vučić se zahvalio kineksom investitoru i rekao da će se i on sam voziti vozom, jer je mnogo lakše tako izbeći gužvu.

- 1. septembra počinjemo da radimo, svim snagama napadamo sve frontove i završavamo sa radom - rekao je predstavnik izvođača, dok je predsednik dodao da kinezi uvek ispune svoja obećanja.

- Ovo je drugo lice Srbije. Građani su ponovo počeli da se voze železnicom. Kada bude gotova brza pruga, biće mi lakše da idem do Novog Sada vozom, biće brže i lepše putovanje. Kinezi uvek ispune svoja obećanja, oni ne traže mogućnost da nam uzmu dinar više, dodatne klejmove, oni to ne rade - kaže predsednik.

- Imaćemo prugu od 200 kilometara na sat, najnapredniju u ovom delu Evrope, za manje od godinu dana ljudi će da se voze prugom Beograd-Novi Sad - ističe predsednik.

 

 

Deonica Beograd-Stara Pazova imaće šest stanica, a predstavnik izvođača radova je rekao da je najteža deonica za izgradnju bila stanica Batajnica. Takođe se zahvalio predsedniku Srbije što je omogućio da se svi radnici vakcinišu, na šta je predsednik odgovorio:

- Ništa ne bi bilo od toga da nam Kina nije poslala vakcine - rekao je Vučić.

Vučić: Primiću vakcinu čim stigne novi kontigent iz Kine


Vučić je tokom obilaska radova na brzoj pruzi u Zemunu, u razgovoru sa ambasadorkom Kine Čen Bo, rekao da će se i sam vakcinisati kada stigne novi kontigent vakcina.

Ponovo je upitao ambasadorku da li će te vakcine stići nešto ranije u Srbiju. Predsednik je ranije najavio da će još milion doza kineske vakcine Sinofarm doći u Srbiju između 5. i 10. aprila.

- Sledeće nedelje se vidimo na deonici Preljina - Požega, a i pre toga... Ja ću opet da čekam vakcine i ako ne bude najavljeno. I čim dođu, odmah prvi ili drugi dan ću da se vakcinišem - kazao je predsednik obraćajući se ambasadorki Kine.

Istakao je da je jako važno da se ubrza vakcinacija stanovništva kako bi mogla privreda da radi i da se otvore ugostiteljski objekti. Vučić je napomenuo da sa vakcinacijom treba požuriti i zbog obeležavanja katoličkog Uskrsa i pravoslavnog Vaskrsa i zahvalio Kini na pomoći.

Obilasku radova prisustvali su i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, ambasadorka Kine Čen Bo i zamenik gradonačelnika Beogada Goran Vesić.
 

 
Brza pruga Beograd - Stara Pazova - Novi Sad

Radovi se trenutno obavljaju na deonicama od Beograda do Stare Pazove u dužini od 34,5 kilometrara na kojoj rade kineske kompanije C C C C i CRI, kao i na relaciji Stara Pazova - Novi Sad u dužini od 40,4 kilometra koju gradi ruski RŽD Internešenel.

Na deonica Beograd Centar - Stara Pazova projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija i modernizacija građevinske i elektrotehničke infrastrukture sa podizanjem brzine na deonici Beograd Centar - Batajnica do 120 kilometara na sat, a od Batajnice do Stare Pazove do 200 kilometara na sat.

To je prva deonica pruge brze Beograd - Budimpešta, koja će delom imati četiri koloseka, što će biti prva takva pruga u Srbiji.

Na dva koloseka vozovi će ići brzinom od 200 km u putničkom saobraćaju, a na druga dva brzinom od 120 km u teretnom saobraćaju.

Pruga od Beograda do Novog Sada će, kako je ranije najavljeno, biti građevinski završena do kraja 2021. godine.

Vrednost radova na deonici do Stare Pazove je 350,1 miliona dolara, što je obezbeđeno iz kredita Eksim banke Kine.

Radovi su počeli krajem novembra 2017. godine.

U okviru pruge biće izgrađena tri nadvožnjaka: Kamendin, Nova Pazova i Stara Pazova i podvožnjak Zemun polje, a biće uređene i železničke stanice Novi Beograd, Batajnica, Stara Pazova i Nova Pazova.

Predvidena je izgradnja i nove stanične zgrade u Zemunu, a stajalište Tošin bunar biće izmešteno na drugu lokaciju. Takođe, bicje napravljena nova stajališta Altina i Kamendin.

Ukupna vrednost izgradnje pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju je oko dve milijarde dolara, a pruga kroz Srbiju biće duga oko 184 kilometara.

Projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte je dogovoren izmedu Srbije, Kine i Mađarske u okviru globalne inicijative Kine "Pojas i put".

Pruga se neće ukrštati sa putevima, a od Beogada do Novog Sada moći će da se stigne za manje od pola sata.

Inače u okviru deonice Stara Pazova-Novi Sad gradi se i tunel Čortanovci za dva smera ukupne dužine 2,2 kilometra, kao i vijadukt od tri kilometra.

Izgradnja brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada počela je 2017. godine, a ukupna vrednost radova je nešto veća od 580 miliona dolara.

Na toj deonici ukupno će biti izgrađeno 28 objekata, među kojima su galerije, nadvožnjaci, podvožnjaci, pothodnici, vijadukti i mostovi.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sofija

pre 3 godine

Србија у последњих година много улаже у саобраћајну инфраструктуру

Pera Savic

pre 3 godine

Predsednik obilazi radove po celoj Srbiji.

Vlajko77

pre 3 godine

Bitan je razvoj zeleznice za dalji napredak Srbije !

Mane

pre 3 godine

Konacno malo da se pokrenemo. Svaka cast za pozrtvovanost.

bucko

pre 3 godine

Srbija je svaki dan sve jaca i jaca.Zivela Srbija.

Alo precednice

pre 3 godine

Alo predsednice, pravi nesto i po Srbiji, pravi nesto u Arandjelovcu, auto-put, pored Arandjelovca, da ne bude vise "slepo crevo". Pa, nije Beograd Srbija.

Nebojsa iz Beograda

pre 3 godine

Jos Mitrovic da nam podeli letece automobile i napredna ruzicasta planeta je stvorena.

Lazni Bot

pre 3 godine

Jel bilo kinjenje Drobnjaka ili je ovde Toma Mona (j****e nemojte sad da me prodate) je ovde nadlezan.

Boki

pre 3 godine

U Srbiji je vise izgradjeno proteklih 4 godine nego u poslednjih 40.

Čiča Avalski

pre 3 godine

Šta ćemo sa tom prugom kada stignu leteći automobili ??

laza lazarevic

pre 3 godine

Da nema Pinka da nam prenosi sve ove predstave za javnost ne bi znali u kakvom ludilu zivimo.

Sofija

pre 3 godine

Radovi na pruzi Beograd- Novi Sad su uveliko u toku. Zahvaljujuci kineskim investitorima i našem predsedniku,do kraja godine imacemo najmoderniju prugu u ovom delu Evrope

MIlica

pre 3 godine

Pruga ce dosta skratiti putovanje i transport robe.

Jelena

pre 3 godine

Odavno smo zaboravili smo na železnicu, a mnogo je lakše i brže stici vozom. Bas je dobro kada se ulaze u ovu granu saobracajnice

Kristina

pre 3 godine

Putevi i pruge dosta olakšavaju i skraćuju ljudima putovanje, te tako naravno i utiču na rast kvaliteta života.

Zoran

pre 3 godine

Možemo biti veoma ponosni što se nove saobraćajnice izgradjuju u našoj zemlji, to ide u korist svih naših gradjana.

Jasmina

pre 3 godine

Po pitanju putne infrastrukture, Srbija svakim danom sve više i više napreduje.

Danijel

pre 3 godine

Postovani predsednice.Ti isti koji sada pljuju o ceni karte od 1000 dinara u jednom pravcu mesecima kasne sa isplatama plata a vozaju se u blindiranim autima i imaju racune na kojekakvim egzoticnim mestima.Svaka vama cast,a Informer molim da priupitaju kada ce biti izglasan zakon o obaveznoj isplati plata svaki mesec da bi se malo umirili ti isti koji pljuju po drzavi a prvi su odleteli u postu po 100 evra.Zivela majka SRBIJA!!!!!!

Samo polako

pre 3 godine

A jel to posao precednika? Da on objasnjava o izgradnji o brzini putovanja o modelima vozova o dinamici radova o ceni radova o svemu sto normalan precednik ni ne pomisli?! Samo pitam.mozda ja ne znam,mozda ne zivimo u istoj drzavi?

Ana

pre 3 godine

Voz na slici izgleda savrseno, mogu zamisliti kako izgleda uzivo, jedva cekam da zeleznica krene sa radom.

Marija

pre 3 godine

Srbija se svakim danom razvija sve više i više. Modernizacijom železnice koristiće se vozovi kao nekada kada je najlepše bilo putovati vozom.

Stojke

pre 3 godine

Železnica Srbija dobija novo ruho i svetsku trasu.

Nikolina

pre 3 godine

Nema reči kojima mogu opista koliko sam srećna što ćemo na ovaj način postati deo svetskih železnica.

Ninoslav

pre 3 godine

1000 dinara i novi prelepi vozovi koji će saobraćati najlepšim predelima Srbije.

Ivana

pre 3 godine

Hvala našem predsedniku na svemu što radi i na infrastrukturnim projektima koji će smanjiti vreme putovanja širom Srbije. Beograd i Novi Sad su sada bliže jednom drugom. Hvala našem predsedniku na svemu što radi za interes naroda i države. Srbija danas ima predsednika koji zaista želi da Srbija bude nalik razvijenim državama van EU.

maki_j89

pre 3 godine

Svaka cast,jedva cekam! To ce dosta znaciti ljudima koji svakodnevno putuju na ovoj relaciji

Marina

pre 3 godine

Ovo ce dosta olaksati svakodnevnicu, putovanje i transport!

Jaksa

pre 3 godine

Srbija se modernizuje u svakom pogledu. Zeliznicki saobracaj je podjednako vazan kao i drumski.

latinka22

pre 3 godine

Bravo za ovu brzu saobracajnicu, svaka cast samo urgirajte

Tina

pre 3 godine

Odlična vest u moru loših koje se desavaju u zemlji povodom korone. Bravo za predsednika i Srbiju!

Stevan

pre 3 godine

Imajući u vidu da će novoizgradjena železnička pruga povezivati naša dva najveća grada, radovi još više dobijaju na značaju. Konkretno vidljivo ulaganje koje niko ne može da ospori!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05