Nebojša Bakarec: Nasilje Dragana Đilasa

Tanjug

14:39 Politika 1

Nebojša Bakarec | 28. 04. 2021.

Nebojša Bakarec: Nasilje Dragana Đilasa

Dragan Đilas je 26.04.2021., odveo Mariniku u Jagodinu, povodom njihove sramne politizacije afere koju su sami stvorili, afere o navodnom podvođenju i nasilju nad maloletnicama. Đilas se u Jagodini šepurio i izigravao velikog zaštitnika žena i protivnika nasilja nad ženama. Potom su se mediji i cela javnost u narednim danima setili sramnog slučaja porodičnog nasilja koje je izazvao Đilas, a žrtve su bili njegova bivša supruga i njeni roditelji

Mediji su iznosili činjenice i objavljena je izjava njegove bivše supruge, data zvanično u policiji, dan posle Đilasovog nasilja. Potom je Đilas juče na Tviteru zakukao :„Satanizacija moje porodice i mene je odavno postala test moje izdržljivosti i snage da ne reagujem onako kako bi reagovao svaki čovek. Umesto takve reakcije evo izjave moje bivše supruge iz 2019. kojom je jasno demantovala tvrdnje da sam nasilnik“. Kao i uvek Đilas je izneo neistinu. Niko nije satanizovao njegovu porodicu, niti njega. Mediji su stali u zaštitu njegove porodice, time što su podsetili Đilasa na užasan slučaj njegovog porodičnog nasilja. Umesto da ćuti, Đilas je u podlom pokušaju da se opere, opet u sve umešao svoju žrtvu, bivšu suprugu, podsetivši na njen iznuđeni iskaz medijima. Time Đilas pokazuje da ne uvažava žtrve, i da se nimalo ne kaje zbog sopstvenog nasilja.

O ličnosti Dragana Đilasa svedoče sledeće činjenice. Od prve supruge se razveo. Prvi brak je propao. Od druge supruge se razveo. I drugi brak je propao. Druga supruga i njeni roditelji su ga optužili za užasno ponavljano porodično nasilje. Druga supruga ga je optužila za nevertstvo, u periodu njene trudnoće. Pet godina kasnije, žrtva, bivša supruga je, verovatno zbog toga što je ucenjena, iznela tvrdnju da je lagala o tome da je bila žrtva. Đilas je bio u nevenčanom braku sa ženom sa kojom je varao drugu suprugu. I taj treći, nevenčani brak je propao. Unazad nekoliko godina Đilas živi sam. Niko neće da živi sa njim. Čak ni Marinika. Prošle godine Đilas je nabavio psa, da bi mogao da izlazi napolje, tokom vanrednog stanja. Nabavio je i mačku, iz marketinških razloga, zbog toga što na fotografijama, lepo izgleda kada Đilas mazi i psa i mačku. Uz to, niko ne može da kaže da Đilas nema ni kučeta ni mačeta. Ima.

Porodično nasilje je mučna tema. Mučna i nepopularna. Porodično nasilje, nažalost, kriju i nasilnici i žrtve. Smanjenju te grozne društvene pojave ne doprinosi ni prikrivanje, niti iznošenje neistina od strane aktera, bilo da je reč o vinovnicima ili žrtvama. U slučaju porodičnog nasilja Dragana Đilasa, koje je on sam izazvao i počinio, ima svega od navedenog. Podsetimo se činjenica o Đilasovom porodičnom nasilju. Većina medija je izvestila o slučaju porodičnog nasilja čiji je vinovnik bio Dragan Đilas, a žrtve njegova supruga Iva i njeni roditelji, penzioneri Ružica i Slobodan Pelević. Svo troje je dalo izjavu u policiji. Sve tri izjave teško optužuju Đilasa za porodično nasilje. Sve tri izjave su potresne.

Iskaz Ive Đilas u MUP Vračar: „Dragan je, kao što je i bio dogovor, uzeo našu ćerku oko 18 časova, a zatim me je oko 18.10 iz kola, dok je još vozio našu ćerku, pozvao na mobilni telefon i počeo da viče na mene zašto sam otpustila dadilju i da mi preti da će mi na sudu oduzeti decu. Oko 21 sat, kad je vratio ćerkicu kući, ja sam rekla Draganu da mi više ne preti kako će mi oduzeti decu, da ne viče na mene i da me ne vređa i da bismo mi isto tako mogli njega da vređamo, ali to ne činimo. Majka je rekla Draganu da nema smisla da vređa mene, da bi on u tom trenutku nasrnuo na nju, a ja sam se postavila između njih kako bih zaštitila majku. Kada je otac video da me je Dragan napao, prišao mu je sa leđa kako bi ga odvojio od mene. Tada je Dragan oborio mog oca i pesnicom mu zadao udarac u predelu glave, i to sve pred našom ćerkom Anom. Nastavili su da se rvu po podu, ja i majka pokušavale smo da ih razdvojimo, a onda sam istrčala na hodnik zgrade i pozvonila kod komšija kako bi nam pomogli, ali niko nije otvarao vrata. (…) Psihički me je maltretirao, to jest vršio torturu nada mnom dok sam bila trudna, dete je rođeno prevremeno i sa srčanom manom, ima ozbiljnu aritmiju. Takođe, da naglasim da je za vreme moje trudnoće Dragan bio sa drugom ženom i za vreme dok sam bila trudna i dok me je maltretirao bila sam kod svojih roditelja, a nijednom me nije pozvao da pita kako sam. Pre mesec dana mi je pretio tako što mi je rekao: “Odrubiću ti glavu”. Ja sve ovo nisam prijavljivala, ali sada sam nakon svega veoma zabrinuta za svoju bezbednost, kao i bezbednost roditelja i dece“.

Iskaz Ružice Pelević, majke Ive Đilas u MUP Vračar:„Oko 21.10 Dragan je vratio Anu, te pošto je nosio Anu, uneo je do dnevnog boravka i spustio na ležaj i tada sam se ja obratila Draganu rečima da nas više ne maltretira, da smo stari i bolesni i da mu objasnim novac za Lenku. Tu je došlo do male verbalne prepirke između mene i Dragana, pa kada je on rekao da smo mi bolesni i da nema poverenja u nas, ja sam mu odgovorila i da je njegova majka stalno kod psihijatra, te je on poleteo na mene, Iva se tada umešala, stala između mene i njega, raširila ruke i rekla mu da joj ne dira porodicu. Tada je on u besu rekao: “Kao pacove ću vas izbaciti iz stana, ne dirajte mi majku”, uhvatio Ivu oko ruku, dogurao na zid i nadvio se nad njom. U tom trenutku se pojavio moj suprug, koji je do tada bio sa Vukom na drugom nivou stana, te kako mu je Dragan bio okrenut leđima, bacio mu se oko vrata kako bi ga odvojio od Ive. Tog momenta Dragan je ostavio Ivu, Slobodana je zbacio sa sebe na pod i udario ga pesnicom po licu, odnosno levoj strani glave. Nastalo je rvanje između njih dvoje, Iva je pokušala da odgura Dragana do vrata, zvonila komšijama preko puta, ali nisu bili tu, sve je to pratilo međusobno psovanje i vređanje“.

Iskaz Slobodana Pelevića, oca Ive Đilas, u MUP Vračar:„Kako sam se nalazio na spratu stana, gde sam čuvao svog unuka, ja sam sišao i video kako Dragan fizički napada moju ćerku. Kako bih je zaštitio, ja sam prišao Draganu s leđa i obgrlio ga rukama oko ramena i povukao ga unazad. Tada se Dragan oslobodio, okrenuo se ka meni, navukao moju majicu meni preko glave, a zatim oborio na pod i udario me pesnicom u glavu, tačnije ispod levog oka. U tom trenutku ne znam tačno šta se sve izdešavalo, nisam gubio svest, ali ne mogu svega jasno da se setim. Mislim da smo nastavili da se rvemo po podu, dok su moja ćerka Iva i supruga Ružica pokušavale da ga odvoje od mene. Dragan je nakon toga izašao iz stana, a Iva je u dva navrata telefonom pozivala policiju da prijavi navedeni događaj. Ja sam sa Ivom nakon svega otišao u Urgentni centar kako bi mi se ukazala pomoć od udarca zadobijenog od Dragana, jer mi se ispod oka pojavio veliki podliv. U Urgentni centar kasnije su došli i policijski službenici PS Vračar, koji su sa nama obavili razgovor“.

Ova potresna svedočenja o Đilasovom nasilju, neminovno pokreću mnoga pitanja. Marinika se politikom bavi dve decenije. Iskusna je. Predstavlja se kao zaštitnica žena, borac protiv nasilja itd. Zbog čega se ova „zaštitnica žena“ nije nikada bavila nasiljem svog dvostrukog šefa, predsednika svoje stranke i vlasnika firme u kojoj je zaposlena? Zbog čega Marinika nikada nije osudila porodično nasilje Dragana Đilasa, niti bilo koji drugi slučaj Đilasovog nasilja? Ona uvek vidi trun u tuđem oku, a ne vidi balvan u Đilasovom i svom. Kakvo bezobalno licemerje, kakvi mega dvostruki aršini!

Porodično nasilje Dragana Đilasa nije usamljeni slučaj nasilja ovog čoveka. Radi se o čoveku koji teško kontroliše bes, i kome nasilje nije strano. Đilas ima narcistički kompleks. On svaku kritiku, svako protivljenje doživljava kao napad na svoju „svetu“ personu. U prilog ovome što govorim svedoče sledeće činjenice - navešću samo nasilne događaje u kojima je učestvovao Dragan Đilas, u oba perioda u kojima se bavio politikom:

• Početkom 2005. godine, Dragan Đilas je pretio i vređao policajca Dejana Stevića zbog toga što ga je zaustavio zbog saobraćajnog prekršaja.

• 17.10.2008., Đilas je na sednici Skupštine grada, pred kamerama, najgrublje psovao odbornika SRS, Zorana Ognjanovića. To sam lično čuo.

• U maju 2018., na sednici Skupštine grada, Đilas je za govornicom fizički nasrnuo na odbornika SNS, Aleksandra Mirkovića.

• Jedan od Đilasovih lidera, Željko Veselinović je pozvao na silovanje premijerke Ane Brnabić 24.12.2018. Đilas je pravdao Veselinovića i nije osudio ovaj poziv na nasilje.

• Đilas se 19.01.2019. sukobio sa učesnicima protesta iz studentske grupe „Marks 21“. Đilas je studente najgrublje vređao i psovao.

• Đilas je predvodio nasilni upad u RTS, 16.03.2019., kada je demoliran RTS i onemogućen mu je rad u trajanju od više sati. Zaposlenima u RTS-u je prećeno i vređani su.

• Đilas je predvodio napad na zgradu Predsedništva je 17.03.2019. Tokom protesta 16. i 17. marta 2019. je povređeno šest policajaca.

• Dragan Đilas je 17.03.2019. na Terazijama, pretio pripadnicima policije u civilu da će ostati bez posla kada on dođe na vlast.

 • Dragan Đilas se više puta slikao sa kriminalcima osuđivanim za teška krivična dela - sa Vladom Japancem (u novembru 2020.), Milutinom Bakićem i Milanom Dabovićem.

• Đilasovci, nogovci, obradovićevci, ljotićevci, damnjanovci i Belivukovi „navijači“ su 07.07.2020. napali Skupštinu Srbije, u nameri da na nasilan način svrgnu vlast. Pet dana su vandalizovali Skupštinu i povredili 140 policajaca. Đilas je najsnažnije podržao ovo nasilje.

Tokom decenije violentnih ispada Dragana Đilasa, ni jednom nismo videli ni trunku kajanja, ili čuli bilo kakvo izvinjenje. Setimo se, Đilas je obavljao niz državnih funkcija (ministar, gradonačelnik). Niko nije smeo da mu ukaže da treba da potraži stručnu pomoć, da bi naučio da kontroliše bes. On sam, sigurno smatra da mu pomoć nije potrebna. On misli da su stotine miliona evra koje je volšebno „zaradio“, univerzalni lek za sve boljke. Veliki Dušan Radović je rekao: „Malo para kvari telo a mnogo para kvari dušu. Čovek je na velikoj muci. U čemu da čuva dušu ako pokvari telo? Šta da čuva u zdravom telu ako ostane bez duše?

PROČITAJTE JOŠ


Milan63

28.04.2021. 18:11

Odličan tekst. Da dodam, Đilas je bio u vlasti, obogatio se, i sada bi ponovo da sedne na grbaču srpskog naroda. On nudi patološke izlive mržnje prema Vučiću, a Vučić rezultate u svim oblastima. Narod to vidi i to ne mogu da umanje i omalovaže Đilasovi mediji. Da je muškarac i da ima "cohone" ne bi nikada isturao onu svoju Rumunku da mu završava prljave poslove. Šta će, to mu je jedina politika. Od njega nikada političar neće biti.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.