• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

04.04.2021

17:37

AMERI PRELOMILI, SLEDI LOMLJENJE SRBIJE NA PRIZNANJU LAŽNE DRŽAVE I RUŠENJU REPUBLIKE SRPSKE! Brisel mora da ih slepo sledi!

Politika

AMERI PRELOMILI, SLEDI LOMLJENJE SRBIJE NA PRIZNANJU LAŽNE DRŽAVE I RUŠENJU REPUBLIKE SRPSKE! Brisel mora da ih slepo sledi!

Podeli vest

Balkan, a pre svega Kosovo i BiH, za Ameriku su nezavršen posao, a Evropska unija mora slepo da sledi američku politiku po tom i svakom drugom pitanju. Jer, njena bezbednost zavisna je od NATO koji kontroliše Amerika

Milisav Paić, predsednik Spoljnopolitičkog kluba i bivši diplomatam kaže za Sputnjik da najavljenu tešnju saradnju EU i SAD u nalaženju rešenja za Beograd i Prištinu vidi kao američki stav da se ne odriče započetog posla, a u tu svrhu koristi i svoje satelite u okviru EU.

EU je u kandžama Amerike

- Njihova očekivanja su da bi zapad kroz EU trebalo da bude neka vrsta šargarepe za zemlje zapadnog Balkana kako bi ih usisala u evroatlantske  bezbednosne strukture, jer zemlje zapadnog Balkana predstavljaju područje sa važnim geostrateškim položajem kao najbliža ruta ka Bliskom istoku, Južnom Sredozemlju - objašnjava Paić.

Kontrolom ove teritorije bi se zavezale ruke drugim silama koje imaju interese za ovaj region.

SRBIJO, OVO NIJE TVOJA STVAR, ALI... RAT UKRAJINE I RUSIJE POČINJE ZA MESEC DANA? Vojni ekspert upozorava na krvavi scenarij za ceo svet!

- Evropska unija, međutim, zbog nedostatka unutrašnje kohezije nije u stanju da odigra ulogu koja joj je namenjena, i zato Amerika koristi priliku smatrajući da ima moć da promeni poziciju zemalja koje se odupiru slepom ulasku u evroatlantske integracije - navodi on.

Pokušaj lomljenja Srbije preko Kosova      

Paić kaže da je politika koordinacije EU i Amerike došla u fazu kada shvataju da se zbog izmenjene geopolitičke slike, ometa njihov sopstvene interes u ovom regionu, pre svega od Rusije i Kine.

- Mislim da cela ta njihova koordinacija i pojačani interes imaju za cilj da slome Srbiju i učine je malom i da joj ospore pravo na njen nezavisan razvoj i ekonomsko jačanje i ulogu koju ima u regionu. Njihovim ciljevima to smeta jer se na slučaju Srbije pokazalo da se zemlja koja je satanizovana i koja je preživela najgore sankcije UN od osnivanja,  relativno brzo oporavi uz pomoć prijateljskih zemalja i naše otvorenosti prema svetu. Lomljenje Srbije na priznanju Kosova i unitarizaciji BiH odnosno, rušenju Republike Srpske, za njih bi bio dokaz njihove nadmoći u regionu u nad ostalim svetskim silama - navodi Paić.

NATO vezao ruke Evropi

Nova američka administracija na zapadani Balkana gleda kao na važan deo u njihovoj slagalici, a zaposedanje ove regije je posebno važno Americi koja smišlja nove konfrontacije ne samo sa Rusijom i Kinom već i drugim državama. NATO u toj slagalici igra glavnu ulogu.

- Amerika je tu neka vrsta zaštitnika Evrope pod znacima navoda, a evropske države izdvajaju mnogo manje para za NATO od Amerike koja je i glavni finansijer te vojne alijanse. To je državama EU omogućilo lagodan način da svoj novac usmeravaju na ekonomski razvoj, a sada im Amerika to naplaćuje tako što mora da je slepo prate u svemu a pre svega u politici. NATO nema odbrambenu ulogu već je postala instrument za uticaj - mišljenja je Paić.

RUSIJA PORUČILA NATO-u: Moskva ne preti, ali neće zanemariti dejstva koja su OPASNA za njene interese!

S druge strane, kako kaže, stalnim gardom prema Rusiji, a sada i Kini, SAD smatraju da će saveznike naterati da novac usmere ka naoružavanju i podizanju borbene gotovosti.

Američko održavanje tenzija

- Na taj način pokušavaju da sputaju ekonomski razvoj i širenje tih država u ekonomskom smislu na ovaj region i svuda gde Amerika ima interesnu sferu - navodi naš sagovornik.
              
Veliki deo vrednosti za koje se Amerika zalaže, ta zemlja ne primenjuje u svojoj državi a traže od drugih da te principe poštuju.

ADVOKAT TOMA FILA, KOJI JE BIO U VILI "MIR" U VREME HAPŠENJA, TVRDI: Za izručenje Miloševića uzeli 50 miliona dolara!

Ta odlika stvaranja lažnih globalnih problema je krvotok kojim Amerika za sebe vezuje države u svetu, pa i samu EU koristeći je za nametanje svoje politike, koja mnogo puta škodi i samoj EU.

Podsećanja radi, francuski predsednik Emanuel Makron je nedavno za EU rekao da je postala „samo strateška autonomija za Ameriku."

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vatro Marx

pre 3 godine

To je misljenje Vasingtona i Brisela ali. nije Beograd Moskve i Pekinga. Zapadu se nesmije dozvoliti da Srbiju cepa ni Bosnu, doslo bi na redu da Vojvodina i Sandzsk odvoje od Srbije.Srbin nesmije dozvoliti . Kosmet je stit Srpske vjere, izgubiti Kosmet zgubili smo vjeru.

Teos

pre 3 godine

Kosovo i Metohija je naše kulturološko i versko nasledje koje su nam u amanet ostavili Sv.Sava i Sv.Car Lazar tako da na lupetanje izlapelog starca glupo je trošiti i trenutak da bi se čule njegove bolesničke ideje,bili su čvrsti 99te pa nisu uspeli.Srbija ima stanovnike ne kao SAD teroriste kako ih nazva nedavno izlapeli starac šteta što ih nije bombardovao

VOJIN

pre 3 godine

ФАШИЗАМ У ОБЛАНДИ ДЕМОКРАТИЈЕ - СРЕЋОМ ПОСТОЈИ АНТИНАЦИ ЛЕК !!!!! ВАЛУТА ПЛАЋАЊА ЈЕ С Л О Б О Д А - с к у п о, али ЖИВОТНО!!!!! ВЕЖБАСМО, АКО ЗАТРЕБА ПОНОВИЋЕМО !!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija