• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.06.2021

16:37

/VIDEO/MLADIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU! Haški sud nije imao milosti prema generalu!

Tanjug/AP

Politika

/VIDEO/MLADIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU! Haški sud nije imao milosti prema generalu!

Podeli vest

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je presudu Ratku Mladiću. Odbijene sve žalbe Ratka Mladića. Odbijena je žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u BiH
16.20 - General Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju!

Potvrđena presuda Ratku Mladiću, odbijena žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u BiH.

Ratko Mladić je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Žalbeno veće odbacilo sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.

Odbijena je žalba tužilaštva da Mladić bude osuđen za genocid u šest opština u BiH. 

16.13 - "J...M LI IM MATER!" Napeto u Kalinoviku, rodnom gradu Ratka Mladića, meštani presudu generalu prate iz lokalne kafane!

Meštani Kalinovika, rodnog mesta generala Ratka Mladića presudu pred Haškim tribunalom prate iz lokalne kafane.

Na ulici samo nekoliko krava. U lokalu novinarima ne dozvoljavaju snimanje, ali kafu mogu da dobiju.

- Jebem li im m**** - čuje se iz kafića dok se prati najava izricanja presude.

Meštani ne žele da govore za novine, ali jedan radnik, ne otkrivajući svoj identitet pristaje da kaže koju reč.

 - Je li danas taj „dan D“ - kaže kroz osmeh i nastavlja: - Bolje da pitate što je danas ovde jedva hiljadu ljudi, a pre rata bilo je više od 5.000. Ono malo omladine bude do punoletstva i ode... Sreću traže u Sarajevu, Beogradu, neko u Foči ili Palama. Sve je puno korupcije, o tome piši - kaže nam radnik.

16:03 - Odbijene Mladićeve žalbe

Povodom Mladićeve žalbe da je sud u prvostepenoj presudi načinio više grešaka kada je zaključio da je udruženi zločinački poduhvat postojao, zaključeno je da Mladić nije pokazao da je prvostepeno veće pogrešilo, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe.

Dodali su da prvostepeno veće nije pogrešilo ni prilikom ocenjivanja dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući.

Povodom žalbe Mladića zbog prava na pravično suđenje, predsedavajuća Žalbenog veća je rekla da je veće, uz suprotno mišljenje jednog sudije, odbilo osnove žalbe.

Kada je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu u vezi sa Sarajevom i kampanjom snajperskog delovanja i granatiranja. Pretresno veće je utvrdio, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, da je Mladić delio nameru da radi na postizanju zajedničkog cilja u vezi sa Sarajevom i da je tome doprineo.

Povodom osporavanja nekih aspekata presude, Žalbeno veće je konstatovalo da Mladić nije pokazao da je pretresno veće pogrešilo.

Zaključeno je i da su genocid, istrebljenje i ubistvo postali dodatna sredstva sa ostvarenje UZP u vezi sa Srebrenicom. Presuđeno je da je Mladić delio nameru da se ostvari zajendički cilj u vezi UZP.

Žalbeno veće uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, smatra da je neuverljivo da je Mladić delovao da se civili premeste iz humanitarnih razloga.

Foto: Tanjug/AP

15.45 - Nastavljeno izricanje presude - Mladić izjavio da je sposoban da prati suđenje

Prenos izricanja presude Mladiću je nastavljen. General Mladić izjavio da je sposoban da prati izricanje presude!

15.40 - Tehnički problemi odložli početak izricanja presude Mladiću

Na samom početku ročišta za izricanje drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, došlo je do tehničkih problema u sudnici u vezi sa ozvučnjem.

Zbog toga je prenos sednice prekinut prekinut pre nego što je predsednica petočlanog Žalbenog veća Rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Prisca Matimba Niambe,počela da čita presudu.

Najavljeno je da će problemi brzo biti rešeni.

Foto: Tanjug/AP

15.35 - Video-prenos uz pola sata zakašnjenja.

Čitanje presude počelo je u 15:00 sati, a video-prenos se emituje uz pola sata zakašnjenja. Prenos sa simultanim prevodom na srpski jezik možete pratiti na ovom linku.

Foto: Tanjug/AP

15.15 - Mladić nasmejan u sudnici

U sudnici u Hagu pojavio se Ratko Mladić, uprkos tome što je bilo spekulacija da bi mogao da propusti izricanje presude.

Njegov sin Darko jutros je izjavio da je Mladić spreman da izađe pred Žalbeno veće. 

15.00 - Počelo je izricanje presude

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu počelo je izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću

Foto: Tanjug/AP

12.50 - Muslimani napravili incident ispred Haga

Predstavnici muslimanskih udruženja iz FBiH okupili su se danas ispred zgrade Mehanizma za krivične sudove u Hagu, pred izricanje drugostepene presude nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

Okupilo se oko desetak članova muslimanskih udruženja, koji su istakli ratne zastave terorističke tzv. Armije BiH na ogradi oko improvizovanog pres centra.

11.50 - Mladić se oseća dobro

General Ratko Mladić se oseća dobro i spreman je da se pojavi pred Žalbenim većem u Hagu, potvrdio je danas njegov sin Darko.

Darko je rekao da je jutros razgovarao sa ocem i veruje u oslobađajuću presudu generalu Mladiću.

Svetski mediji o Mladiću

Svetski mediji podsećaju da nema prava na novu žalbu, a oslobađanje je neizvesno. Svetski mediji bave se danas izricanjem drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, koje je najavljeno za popodne, navodeći da će sud u Hagu potvrditi ili poništiti raniju presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Britanska agencija Rojters ocenjuje da će se sa izricanjem presude "staviti tačka" na poslednje suđenje za "genocid na teritoriji BiH pred sudom Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju". Sudije će u 15 časova poceti sa čitanjem presude.

Ratko Mladić, hronologija jednog procesa koji traje već 26 godina!

Prva slika Ratka Mladića posle 16 godina skrivanja bila je ona iz Specijalnog suda na dan njegovog hapšenja 26. maja 2011. Dvanaest sati ranije, zorom, lociran je u Lazarevu, selu nadomak Zrenjanina, u kući jednog rođaka. Vest da haški begunac više nije na slobodi prvo su preneli hrvatski mediji, da bi zvanična potvrda kasnije stigla iz Beograda.

"U ime RS obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano BIA i služba za otkrivanje ratnih zločina", izjavio je Boris Tadić, nekadašnji predsednik Srbije.

  • 533 sudska dana
  • 169 svedoka optužbe
  • 208 svedoka odbrane
  • 31.maja 2011. - Isporučen je Hagu - mesec dana kasnije negirao je krivicu
  • 2012. - Početak suđenja 
  • decembar 2016. - Završne reči
  • 2014. - Tribunal odbio zahtev da Mladić bude oslobođen krivice
  • 22.novembar 2017. - Prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Ratko Mladić optužen je pre potisivanja Dejtonskog sporazuma i to za: genocid, zločine protiv čovečnosti u BiH, protiv civilnog stanovništva kao i za držanje pripadnika mirovnih snaga.

Druga optužnica stiže krajem 1995. godine, a tereti ga za genocid i zločine na području Srebrenice. U leto iduće godine, Pretresno veće MKSJ izdalo je nalog za hapšenje ratnog komandanta Vojske Republike Srpske.

Usledile su godine potrage i lažnih informacija o njegovom kretanju. Istinitu vest o hapšenju Mladića, Zapad i region dočekali su aplauzom, deo građana Srbije negodovanjem.

"Ima u nekoliko gradova okupljanja građana, zasad se to drži pod kontrolom. U Beogradu i Novom Sadu, i još nekim gradovima. Najavljena su neka okupljanja u narednim danima", rekao je Ivica Dačić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova.

Foto: Reuters

Narednih pet dana delilo je Ratka Mladića od izručenja Hagu. Prvo pojavljivanje u sudnici – kratko salutiranje, odbijanje da sasluša optužnicu, a potom molba da zbog zdravstevnog stanja veće bude strpljivo s njim.

"Ja sam general Ratko Mladić. Ja sam se rodio na čisti ponedeljak 1943. godine", istakao je general Ratko Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske.

U maju 2012. počelo je suđenje generalu Mladiću, a zahtev odbrane da se oslobodi krivice i pusti na slobodu je odbijen. Tokom četiri godine suđenja saslušano je gotovo 600 svedoka i izneto 10.000 dokaznih predmeta. Prvostepena presuda doneta je u novembru 2017, a Mladić udaljen iz sudnice zbog komentarisanja postupka.

"Sve je ovo čista laž", izjavio je tada Mladić.

Presuda je izrečena posle duže pauze tokom koje je Mladiću pozlilo.

"Sudsko veće osuđuje Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora", pročitao je sudija Alfons Ori.

Ratko Mladić poslednju deceniju je u Hagu. Uoči odlaska u pritvor imao je četiri želje – jagode, televizor, neku Tolstojevu knjigu i da poseti ćerkin grob.

Biografija

Rođen je 1943. godine u selu Božanovići kod Kalinovika, u Bosni i Hercegovini. Vojnu akademiju završio je u Beogradu, a službovao je u Makedoniji i Prištini.

Komandu u Kninu preuzima 1991, godinu kasnije u Sarajevu. Bio je i komandant Vojske Republike Srpske od 1992. do 1996. godine.

 
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aca

pre 2 godine

Hvala na svemu generale ! Za nas uvek heroj bio i bices. Nakaradni zapad pokusava na druge baciti genocidnu mantru. Zapadni svet je najvece zlo na planeti posle hitlera! Braniti danas svoju drzavu ne vredi . Izdali su veterane izdali su sve...

Milutinovic Milos

pre 2 godine

Drgi Srbi svuda u Svetu: Srbi trebaju biti ponosni na svje Vojskovodje, jer u nasoj Historiji,se Radjao Vodja Srba, i Radjacese.Ali nama treba to ostati uAmane,cuvati i gajitii nikad,nikada se njih nesmemo odreci kao Nomeklaturi. To su nasi Brnitelji jer svoje zrtvovanje ostavljaju svojim Pokolenjima. Ziveo, Nepokorivi Srbski Narod.........

Realno

pre 2 godine

Srbi ne govore "historija", zasto Hrvati imaju potrebu da nas dodatno sramote? Imate svoje ratne kriminalce i zlocince, pa im klicite...Vec imamo dovoljno izroda da velicaju nase zlocince, Vi ste nam suvisni, zaista...

kiza

pre 2 godine

Drži se GENERALE, sve ostalo je FARSA nato-otan-a i LGBT, pederske populacije. Nikad u EU i NATO, TO JE NAJVEĆE ZLO OVOG SVETA.

Sumadinac

pre 2 godine

Srbijo sram vas bilo pocevsi od Djincica, Koštunica, Tadica, Jeremica pa danas do ove vlasti svi ratni zločinci Hrvacke Bosne i Kosova su na slobodi samo nasem narodu se sudi. Sramota Srbija je zemnja lopova na vlasti gledaju svoje interese prodaju Srbski narod i vlastitu teritoriju. Kako su Zapad i Amerika nastavili dobićemo mi zvanje zlikovca kao Nemačka.

zoran

pre 2 godine

On je general..radio se svoj zanat profesionalno..ne može biti kriv, njemu su naređivali drugi.

Teos

pre 2 godine

Naravno da je osudjen jer ako ne osude generala morali bi Englezi da sude sami sebi za zločin u Srebrenici jer to je njihov pečat a što se samog generala tiče da li je kazna što 70/Srba u kući ima sliku general Mladića i poštuje njegovo delo lik i doprinos očuvanju Srpskog korpusa u BiH?Podneo je najveću žrtvu za očuvanje svoga naroda u svetu sile a ne pravde,sutra kada istorija se bude pisala činjenično ne znam ko će belosvetskim bitangama da sudi što osudiše generala bez ijednog dokaza...ŽIVEO GENERAL RATKO MLADIĆ

petar

pre 2 godine

Poštovani Generale, hvala, i drži se. Neka su prokleti, sudije, NATO, Amerika i ovo naši zlotvori koji su ga predali. I ovi prokleti idioti koji se sada radiju.Bog će im svima suditi.

Zemun Beograd

pre 2 godine

Božija zapovest :" Ne ubij", važi za svakoga, bez obzira na veru, nacionalnost, boju kože i ostale razlike!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17