• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.04.2021

11:57

ONI KOJI NAS DANAS KRITIKUJU NISU URADILI NIŠTA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE! PRODALI SU SVA NAŠA VODOIZVORIŠTA! Brnabić: Borba je počela 2014. godine, kada je krenula vlada Aleksandra Vučića!

Politika

ONI KOJI NAS DANAS KRITIKUJU NISU URADILI NIŠTA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE! PRODALI SU SVA NAŠA VODOIZVORIŠTA! Brnabić: Borba je počela 2014. godine, kada je krenula vlada Aleksandra Vučića!

Podeli vest

Predsednica vlade Ana Brnabić obišla je danas postrojenje za odsumporavanje u Termoelektrani Kostolac Blok B koje ispunjava najstrože ekološke strandarde EU i najavila da će u narednom periodu nastaviti da predstavlja konkretne rezultate u zaštiti životne sredine koja je počela 2014. godine

 


Poručila je da je zaštita životne sredine jedan od tri prioriteta vlade i da to govori o stepenu razvoja Srbije.

Ona je novinarima posle obilaska Bloka B rekla da je imala žarku želju da dođe u Kostolac i da podseti na to gde, kada i ko je počeo borbu za zdraviju životnu sredinu u Srbiji.

"Da se podsetimo da je borba za zaštitu životne sredine u ovoj zemlji počela tek 2014. kada je krenula vlada Aleksandra Vučića. Šest godina kasnije, 2020. godine Srbija dobija vladu koja kao jedna od tri prioriteta stavlja zaštitu životne sredine", rekla je Brnabić.

Oni koji, kaže, danas kritikuju vladu ništa nisu uradili od 2002. do 2012. na zaštiti životne sredine, i da su oni izdavali dozvole Rio Tintu i prodali sva naša vodoizvorišta.

"Oni su izdavali sve dozvole za projekte protiv kojih danas protestuju, prodali su sva naša vodoizvorišta i pravo na eksploataciju naše pijaće vode dok su bili na vlasti", kaže Brnabić.

Navela je da je 2002. prodato prvo naše vodoizvorište, a 2008. i Mivela iz Trstenika kao jedna od najkvalitetnijih pijaćih voda u Srbiji hrvatskom Agrokoru Ivice Todorića za čitavih četiri miliona evra.

"Sva vodoizvorišta su prodata do 2011. za ukupno 60 miliona evra. Prvo rešenje za odobrenje radova Rio Tintu izdato je 2004. i 17 godina je Rio Tinto na Drini. Nismo ga mi doveli", rekla je Brnabić.

Navela je da su 2012. vlada Mirka Cvetkovića i tadašnji ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić izdali rešenje za izvođenje radova Rio Tinta u Loznici i to na bušotinama velikog prečnika.

"To se dešava 2012. Ti ljudi nama danas spočitavaju te iste projekte", kaže Brnabić.

Brnabić je napomenula da je izgradnja filtera TE Kostolac Blok B počcela 2014. i da je tadašnja vlada Aleksandra Vučića, uprkos poplavama, ekonomskim problemima i neophodnoj potrebi za fiskalnom konsolidacijom ipak donela odluku da uloži 130 miliona dolara u prvi filter za odsumporavanje na jednoj našoj termoelektrani.

Naglasila je da je to jasan signal šta je važno za kvalitet života građana Srbije i da je od 2014. do danas vlada ulozila ukupno oko 600 miliona evra u postrojenja za odsumporavanje koja bi osigurala čistiji vazduh i saniranje posledica termoelektrana.

"Završili smo ovo postrojenje, ovaj flter za odumporavanje na TE Kostolac Blok B, u toku je izgradnja tih postojenja u Bloku, a i Bloku B u TENT-u", rekla je Brnabić.

Foto: Beta


Podsetila je da je izgradnja postrojenja za odsumporavanje počela 1. decembra 2020. na TENT Blok B.

Navela je da je u martu ove godine Skupština usvojila zakon o klimatskim promenama kao prvi sistemski zakon koji se bavi ovom važnom temom.

Najavila je da će u narednim nedeljama obići još neke projekte i videće se šta je sve urađeno u zaštiti životne sredine na najkonkretniji način, a šta je u planu.

"Na kraju krajeva samo dela govore, rezultati koji su iza nas, a ovi koji protestuju protiv Rio Tinta, mislim pre svega na bivšu vlast i političare koji su na ulicama, ne mislim na ekološke pokrete, jesu ti koji su njih dovodili, njima davali dozvole. Najstrašnije je licemerje da nama oni danas pričaju o zaštiti životne sredine", rekla je Brnabić.

Foto: Beta


Navela je i da će u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biti uloženo šest milijardi evra, a da njihova izgradnja počinje u 27 lokalnih samouprava.

Predsednica vlade je TE Kostolac posetila sa ministarkama rudarstva i energetike i zaštite životne sredine, Zoranom Mihajlović i Irenom Vujović, kao i sa v.d. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vrana

pre 2 godine

....i niko naravno nece da odgovara za takvo nesta.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija