• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

10.05.2021

17:19

LUD I OPASAN! KURTI SKINUO RUKAVICE, SRBIMA I SRBIJI NIŠTA! Ni ZSO, niti Vašingtonski sporazum, BEOGRAD MORA DA PRIZNA LAŽNU DRŽAVU!

Politika

LUD I OPASAN! KURTI SKINUO RUKAVICE, SRBIMA I SRBIJI NIŠTA! Ni ZSO, niti Vašingtonski sporazum, BEOGRAD MORA DA PRIZNA LAŽNU DRŽAVU!

Podeli vest

U programu, koji je vlada Aljbina Kurtija usvojila u petak, a koji između ostalog govori o dijalogu sa Beogradom ne navodi se pojam reciprociteta sa Srbijom, navodi prištinska „Koha", koja dodaje da je to bila ključna reč u programu prve Kurtijeve vlade i tokom izborne kampanje

Program ne predviđa ni reviziju Briselskih sporazuma, ni usvajanje rezolucije za dijalog u kosovskoj skupštini, što je stajalo u programu prethodne Kurtijeve vlade.

Novina u programu je da je cilj da konačni sporazum, pored uzajamnog priznavanja sa Srbijom, podrazumeva i priznanje pet preostalih zemalja EU i garanciju za članstvo u Ujedinjenim nacijama.

U programu prethodne Kurtijeve vlade stajalo je: "Vlada Republike Kosovo biće posvećena normalizaciji odnosa sa Srbijom kroz dijalog i u duhu principa reciprociteta. Dijalog će se odvijati o pitanjima bilateralnih odnosa i dobrosusedskih odnosa, uključujući pitanje nestalih osoba, ratnu reparaciju, sukcesiju bivše jugoslovenske federacije, u kojoj je Kosovo bilo sastavni element, kao i međusobno priznavanje između države", preneo je Tanjug

OGLASILI SE IZ AMBASADE SAD! Evo šta kažu za Grenela i Vašingtonski sporazum!

U novom dokumentu se navodi, piše Koha, da Vlada „ulazi u dijalog sa Srbijom s ciljem dugoročne normalizacije bilateralnih odnosa", a dijalog sa Srbijom odvija se radi "rešavanja međudržavnih pitanja i dobrosusedstva" i fokusira na koristi građana od rezultata političkog dijaloga. 

- Konačni ciljani sporazum obuhvatiće sva nerešena pitanja od sukcesije bivše jugoslovenske federacije u kojoj je Kosovo bilo konstitutivni element - piše u programu usvojenom u petak, a koji bi trebalo da se nađe pred kosovskom skupštinom ove sedmice.

Koha skreće pažnju da je u prošlogodišnjem programu stajalo da tema dijaloga između tzv. Kosova i Srbije ne mogu biti pitanja vezana za teritorijalni integritet i suverenitet zemlje, ali i navodi da je u usvojenom programu isključena mogućnost stvaranja treće administrativne vlasti, za naselja sa odvojenim etničkim stanovništvom (Zajednica srpskih opština).

ŠIPTARSKI ZULUM SE NASTAVLJA! Kamenovana crkva u Vitini!

U novom programu vlade se ne spominju ni obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, kome se Samoopredeljenje protivi, a ključne tačke Kurtijevog neslaganja su sporazum o zajedničkoj podeli jezera Gazivode, nakon što su Amerikanci uradili studiju izvodljivosti, kao i stav o "Mini Šengenu".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
master

pre 2 godine

Ako ovom ludaku dozvolite, uzece i Beograd, vreme je da se njima pokaze sila, izgleda da oni samo to razumeju.

dragan

pre 2 godine

gospodo siptari srbiji ne treba vase priznanje...a vi od srbije mozete dobiti ono sto visi preko dva..toliko za ovaj put

Sumadinac

pre 2 godine

Može kad ne bude postojala Srbija i Srpski narod ,samo pusti snovi Albamaca.

Miki

pre 2 godine

Kurti je neobjektivan covek. Ima jedna pesma: "OKRECE SE KOLO SRECE..."

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija