• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

29.05.2021

22:01

ONO ŠTO SU ĐILASOVCI BACALI DANAS SE PRODAJE ZA MILIONE DOLARA! OJADILI DRŽAVU!

Politika

ONO ŠTO SU ĐILASOVCI BACALI DANAS SE PRODAJE ZA MILIONE DOLARA! OJADILI DRŽAVU!

Podeli vest

Samo na jednoj pogodbi iz 2014. vojna tehnika, među kojom su bili tenkovi T-55, rakete, protivavionski topovi i haubice, koje je bivša vlast sekla u staro gvožđe, prodata za 9.366.566 dolara!

Tenkove, oklopna vozila, artiljerijsku tehniku, municiju i rakete koje su đilasovci bacali u staro gvožđe država danas prodaje za milione dolara i evra!


U izveštaju Ministarstva odbrane u koji smo imali uvid navodi se da je u periodu posle 2014. "bitno unapređen kvalitet prodaje viškova naoružanja u odnosu na period od 2004. do 2012. godine". Kako piše u dokumentaciji, samo na jednoj pogodbi iz avgusta 2014. vojna tehnika, među kojom su bili i tenkovi T-55, rakete, protivavionski topovi i haubice, a što je sve bivša vlast sekla u staro gvožđe i prodavala na kilo za manje od 1.500 evra po komadu, prodata je za čak 9.366.566 dolara!

Hteli paradnu vojsku

To je bila kompleksna operacija, po nalogu Zapada i NATO planera, a sa ciljem drastičnog smanjenja borbenih mogućnosti vojske do nivoa formalno-paradne institucije
Vladimir Lazarević, general

 


Ispod cene
U dokumentaciji se navodi još nekoliko primera koji dokazuju da je bivša vlast bahato bacala vojnu tehniku i opremu iako je od nje mogla da zaradi milione za državni budžet.
"Godine 2017. prodate su 62 haubice 105 mm za 51.980 dolara po komadu (ukupna vrednost ugovora je 3.222.760 dolara), dok su ista ili slična sredstva u periodu do 2012. prodavana po cenama od 13.600 do 28.200 dolara. U 2019. topovi 130 mm prodati su po sedam do osam puta većoj ceni nego u periodu pre 2012, dok je municija kalibra 122 mm i 130 mm prodavana tri do četiri puta skuplje. Upoređujući prosečnu cenu lakog pešadijskog naoružanja, koja je u periodu 2004-2012. iznosila 105 dolara po komadu, povećanje ostvareno u periodu od 2013. do 2020. iznosi 45 odsto (153 dolara po komadu) ", piše u izveštaju.


Najdrastičniji primer povećanja prosečne prodajne cene vojne opreme, dodaje se u dokumentaciji, odnosi se na municiju kalibra 105 mm.
"Povećanje iznosi više od 10 puta. U periodu 2004-2012. prosečna cena je bila 63 dolara po komadu, u periodu 2013-2020. iznosila je 657 dolara", navodi se u izveštaju.
Boris Tadić, bivši ministar odbrane i predsednik države, reagujući na serijal tekstova Informera kaže da "nije topio tenkove i uništavao vojsku", već da je sve rađeno na osnovu odluke tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice.
"Radi se o odluci Koštuničine vlade iz 2005, i ne o uništavanju, već o prodaji. Da zatvorimo konačno i tu već čuvenu laž o 'topljenju tenkova'. Patološkim lažovima sledi tužba za klevetu! Istine radi, one odluke za koje me godinama optužuju nisam doneo ja, već upravo politički i vojnički idoli onih koji me optužuju, napisao je Tadić na Tviteru, namerno ignorišući činjenicu da u tom dokumentu piše da se vojna oprema prodavala kao "sekundarna sirovina"!?!

Stefanović: Važno je odgovoriti izazovima

 

Ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je da je važno da vojska bude spremna da odgovori na sve buduće izazove kako bi uspešno ispunila misiju i osigurala da Srbija bude nezavisna, suverena i vojno neutralna zemlja.
- Mala smo zemlja, koja nije imućna i koja ne može tehnološki, niti uvek finansijski, da prati velike i razvijenije. Ali smo zemlja koja se trudi da predviđa, da u našem regionu bude vodeća i da koristi intelektualne kapacitete - rekao je Stefanović.


Fatalne mere
Komentarišući sve ove navode, general Vladimir Lazarević ocenjuje da je dobro zbog javnosti da se iznose precizne informacije o postupcima prethodne vlasti na uništavanju naše vojske.
- To je bila kompleksna operacija, po nalogu Zapada i NATO planera, s opštim ciljem drastičnog smanjenja borbenih mogućnosti vojske do nivoa formalno-paradne institucije. Obuhvatala je čitav niz fatalnih mera. U organizacijskom smislu uvedena je mini-kopija NATO strukture sa menadžerima umesto komandanata. U materijalnom smislu sprovodilo se fizičko uništavanje ratne mehanike koja u suštini čini moć vojske, a to su tenkovi, ubojna sredstva PVO, mine, rakete... U smislu unižavanja moralne snage ljudstva zabranjivali su negovanje borbenih tradicija i istorijskih vrednosti našeg naroda i vojske. Jednom rečju, bio je to strašan zločin nad sopstvenom vojskom - zaključuje Lazarević.
 

Hteli da prodaju i tenkove T-72?!

U dokumentaciji interne istrage Ministarstva odbrane navodi se i da je bivša vlast htela da u bescenje proda i tenkove T-72, koji se i danas koriste za popunu jedinica Vojske Srbije, kao i za obuku vojnika.

"Pomenuti tenkovi T-72 su nuđeni na prodaju tokom 2007. i 2008. godine, ali na svu sreću u tom trenutku nije bilo interesovanja za kupovinu", piše u izveštaju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Baki

pre 2 godine

Za ovo se mora okarakterisati kao veleizdaja Akterima se mora suditi .

Mima

pre 2 godine

Ne ponovilo se vreme kada je Đilas bio na vlasti.

Jovana

pre 2 godine

Žalosno je što ti, koji su ojadili državu, žele ponovo da dođu na vlast!!!!

lak

pre 2 godine

Djilas zajedno sa svojim drugarima je unistavao Srbiju na sve strane.

lak

pre 2 godine

Dragan Djilas zajedno sa svojim drugarima je unistavao Srbiju na sve strane.

lak

pre 2 godine

Dragan Djilas zajedno sa svojim drugarima je unistavao drzavu Srbiju na sve strane.

Mica

pre 2 godine

Djilas i njegovi ljudi su upropastili ovu drzavu.

Misa

pre 2 godine

Mnogo fabrika je propalo do 2012. a radnici ostali na zavodu bez otpremnina. Danas mnogi od njih bez punog radnog staza imaju male penzije. Tuga.

VukVuleS3

pre 2 godine

Đilas je u to vreme gledao na sve načine da se obogati. Nadam se da Srbi nikada više neće dozvoliti da se to desi.

Lara

pre 2 godine

Strašno šta se u vreme vladavine Đilasa radilo sa vojnom tehnikom.

Ivana

pre 2 godine

Dragan Đilas zaista radi na ekonomskom napretku i razvoju naše države. Dragan Đilas je zaista jedno zlo našeg naroda i države.

Marijana

pre 2 godine

Surova istina ! U vreme žutih je sve propadalo i odlazili u stečaj. Bili smo na ivici propasti.

Nikolina

pre 2 godine

I oni posle traze ponovno poverenje gradjana? Ha ha...

Masa

pre 2 godine

Klupko se odmotava za necije tajne racune... ???

Radoje

pre 2 godine

Zalosno...opljackali su drzavu samo tako. za njihovo vreme nazadovali smo ko zna koliko

Petar

pre 2 godine

Niko vise nece krasti i bogatiti se preko srpskog naroda.

Stefan

pre 2 godine

Kako ih nije sramota da izađu pred one časne momke koji čuvaju otadžbinu kad su im ovo uradili?!

Mila

pre 2 godine

Imali su Djilasovci svoj plan i jasan cilj. Ošteti državu, napuni svoje dzepove. Uspešno su ga realizovali na opštu žalost građana Srbije.

Ana

pre 2 godine

Očigledno je da Djilasu i njegovoj ekipi ništa nije bilo sveto. Za vreme svoje vladavine su se toliko bahatili da nisu birali sredstva samo da što više nagrabe za sebe. Da je čuvao vojnu opremu od čega bi namnožio milionciće na Mauricijusu?

Milosav

pre 2 godine

Velika sramota Đilasove opozicije šta su radili i na kakav način su zarađivali sitne pare a uništavali državu na najgori način

Marko

pre 2 godine

Ovakve stvari su zaista zgražajuće da je tadašnja vlast se bogatila na račun države i vojske to zaista pokazuje kakvi su Đilasovci u stvari

Milica

pre 2 godine

Srbija je tokom prethodne vlasti i Đilasadoživela padove koje mogu da se porede sa velikim katastrofama ali zato danas je Srbija i te kako napredovala i ojaćala i ide ka još većem napretku

Mily

pre 2 godine

Djilas je unistio sve sto je stigao dok je bio gradonacelnik Beograda!

Lena

pre 2 godine

Od Djilasa smo navikli samo stetu da pravi gde god se pojavi!

Jelena

pre 2 godine

Djilasovih pokradenih 619 miliona evra ostace zapisani u istoriji srpske politike!

lazar49217

pre 2 godine

НАТО наредио а они једва дочекали да ослабе Србију и то тешко наоружање продати у старо гвожђе за ситне паре - каква срамота

Ninoslav

pre 2 godine

Od nečega su morali da finasiraju njihove kampanje i da se održe i previše ako bi se ja pitao na vlast. bile su to užasne godine vladavine DOS-a

Sonja

pre 2 godine

Tadić i kompanija su taktički uništavali fojsku i oržje koje je služilo samo za odbranu zemlje.

Nikola

pre 2 godine

Uništivali su ne samo oružje i ono vredno što vredi od oržja, prodali su i ljude koji su časno branili ovu državu a da sve bude još gore uništili su Vojsku Srbije u potpunosti.

Ivanka

pre 2 godine

Svima nam je i te kako poznato da su zuti svojevremeno opustosili nasu zemlju.

Ivana

pre 2 godine

Djilasovci nisu bili bas pametni zato i jesu tu gde su sad, na ulicama i bez ikakve podrske gradjana.

Vladimir

pre 2 godine

Djilasovcima je najvaznije bilo da prodaju fabrike i stave sve na svoje racune.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17