• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

01.04.2021

09:18

VUČIĆ REKAO "NE" BRISELU! Srbija NEĆE UVODITI SANKCIJE RUSIJI!

Politika

VUČIĆ REKAO "NE" BRISELU! Srbija NEĆE UVODITI SANKCIJE RUSIJI!

Podeli vest

Od kako je 2. marta Evropska unija stavila na listu sankcija četiri ruska zvaničnika zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Srbija se nalazi pod stalnim pritiskom da se pridruži ovom potezu. Prema izvorima "Novosti", našim zvaničnicima je u više navrata sugerisano da bi bilo dobro da Beograd, kao kandidat za članstvo, u ovom slučaju sledi spoljnu politiku Brisela, ali je predsednik Aleksandar Vučić to odbio

 

Ovaj potez šefa države, kojim štiti strateške pozicije države u susret možda i sudbonosnim pregovorima za status Kosova i Metohije, verovatno neće ostati bez posledica. Jer, kako se očekuje, zapadnim državama će i ovo poslužiti kao dobar alibi za nastavak pritiska na Beograd i na Vučića lično, čiji nagoveštaj je dat i u nedavno usvojenom izveštaju Evropskog parlamenta o našoj zemlji.

Iz EU je u utorak saopšteno da su se njihovoj odluci pridružile države našeg regiona - Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija (sve tri imaju status kandidata za članstvo u EU), kao i Ukrajina, Island, Lihtenštajn i Norveška.

- Te zemlje osiguraće da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Saveta. Mi to pozdravljamo - navedeno je u saopštenju Žozepa Borelja, visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Restriktivne mere koje je EU uvela početkom marta bile su prve koje su izrečene u okviru Globalnog režima sankcija za ljudska prava koji je Brisel pokrenuo u decembru 2020. godine i odnose se na predsednika Istražnog komiteta Ruske Federacije Aleksandra Bastrikina, direktora Ruske garde Viktora Zolotova, generalnog tužioca Rusije Igora Krasnova i šefa Federalne kaznene službe Aleksandra Kalašnjikova. One podrazumevaju zabranu putovanja u zemlje Evropske unije i zamrzavanje imovine. Takođe, fizičkim i pravnim licima iz EU zabranjeno je da daju sredstva ličnostima sa ovog spiska.

Foto: Beta

Aleksandar Vučić i Žozep Borel

Analitičar Dragomir Anđelković kaže za naš list da su pritisci na Srbiju po pitanju Rusije stalni i da ne treba očekivati da se oni pojačaju zato što su naše komšije - Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija odlučili da slede odluku Brisela:

- Zapadne zemlje shvataju da mi imamo pitanje Kosmeta, koje ove druge zemlje u regionu nemaju i da sankcije Moskvi nećemo uvesti. Nama je potrebna podrška Rusije za odbranu teritorijalnog integriteta. Kada bismo se priključili sankcijama, to bi bila veleizdaja, jer više ne bismo imali uz sebe zemlju koja brani ulazak "Kosova" u Ujedinjene nacije i to bi bio potez uperen protiv nas samih.

Alekseju Navaljnom, podsetimo, pozlilo je u avgustu 2020. na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsk, a on je prevezen u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da prema rezultatima ispitivanja nisu pronađeni znaci trovanja. Navaljni je zatim prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge, a nemački lekari su saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova novičok.

Foto: Tanjug/AP

Aleksej Navaljni

Kremlj je odbacio tvrdnje da je u tome učestvovao. Posle višemesečnog lečenja u Nemačkoj, Navaljni se 17. januara vratio u Rusiju iz koje je bilo najavljivano da će biti uhapšen zbog prekršaja ranije izrečene uslovne kazne po presudi iz 2014. za finansijske pronevere, zbog čega je dospeo i na poternicu. Tako se i dogodilo, i on je uhapšen još na aerodromu "Šeremetjevo" u Moskvi. Zbog toga su reagovale Ujedinjene nacije, EU, Velika Britanija i SAD, zahtevajući od ruskih vlasti da ga oslobode. Navaljni je, međutim, osuđen na tri i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne, dok istovremeno tvrdi da su optužbe protiv njega politički motivisane.

Stejt department: korupcija, braća BitićI i ambasada

U godišnjem izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima, u delu koji se odnosi na našu zemlju, navodi se da je Vlada Srbije preduzela korake za istragu i kažnjavanje zvaničnika koji su počinili kršenja ljudskih prava, ali da posmatrači, ipak, veruju da brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja... prolaze neprijavljeno i nekažnjeno.

Kako je preneo Glas Amerike, u izveštaju su notirana ozbiljna ograničenja slobode izražavanja, uključujući gonjenje novinara, navedeni su i brojni slučajevi korupcije među članovima Vlade, kao i zločini počinjeni protiv pripadnika seksualnih manjina.

Izveštaj pominje i slučaj braće Bitići, uz zaključak da Vlada Srbije nije postigla značajan napredak u obezbeđivanju pravde za žrtve. Ukazano je da je u julu 2020. jedanaest nevladinih organizacija apelovalo na specijalnog izvestioca UN da se sprovede istraga policijske brutalnosti tokom antivladinih protesta, a primećeno je i da su "vlasti Srbije nedovoljno efikasne kada je reč o visokim policijskim službencima optuženim za krivična dela", pa se u tom kontekstu pominje napad na zgradu američke ambasade 2008. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mito

pre 3 godine

Nad našom zemljom su se godinama iživljavali držeći je pod sankcijama. Ovo što radi EU pod pritiskom SAD je sramno. Puna su im usta demokratije, ljudskih prava, a ovo uvođenje sankcija nije ništa drugo do kršenje ljudskih prava celih naroda. Krajnje je vreme da svet vrati vladavini prava i počne da se ponaša u skladu sa poveljom UN, a ne zloupotrebljavanjem iste.

Hahahhaa

pre 3 godine

Ovaj glumi pok. Broza, samo sto nije bio na casu kad se ucila '48.

Zavram

pre 3 godine

@hahahaha! Све ми нешто личиш на оног осумњиченог за силовање! Хахахахахаааа....

Milorad

pre 3 godine

Rusi su uvek bili nasa braca, necemo im uvoditi sankcije.

Savka

pre 3 godine

Srbija sigurno nece uvesti sankcije braći Rusima.

Ela

pre 3 godine

Srbija odrzava sa svima dobre odnose. Rusija je neko ko nam je pomagao oduvek i ne bi bilo uredu da im uvedemo sankcije samo zato sto to Evropa trazi.

Nina

pre 3 godine

Zašto bismo prijateljima zbog toga samo zato što Brisel hoće zatvarali vrata? Nema šanse.

VelikiSrbin

pre 3 godine

Normalno da će reći NE. Bio bi veliki apsurd da državi koja nam je kroz istoriju najviše pomagala, uvodimo sankcije.

VelikiSrbin

pre 3 godine

Normalno da će reći NE. Bio bi veliki apsurd da državi koja nam je kroz istoriju najviše pomagala, uvodimo sankcije.

Milena

pre 3 godine

Vučić zna da je Rusija prijatelj Srbije, ne Brisel.

Bobica

pre 3 godine

Za Srbiju je najbolje da uvek ostane uz Rusiju, EU nije za napredak i jačanje Srbije.

Sanja

pre 3 godine

Rusi i mi smo jedan narod, jedna vera. Vučić zna da se svojima leđa ne okreću.

Maja

pre 3 godine

Mozda uskladimo politiku, al tek onda kad na istu budemo mogli i da ucestvujemo

Rajna

pre 3 godine

Rusi su nam isuviše bliski da bi im ukinuli sankcije i okrenuli leđa.

Lela

pre 3 godine

Zbog ovakvog stava najviše cenim predsednika Vučića.

filip

pre 3 godine

Zašto bi mi zbog tamo nekog uradili nešto što ne želimo. Ne moramo mi za sve što EU kaže klimati glavom

mirjana

pre 3 godine

Brisel nas nije ni pitao u vezi sankcija.Prema tome nema potrebe da Srbija kaze "NE"

Maki

pre 3 godine

dobra odluka predsednika, nemamo stvarno taj luksuz da se zameramo rusiji

Ur Nino sar Serbule

pre 3 godine

Србија памти сваку помоћ и подршку братске Русије , и никада неће увести санкције Русији, и тачка.

Biljana

pre 3 godine

Politika nesvrtavanja i dobrih političkih i ekonomskih odnosa sa svim državama je okosnica politike predsednika Vučića a to podržava i narod Srbije u većini,sa Rusijom imamo odlične odnose a da smo na dobrom putu najviše se pokazalo u ovoj krizi jer smo među prvima uspeli da obezbedimo vakcine od Kine i Rusije a da smo čekali Evropski Kovaks program iz kojeg nismo dobili ni jednu vakcinu smrtnost od kovida bi u našoj zemlji bila višestruko veća

Nevena

pre 3 godine

To se nikada nece desiti, makar znam da to Vucic ne bi dozvolio, pa Rusi su nasa braca i najveci prijatelji.

Simke

pre 3 godine

Krajnje glupo bi bilo da MI njima uvodimo sankcije.

Lela

pre 3 godine

Rusija i Srbija imaju veliko i i skreno prijateljstvo, dva bratska naroda tu nema nikakvih sankcija .

Petar

pre 3 godine

Odlican potez! Rusija je nasa bratska zemlja i bila nam je podrska u svim teskim trenucima!

Milosav

pre 3 godine

Rusija je naša bratska zemlja, koja je uvek tu za nas.

Ivana

pre 3 godine

Srbija nikada neće uvesti sankciji Rusiji, niti će svoju menjati prema Rusiji i Kini. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

Mia

pre 3 godine

Ne znam ko bi normalan uopste i pomislio da cemo tako nesto da uradimo.Nikada.

Markic

pre 3 godine

Srbija je nezavisna zemlja i nece Srbiji niko prisiljavali ni nasta...

Rale

pre 3 godine

Tako je i Milošević govorio NE.pa znamo kako je i gde završio...samo se vi zanosite kako je geopolitička situacija u svetu promenjena??ako tako mislite grdno se varate.

Pera Savic

pre 3 godine

Srbija nikad nece uvesti Rusiji sankcije.

NN

pre 3 godine

Tako i treba dokle više da nam Brisel nameće kako ćemo da živimo. Dosta je njihove tiranije.

Petar

pre 3 godine

Nasoj ruskoj braci nikada necemo uvoditi sankcije.

Jana

pre 3 godine

Srbija je odani prijatelj Ruske federacije.Ne može se desiti da mi njima uvodimo sancije.A i ove evropske zemlje što su uvele sankcije Rusiji, zasigurno su sebi dali auto gol. Biće gasa, ali za njih po posebnoj ceni.

Dejana

pre 3 godine

Rusija i Srbija imaju veliko i i skreno prijateljstvo, dva bratska naroda tu nema nikakvih sankcija .

kontesanera

pre 3 godine

Srbija i Rusija imaju izuzetno dobru saradnju u brojnim oblastima.

Jovan

pre 3 godine

Srbija i Rusija su uvek bili tu jedni za druge u svim ključnim momentima. Naravno da ćemo biti uz naš bratski narod.

Milica

pre 3 godine

Naravno da nećemo, Rusija je uvek bila i ostala uz nas kada je najteže.

englezii

pre 3 godine

Gospodine Vucicu ni slucajno ne uvodite sankcije Rusiji a i sa Kinom treba da idemo ovako kako idemo jer to su ozbiljne i stare kao i postene Nacije ! Koja i kakva je nacija Amerikanci ! I Cigani su ozbiljniji od Amerikanaca jer su Amerikanci kao i Britanci najveci zlotvor narodi a Amerikanci su i na genocidu nastali !

Radomir

pre 3 godine

Dobro je to što Srbija u odnosima sa velikim silama čuva i svoje interese.

Vuk

pre 3 godine

Naša polja politika je promišljena i dobra za našu zemlju.

Jovana

pre 3 godine

Подршка председнику. Вучићу!Србија не би требало да уведе санкције Русији!Немамо никаквог основа за то!

Dragan

pre 3 godine

Srbija je pod konstantnim pritiskom,ali Vučić je stabilan i ima stav,kojim stiti našu zemlju i gradjane i neće ići protiv bratske Rusije.

Mima

pre 3 godine

Naša zemlja neće ići uvoditi sankcije Rusiji već negujemo dobre odnose sa njima.

Milica Milicic

pre 3 godine

Podrska Rusije u pogledu teritorijalnog integriteta, zatim podrska u borbi protiv epidemije, za Srbiju je od velike vaznosti.

Ana

pre 3 godine

Srbija i Rusija se uvek drze zajedno i dobro saradjuju i tako ce i biti. Srbija se nece pridruziti!

Bojan

pre 3 godine

Evropska unija priznaje lažnu državu Kosovo i pritiska Srbiju da to isto uradi i da napusti svoje saveznike Ruse i Kineze. Jasno je gde su nam i ko su nam prijatelji i toga nikada ne smemo da se odreknemo.

Jovana

pre 3 godine

Кад би смо увели санкције Русији, не бисмо више били људи!

Goca

pre 3 godine

Srpsko rusko prijateljstvo niko ne može prekinuti

Sofija

pre 3 godine

Србија неће уводити санкције Русији која је наш искрен пријатељ која на помаже када је то потребно

Baki

pre 3 godine

Svaka čast Vučiću !!! Dosta je diktiranja šta Srbija mora da uradi od onih koji su nas bombardovali , ubijali i trovali osiromašenim uranijumom i drugim raznoraznim otrovima. Neverovatno je da je Evropa toliko glupava da je mislila da ti otrovi neće otrovati njene građane . Glupani !!!!!!!!

Ana

pre 3 godine

Rusi su nasa braca, nikada im ledja necemo okrenuti.

Nevena

pre 3 godine

Evropa izgleda igra neku igru, rešili su da nas sa svima posvađaju. Takoreći sa svima od kojih imamo punu podršku i dugogodišnje prijateljstvo i saradnju.

Perica

pre 3 godine

Srbija nikad nece uvesti sankcije svojoj bratskoj Rusiji.

Stevan

pre 3 godine

Sav besmisao EU, složni samo kada treba udariti po Rusiji.. Srbija jasno daje do znanja kakvu politiku vodi sa RF.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija