• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

27.05.2021

22:30

OTKRIVAMO! KAKO SU DOSOVCI UNIŠTAVALI VOJSKU SRBIJE! Sekli tenkove u staro gvožđe za 1.457 evra po komadu

Politika

OTKRIVAMO! KAKO SU DOSOVCI UNIŠTAVALI VOJSKU SRBIJE! Sekli tenkove u staro gvožđe za 1.457 evra po komadu

Podeli vest

Istraga u Ministarstvu odbrane utvrdila da je od 2004. od 2008. uništeno čak 200 tenkova T-55! * Pored tenkova, u staro gvožđe prodato i 121 oklopno vozilo M60! Ukupno na otpad bačeno 613 tenkova, oklopnih vozila, protivavionskih i artiljerijskih oruđa

Za vreme bivše, dosovske vlasti, dok su ovom zemljom vladali Dragan Đilas i Boris Tadić, dok je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac, uništena je i na otpad bačena milionski vredna vojna tehnika. Samo od 2004. do 2008. godine, kako je pokazala istraga Ministarstva odbrane, ukupno je u staro gvožđe isečeno i na kilo prodato 613 tenkova, oklopnih vozila, protivavionskih i artiljerijskih oruđa!

Kako je utvrđeno, za tih pet godina dosovske samovolje uništeno je čak 200 tenkova T-55, onih koji su se kao najpouzdaniji pokazali u brojnim ratovima širom sveta!?! Osim tenkova, u staro gvožđe prodato je i 121 oklopno vozilo M60, 77 samohodnih oruđa M36, 88 haubica M38, 36 samohodnih protivavionskih topova, kao i 91 protivavionski top kalibra 20 i 30 milimetara!

Interna odluka

Na osnovu odluke ministra odbrane, koja je zavedena kao 'vojna tajna' broj 658-2 od 31. marta 2005. godine, od tenkova, oklopnih transportera i ostale vojne tehnike 'napravljeno' je 10.500 tona sekundarnih sirovina.

- Od tih 10.500 tona starog gvožđa, prodato je oko 8.000 tona, čime je vojska 'zaradila' 780.000 evra. Kad uzmemo u obzir da je u staro gvožđe pretvoreno ukupno 613 komada oklopne tehnike i artiljerijskih sistema, ispada da su jedan tenk ili drugo oruđe 'prodavani' za 1.457,62 evra. Da su, recimo, tenkovi prodati nekoj zemlji kojoj su tada bili potrebni, bili bi plaćeni najmanje nekoliko desetina hiljada dolara po komadu i država bi samim tim zaradila mnogo više - stoji u internom izveštaju Ministarstva odbrane u koji je Informer imao uvid.

Šta su sve uništili i prodali u staro gvožđe


* Tenkovi T-55 200 komada
* Oklopni transporteri M-60 121 komad
* Samohodna oruđa M-36 77 komada
* Haubice 122 mm M-38 88 komada
* Samohodni protivavionski topovi 57/2 ZSU 36 komada
* Protivavionski topovi 20 i 30 mm 91 komad
UKUPNO 613 KOMADA

I dok se Tadić, Đilas i ostali 'jahači dosovske apokalipse' ovim povodom juče nisu oglašavali, Dragan Šutanovac je nedavno negirao da je kao ministar odbrane uništavao tenkove.

- To je tehnološki nemoguće. Šta sam rasprodao u bescenje?! Vojne stvari koje ne trebaju? Samo ministarstvo ne može ništa da otuđi ukoliko Generalštab ne predloži, i tek onda to ide na prodaju. Poslednji tenk T-55 napravljen je 1981. godine. To više nije tenk, to je meta. Niko od generala ne bi svoju decu stavio u taj tenk... - rekao je tom prilikom Šutanovac, koji je prećutao činjenicu da se tenk T-55, i pored svoje tehnološke zastarelosti, odlično pokazao u nedavnim ratnim sukobima u Siriji i Ukrajini i da se trenutno na međunarodnom tržištu prodaje i za 100.000 dolara.

LJUBAN KARAN
BIVŠI POTPUKOVNIK KOS
Tadašnja politička i vojna garnitura je sve radila po diktatu Zapada. Srpska vojska je morala maksimalno da se oslabi. Zato prodaja naoružanja nije smela da bude uspešna finansijska transakcija, već davanje opreme u bescenje
Poguban period

Stručnjak za bezbednosne nauke Miroslav Bjegović kaže da nema nikakve sumnje da je vlast 'žutog preduzeća' bila poguban period za srpsku vojsku, koja je sistematski uništavana po nalogu NATO pakta.

- Glavni cilj te operacije bilo je uništenje oružanih snaga Srbije, njene tehnike i svođenje naše vojske na 'vojsku na papiru', koja ne bi više uopšte imala funkciju zaštite granica i naroda. Tadašnja vlast je uništila ogroman broj tenkova i artiljerijskih oruđa, tako da PVO i avijacija u jednom trenutku više zapravo i nisu postojali. Promenom vlasti 2012. godine počinje oporavak i ulaganje u vojsku jer je prepoznata potreba za njeno osnaživanje. Srpska vojska je za kratko vreme postala respektabilna sila u Evropi, a najsnažnija u regionu zapadnog Balkana. Ona je kao takva faktor mira i najbolja garancija stabilnosti - naglašava Bjegović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mapko

pre 2 godine

Razumem da se mora menjati stara vojna oprema, ali zuti pro-demokrati i pljackasi nisu bili ni sposobni ni da prodaju ovu opremu na pravi i pametan nacin. Tu se vidi da je ova DS kleptopartija bila skroz materska i mafijaska tvorevina u svaki segment ekonomije, jedino gde su bili majstori, to je za unistenje Srbije kao ni jedna partija do tada. Ovo je defakto akt "izdaje", za izdaju u SAD se zavrsava dozivotno iza resetaka

Nenad

pre 2 godine

Da ima zakona u drzavi trebalo bi sve ispitati i dokazati, pa im presuditi. Rasprodati svu imovinu doticne gospode iz Dos-a pa pare uplatiti na racun vojske, a gospodu osuditi za izdaju i prodaju vojne imovine. Unistili su vojsku izdajice i prodate duse Dosovske!

Orlić: Đilas se posvađao sa realnošću! Zdrav i stabilan čovek ne može da traži sankcije protiv sopstvene zemlje
Politika

Orlić: Đilas se posvađao sa realnošću! Zdrav i stabilan čovek ne može da traži sankcije protiv sopstvene zemlje

Žuti tajkun Dragan Đilas sve teže drži nit bilo kakvog smisla u javnim nastupima, a sa realnošću kao da se posvađao. Da li je razlog kolaps u srcu tajkunskog medijskog carstva, koje užurbano napuštaju dojučerašnje zvezde, ili mizerni rejting Đilasove firme koja se lažno predstavlja kao stranka, tek – izbili su osigurači na „mašinskom mozgu“, sva je prilika. Orijentacija u prostoru i vremenu zadaje sve veće probleme, napisao je u saopštenju Vladimir Orlić član Predsedništva Srpske napredne stranke

26.05.2021

19:19

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17