• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

15.04.2021

18:55

ALBANCI ŽESTOKO KREĆU NA SRBIJU! Vraćaju takse, ne priznaju automobilske tablice, pasoše, državljanstva, ZAHTEVAJU OSNIVANJE AAO NA JUGU NAŠE ZEMLJE!

Politika

ALBANCI ŽESTOKO KREĆU NA SRBIJU! Vraćaju takse, ne priznaju automobilske tablice, pasoše, državljanstva, ZAHTEVAJU OSNIVANJE AAO NA JUGU NAŠE ZEMLJE!

Podeli vest

Priština najavljuje uvođenje mera reciprociteta sa Beogradom, a za razliku od prethodnog puta, zaigraće mnogo opasnije: Nove mere obuhvataju ne samo takse na proizvode iz Srbije, već i automobilske tablice, pasoše, državljanstva, ali i osnivanje Asocijacije albanskih opština na jugu Srbije kao pandam ZSO. Takav „reciprocitet" više liči na agresiju

Drugim rečima kosovski premijer Aljbin Kurti ima nameru da sprovede u delo sve što je obećao tokom izborne kampanje. Podsećamo, Kurti je više puta rekao na partijskim skupovima da „sve što ne priznaju naše nećemo ni mi njihovo", a „sve što oni budu tražili od nas, tražićemo i mi od njih".

Kurtijeve mere nisu reciprocitet nego agresija

Politikolog Dragomir Anđelković smatra da Kurti sa ovim merama, za sada, samo preti jer bi takav potez bio shvaćen kao ozbiljno ugrožavanje autoriteta i Amerike i Evropske unije.

- Ako to i uradi, to bi značilo da on svoje zaštitnike ne poštuje jer u ovom momentu ni njima nije cilj eskalacija problema na Balkanu. To ne znači da zapad te poteze ne bi nešto kasnije podržao. Ali, ako bi Kurti sada to uradio to bi bilo veliki izazov i za EU i Vašington - smatra Anđelković. 

On je zato uveren da će Kurti istati u domenu pretnji sve dok ne izlobira podršku od svojih zapadnih zaštitnika.

- Albanci uvek rade tako, sprovode u delo svoje ciljeve kada su sigurni da im niko neće kontrirati - ističe on.

On napominje da je termin reciprototet pogrešan jer Srbija nikakve mere nije preduzimala protiv Kosova niti ih je blokirala na bilo koji način.

(VIDEO) ŠTA ĆE SRBIJI GROM, KOMŠIJE I NATO NA NOGAMA! Alijansa, Albanci, komšiluk, zveckaju oružjem, a besne što naša država ne sedi "skrštenih ruku"!

- Tako da se ovde radi o jednoj vrsti agresije, a ne reciprociteta. Ako se mere zaista uvedu, onda Srbija stvarno morati da odgovori - blokadom saobraćaja i na druge načine da im nanesemo maksimalnu štetu. U tom slučaju bi trebalo ponovo uspostaviti srpske institucije na severu koje smo ukinuli Briselskim sporazumom - zaključuje Anđelković.  

Priština ne ide putem kompromisa

Univerzitetski profesor sa Kosova politikolog Nedžmedin Spahiu pokušao je da metaforički objasni namere Prištine upoređujući ih sa svađom dva čoveka u kojoj sve počne tako što neko nekoga opsuje, a na kraju se završi vitlanjem pištoljima.

- To je put prema sukobu, kad preduzimaš korake tako da je svaki naredni gori od prošlog. Jer, ako se želi mir, onda obe strane moraju da se uzdrže od postupaka koji pogoršavaju situaciju. Ono što Kurti radi nije u tom duhu, jer on nije čovek od kompromisa. Kurti ima takav mentalitet, na žalost, i ne znam kako će doći do kompromisa Prištine i Beograda ako Kosovo vodi premijer koji ima takav karakter - pita se Spahiu.

BOŠNJACI NE MOGU IMATI SRBE ZA DOBRE KOMŠIJE, SA KOJIMA BI SE U NEVOLJI POMAGALI! Da li je bivši reis Mustafa Cerić dobar musliman? ŠTA REĆI ZA OVAKVO LUDILO...

Po njegovim rečima, Kurti je zacrtao put tako kako je zacrtao, i on je takav bio i dok je bio u zatvoru i kada mu je život bio u pitanju. Drugim rečima, ne može se očekivati da on sada kada za svoju politiku ima podršku više od polovine građana Kosova, pristane na bilo kakav kompromis.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

ĐUKANOVIĆ OPTUŽIO SPC ZA "ĆERANJE" DPS-a, HULIGANI NAPALI ZGRADU CETINJSKE BOGOSLOVIJE! Lomili, palili i psovali đake na verskoj i nacionalnoj osnovi!

- To verovatno nije ono što Amerika i zapad žele. Oni hoće da se Balkan smiri ,da se sukobi zaustavljaju a ne da se situacija pogoršava. On će sigurno „dobiti po nosu" ako nastavi ovim putem ali kako će se i kada to desiti to ćemo tek videti - komentariše on.

Portparol vlade u Prištini Perparim Krueziu potvrdio je da će se više znati o uvođenju "mere reciprociteta" sa Beogradom, „ovih dana", kao i da Beograd ne bi trebalo da se oseća neprijatno zbog toga jer, kako kaže, putem reciprociteta se garantuje jednakost građanima. 

Podsetimo, premijer tzv nezavisnog Kosova Aljbin Kurti izjavio je tokom govora prilikom izbora Vlade da će Kosovo uvoditi reciptotitet u odnosima koje druge zemlje imaju prema Kosovu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bgd

pre 3 godine

U tom slučaju zabraniti im prolazak kroz Srbiju pa neka idu kroz CG i Hrvatsku na zapad, alternativno preko Bugarske, Rumunije i Mađarske...

Dragacevac

pre 3 godine

To su prave reci,Ali na zalost ne bi to nasi politicari uradili

sinisa

pre 3 godine

Ma nikakav problem docicemo borbenom aviacijom...

Miki

pre 3 godine

Kurti uvodi fasizam na Kosovu...On i njegova sledbenica izazivaju nemire na Balkanu!!!!

Ognjen

pre 3 godine

Ukoliko Kosovo krene s takvim akcijama i politikom po meni Srbija treba ubrzano da sprema za rat, krupna rec rat ali nemamo vise izbora jer Albanci nece prestati dok im ne pokazemo gde im je mesto jednom za svagda

Baki

pre 3 godine

Gospodo spremite vojsku po mogućnosti sa Rusima i Kinom pod izgovorom da zaštite Srpki živalj na Srpskom Kosovu . Hitno organizujte manevre .

Milan63

pre 3 godine

Kurti se junači jer iza sebe ima Velikog brata. To je oduvek bilo u njihovoj prošlosti. Ali, šta će se desiti kada jednog dana odlete bombarderi Velikog brata? Jer to će se desiti jednog dana kao što se desilo i sa Rimskom imperijom. Niko nikada nije uspeo da vlada celim svetom, pa neće ni novi Rim. Šta će tada ugledati Kurti ili njegovi naslednici preko administrativne linije? Ja mislim da je to njemu jasno. A možda i nije. Ali to će se desiti. Potrebno je samo da Srbija nikada ne prizna otimačinu svoje teritorije. Kurti je nebitan.

kosovojesrpsko

pre 3 godine

,,osnivanje Asocijacije albanskih opština na jugu Srbije kao pandam ZSO. Takav „reciprocitet" više liči na agresiju,, - Kao pandam za zahteve Kurtija i mi treba da zahtevamo osnivanje autonomne pokrajine Skadar, vracanje svih prava srpskom narodu u Albaniji od prezimena, imena, religije, nacije do prava na svoj jezik, pismo, skolovanje na svom jeziku i obnove srpskih crkava i manastira porusenih u Albaniji. Sve sto traze albanci u Srbiji na celoj nasoj teritoriji, mi treba da zahtevamo isto za srpski narod u Albaniji. Kad tad i to ce pitanje morati da se otvori. Prirone granice albanskog naroda ne postoje, oni su pljackaska plemena stvorena od rumunskih, bugarskih i srpskih nomada. Juzno od tirane zivi jedino autohtono albansko pleme (staro hriscansko pleme), doseljeno sa Kavkaza. Ovi nomadi dosli su sa Karpata i sa obronaka crnog mora. - Dokle oni misle da otimaju srpsku zemlju, koju oni sigurnost nekom nude, o kakvim oni slobodama i pravima pricaju a sve srpsko na podrucju Albanije zatiru i satiru do pepela. Cak i pepeo zagrcu zemljom.

Voja

pre 3 godine

Nedozvoliti da prolaze kroz Srbiju oduzeti im pasoše itd pa da vidimo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija