• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SOS

17.06.2021

20:12

ŠMITU JE BOLJE DA NE DOLAZI U BIH, RASTURIĆE GA SRBI, A POMOĆI ĆE IM I HRVATI! Majstore ostani u Nemačkoj, ne vrede te pare tolikog rizika!

Politika

ŠMITU JE BOLJE DA NE DOLAZI U BIH, RASTURIĆE GA SRBI, A POMOĆI ĆE IM I HRVATI! Majstore ostani u Nemačkoj, ne vrede te pare tolikog rizika!

Podeli vest

Pitanje Šmitovog izbora za v.p. postaje važna tema ne samo u BiH i regionu, nego možda i povod globalnog odmjeravanja snaga u SB UN

U Sarajevu bi htjeli ovaj izbor da predstave kao jabuku razdora između Banjaluke i Beograda, a u priču se uključio i Incko u ostavci.

Ničemu ne služi i istekao mu je rok

Još krajem 2012. ne samo Rusija nego i zemlje EU bile su za ukidanje OHR jer „ničemu ne služi i istekao mu je rok". Pominjano je i prelazno rješenje da se v.p. izmjesti u Beč, ali je na insistiranje Amerikanaca ne samo ostao u Sarajevu nego i zadržao bonska ovlašćenja.

Međutim, tokom dugih godina rvanja sa više v.p.-ja, Dodikova postava na vlasti u Srpskoj razvila je efikasne metode blokiranja antidejtonskih pritisaka OHR-a, a Rusija se vratila na Balkan.

Kršenja Aneksa 4 odnosno Ustava BiH, te Aneksa 10 koji za v.p.-a predviđa samo konsultativne nadležnosti, više nisu prolazila. A pošto su bonska ovlašćenja kompromitovana, Incko ih više nije primjenjivao i „prepustio je lokalnim akterima da se sami dogovaraju".

Od takvog internog bosanskog dogovaranja naravno nije bilo ništa, pa je protektorat težište pritiska na Srpsku prebacio na Ustavni sud BiH u kojem su kontrolni paket držala četiri stranca. Da se vlasi ne dosjete, jedan v.p. je praktično zamijenjen četvoricom, i to u domaćoj politički neutralnoj pravosudnoj instituciji.

Nakon više prijetnji referendumom, Dodik ga je, uprkos odluci Ustavnog suda, najzad održao povodom datuma Dana RS i tako detronirao tu za javnost anonimnu sudijsku četvorku.

Posljednjih godina Incko je nastavio da tiho lobira za „jedinstvenu  bošnjačku  Bosnu" i nemoćno trpi Dodikovo neprijatno bučno uzvraćanje.

(VIDEO) BRUTALNA PRETNJA PUTINU! NAPRAVIĆEMO NAJMOĆNIJU VOJSKU U EVROPI, AKO... Rusija se sad sigurno trese od straha, a ZAPAD JE U VELIKOM PROBLEMU!

Zašto je Incko, iako lišen autoriteta, ipak ostao u BiH 12 godina, koliko i svi njegovi prethodnici zajedno?

Zato što se znalo da će izbor nasljednika otvoriti pitanje opstanka institucije zapadnog tutorstva nad Bosnom.

Osovina Dodik - Čović

Na on lajn konferenciji u SB UN, Dodik i Čović su najzad dobili priliku da kažu svoje o Incku i njegovim izvještajima. Najviše ga je branio nemački ambasador, da bi već sutradan Nemačka lansirala Šmita za njegovog naslednika. Tako je preduhitrila prethodnu raspravu da li je v.p. u BiH više uopšte potreban.

Rusija smatra da nije. Evropljani su sada za Šmita. Amerikancima ne smeta ni Incko sa batinom bonskih ovlašćenja iza leđa, za ne daj bože.

Glavna alatka globalne moći Amerike je NATO, a uključivanjem Crne Gore i Severne Makedonije ionako je opkolio srpske zemlje. Veća polovina BiH, bošnjačko-hrvatska Federacija je natofilna više nego da je već unutra. Srbija pak nije na protivničkoj strani nego vojno neutralna, a Srpska je odavno odlučila da je slijedi.

Na osnovu nedavne podrške PIK-a, zapadne zemlje pozdravljaju Šmita kao da je već ustoličen. Međutim, PIK ima status neformalnog tela koje odlučuje konsenzusom i može samo da kandiduje. Ignorisanje ruskog stava da je „OHR anahronizam koji treba ukinuti", može dodatno da isprovocira Moskvu da na SB UN sve zaustavi.

Da li proces izbora novog V.P. može da zaobiđe SB UN i eventualni ruski veto?

Sve je moguće i promotori Šmita će se pozivati na presedan sa izborom Švarc-Šilinga. Ali, u tom slučaju bi Šmit došao u BiH hendikepiran odsustvom neophodnog međunarodnog legaliteta i legitimiteta, pa bi svako mogao da osporava autoritet njegovih odluka.

Dodik ga je još u ranoj fazi kandidature u telefonskom razgovoru upozorio da izbor v.p. podrazumeva i konsultaciju potpisnica Aneksa 10 među kojima su i Srpska i Srbija, a kasnije (02. 05) mu poručio da bez toga sa njim „može samo razgovarati, ali ne i sarađivati".

MOŽEMO DA VAM ZABRANIMO PLOVIDBU SEVERNOM MORSKIM RUTOM! Bajden potegao temu Arktika, Putin ga odmah spustio na zemlju!

Prethodno je u Beogradu (31. 05.) održan susret Srpska-Srbija, zvaničan i na najvišem nivou, gde je usaglašavan srpski stav prema novom v. p.

U izjavama za medije Dodik je, po običaju, bio otvoreniji i direktniji. Vučić je pak, uz nedvosmislenu podršku stavu sunarodnika u RS, diplomatski pohvalio ličnost i delo kandidata: „Šmit nije antisrbin", „Nemačka je najveći investitor u Srbiji". Ali i dodao da bi v.p. trebalo da izveštaje za UN šalje i u Beograd.

Bošnjački mediji su, očekivano, ovaj sastanak lažno predstavili kao Vučićevo obuzdavanje Dodika i dobrodošlicu Šmitu. A Incko, koji se tek nakon ostavke, raspričao, jedino je in ekstenzo citirao Vučićeve komplimente Šmitu i cinično dodao da je Srbija i do sada imala priliku da komentariše njegove izvještaje.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Zanimljivo, upozorio je Šmita da ne dolazi u BiH bez bonskih ovlašćenja, što možda znači da bi njihovo ukidanje moglo da bude kompromis koji će Zapad ponuditi Rusiji.

Još znimljivije, bivši v.p. Petrič, koji je godinama unazad stigmatizovao Dodika i Ruse kao „remetioce evroatlantskih integracija BiH" i hvalio se kako su ih on i Ešdaun ignorisali, sada naprotiv obeshrabruje Šmita jer „nema plan kako da izađe na kraj sa Rusima i Dodikom".

Šmit očito ima plan da do stolice v.p. dođe kršenjem Dejtona u PIK-u i u SB UN, ali nema jedan drugi još važniji plan.

Ni reč nije rekao o tome šta će da radi ako dođe u BiH. Iz toga se da zaključiti da će nastaviti da dodaje gas u pogrešnom smjeru sve dublje u ćorsokak. U unitarnu BiH koja je dve i po decenije negativno testirana na terenu.

Istina, izjavio je „da dolazi da odvede BiH u EU", a bolje da ni to nije. Priču o prelasku Bosne sa Dejtonskog na Briselski kolosjek, slušamo već tuce godina od Incka, dok bosanski tronožac, koji se 1995. klatio na dve noge (Bošnjaci i Hrvati), 2021. pehlivani na samo jednoj (Bošnjaci).

Još nešto poučno za kandidata za novog v.p.!

Jednako je neubedljiva i priča o posttrampovskom jedinstvenom nastupu SAD i EU u Bosni. Bivalo je takvih deklaracija i ranije. Zatim je Amerika prepuštala Evropi „njeno balkansko dvorište". A onda se Amerika opet vraćala „nezavršenim poslovima u Bosni".

Prošle nedelje (02.06.) stigla je dobra ilustracija obnovljenog evropskog jedinstva i evroameričkog savezništva: SAD, uz pomoć Danske, prisluškuju Merkelovu i Makrona.

BAKIRE, OVAJ JE VEĆI MENTOL OD TEBE! Zastupnik SDA rekao da Srbija vakcinacijom vara građane BiH, pa ga ti isti građani ISPLJUVALI DO BOLA!

Takvo ne samo „jedinstvo" nego i „bratstvo" postoji između tri naroda u BiH odvajkada.

U Mostar je u julu '94. za gradskog upravitelja došao njemački političar Hans Košnik sa zadatakom EU da ujedini hrvatski i bošnjački dio „prijestonice" FBiH. Pošto je već tokom prve godine snimio beznadežnu situaciju, koja se ni do danas nije promijenila, pokupio se i otišao. Da nije, nažalost, umro 2016, Šmita bi ovaj iskusni i mudri sunarodnik posavetovao da ostane kod kuće.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zagor

pre 2 godine

ha ha ha Je li ovo sarkazam ili.....buhuhahahahahaha Rusi otpisali pravoslavn na Balkanu za Južni tok,sastanak Bajdena i Putina na kojem se dogovorilo smirivnje tenzija na Balkanu i o dogovoru u kojem je posredovala Njemačka,da Šmita podrže i Rusi i Amerikanci,Dodik danas sa Erdoganom porpisao deklaraciju o daljem napretku BiH ka NATO i EU....ha ha ha ha ha ha 100% naslov sarkazam...jel tako? Rusi odlaze sa Balkana,snabdjevaju Njemačku i dio EU sa gasom,EU i USA zaokruzuju Balkan u NATO,nestaje tzv.rs i uredjuje se gradjanska funkcionalna država BiH,srbija priznaje Republiku Kosovo...jedino će Ukrajina morati da "halali" Krim i odvojene separatističe dijelove....Odavno sve dogovoreno,a INFORMER -Vesela Sveska,zabavlja narod :) ha ha ha aha ah aha ahahahahahaha Nikad baćuške nisu podržale pravoslavne na Balkanu kada je bilo guto i kada je u pitanju interes.... Nebeski narod.....ha? ;)

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija