• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.04.2021

21:06

NEMA GOVORA O LOŠEM POLOŽAJU HRVATA U SRBIJI! Selaković: U duhu dobrosusedskih odnosa, dobronaklono smo reagovali!

Politika

NEMA GOVORA O LOŠEM POLOŽAJU HRVATA U SRBIJI! Selaković: U duhu dobrosusedskih odnosa, dobronaklono smo reagovali!

Podeli vest

Srbija je dosledno opredeljena za unapređenje odnosa sa Hrvatskom, te zato i ovom prilikom naglašavamo važnost da se položaj srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji ne prikazuju u iskrivljenoj vizuri i na neistinit način, već da zajednički rad na tom pitanju baziramo na realnim osnovama, izjavio je šef srpske diplomatije Nikola Selaković

- Naša država je, u duhu dobrosusedskih odnosa, blagonaklono reagovala na želju ministra inostranih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana da se u Subotici sastane sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine, budući da je položaj nacionalnih manjina lakmus papir naših bilateralnih odnosa, i na unapređenju tog položaja se mora dosledno raditi, jer to je naša zajednička civilizacijska obaveza - poručio je Selaković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, Selaković je dodao da će se, ''ukoliko je šef hrvatske diplomatije, kada je izjavio da status hrvatske manjine u Srbiji nije ni približan statusu srpske manjine u Hrvatskoj, hteo da kaže da je položaj Srba u Hrvatskoj mnogo gori nego položaj Hrvata u Srbiji, potpuno složiti sa hrvatskim kolegom''.

- Naime, srpskom narodu u Hrvatskoj dve i po decenije od završetka rata nisu u praksi dostupna prava koja su mu garantovana i Erdutskim sporazumom i zakonima Republike Hrvatske. Odnos većinskog naroda prema Srbima u Hrvatskoj je i dalje predominantno negativan, zbog čega Srbi i dalje bivaju marginalizovani, diskriminisani i često stigmatizovani i tretirani kao građani drugog reda - istakao je srpski ministar.

On je podsetio na činjenicu da u delovima Hrvatske postoji agresivan otpor upotrebi srpskog jezika i pisma, kao i da je pravo na negovanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta u mnogim oblastima gde Srbi žive zabranjena tema.

- Odnos prema ćirilici, srpskom jeziku, kulturi i tradiciji i dalje je u delovima Hrvatske najblaže rečeno diskriminatorski, i nema nagoveštaja da se iskreno i dosledno radi na stvaranju društvene klime u kojoj bi Srbi mogli da se osećaju kao ravnopravni građani - dodao je Selaković.

Sa druge strane, spisak stvari koje je Srbija uradila kako bi se Hrvati u Srbiji osećali kao kod svoje kuće, jer oni ovde, kako je naglasio, i jesu kod svoje kuće, jeste poduži, ''i ne može se poništiti paušalnim i stereotipnim ocenama koje upućuju oni čija je želja da hrvatskom narodu u Srbiji ne bude dobro, kako bi ta tema mogla da se zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe u Hrvatskoj''.

- Prava Hrvata su, kao i prava drugih nacionalnih manjina u Srbiji, u skladu sa najnaprednijim evropskim tradicijama i praksom, i Srbija je, čak, spremna da u duhu prijateljstva i poverenja dodatno unapređuje položaj hrvatske manjine, ne zato što to od nas neko traži, već zato što je to ispravno - poručio je Selaković.

Šef srpske diplomatije je još naveo da će predstavnici vlasti Hrvatske imati u vlastima Srbije i u budućnosti partnera u naporima da se odnosi dve države i naroda unaprede na najviši nivo, ali sa druge strane, kako je dodoa, Srbija mora dobiti jasnu potvrdu iskrene želje nnjenih partnera da zaista idu tim putem, ''jer sve češće stižu sasvim suprotni signali''.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je, pored ostalog, na svečanosti povodom postavljanja kamena temeljca za Hrvatsku kuću u Subotici u sredu rekao da bi hrvatska manjina u Srbiji trebalo da ima garantovanu zastupljenost u pokrajinskim i republičkim institucijama kao što je to slučaj sa Srbima u Hrvatskoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija