• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

22.06.2021

07:00

E, BLAGO NAMA! HRVATSKI VOJNICI STIGLI NA KOSOVO DA ČUVAJU SRPSKU SVETINJU VISOKE DEČANE? Majstori, ako i kamen pofali...

Fotoilustracija

Politika

E, BLAGO NAMA! HRVATSKI VOJNICI STIGLI NA KOSOVO DA ČUVAJU SRPSKU SVETINJU VISOKE DEČANE? Majstori, ako i kamen pofali...

Podeli vest

Misija Kfora saopštila je da su se hrvatski vojnici pridružili regionalnoj komandi - Zapad, čime su postali deveta država u sastavu ove jedinice

Kako je Kfor objavio na Fejsbuku, vojnici će biti integrisani u kinetički bataljon, koji će patrolirati na zapadu Kosova i Metohije i obezbeđivati nadziranje manastira Visoki Dečani.

Osim Hrvatske, u toj regionalnoj komandi su vojnici Severne Makedonije, Slovenije, Rumunije, Italije, Austrije, Poljske, Švajcarske i Turske.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je povodom poziva prištinskih vlasti da se manastir Visoki Dečani ukloni sa spiska najugroženijih spomenika u Evropi, saopštilo da to što taj manastir "neprekidno čuvaju pripadnici KFOR-a, dovoljno govori o proceni Ujedinjenih nacija o njegovoj ugroženosti".

Ministri privremenih instiuticija samouprave u Prištini Donika Gervala i Hajrula Čeku poslale su pismo izvršnom predsedniku „Europa Nostre", protiveći se uključivanju Visokih Dečana na listu najugroženijih spomenika u Evropi i zahtevajući uklanjanje manastira sa tog spiska. 

Priština godinama otima 24 hektara manastirske imovine, na kojj gradi magistralni put i to pored samog manastira uprkos odluci suda.

DODIKOVO NAREĐENJE, SRBI U DIPLOMATIJI BIH DA SLUŠAJU ISKLJUČIVO NAREĐENJA IZ SRPSKE! Šta sada, Banjaluka povukla brutalan potez!

Visoki Dečani su gotovo svakodnevno izloženi napadima, terorističkim grafitima na zidovima manastira ili verbalnim pretnjama bratstvu.

Visoki Dečani su verovatno jedini primer u Evropi, gde se objekat koji je sagrađen u 14. veku nalazi pod vojnom zaštitom pune 22 godine.

SRBIJA JE ODAVNO NA BRANIKU! MOSKVA JASNA NEĆEMO TO DOZVOLITI NI PO KOJU CENU! Oko ovog nema razgovora, "banditi" neće proći!

Panevropska mreža za očuvanje kulturnog nasledja „EvropaNostra" prethodno je zadužbinu Stefana Dečanskog uvrstila u listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu, što je izazvalo brojne negativne reakcije u Prištini.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Laky

pre 2 godine

Ako su iole pametni razumeće da su to i njihove svetinje, ako je nešto zaštitio UNESCO to pripada celoj civilizaciji pa i njima,naravno ako sebe ubrajaju u ljude.

Oluja 1995

pre 2 godine

Ako i kamen pofali.......?????????Ne smijete prismrditi Kosovu,a kamoli nešto drugo....Pošaljite vlak.....??????

Petar

pre 2 godine

Hehehe pazi ti pretnje "ako i kamen pofali". Klasika!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija