• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Intermagazin/Mediji

05.08.2021

19:56

AMERI IMAJU SAMO JEDAN CILJ, SPREČITI SRBIJU, RUSIJU I KINU! Preporuke Vašingtona za rešavanje kosovskog pitanja nisu nimalo naivne!

Politika

AMERI IMAJU SAMO JEDAN CILJ, SPREČITI SRBIJU, RUSIJU I KINU! Preporuke Vašingtona za rešavanje kosovskog pitanja nisu nimalo naivne!

Podeli vest

Centar Vilson, jedna od prestižnih vašingtonskih akademskih organizacija, u izveštaju posvećenom rešavanju kosovskog pitanja ocenjuje da SAD i članice Evropske unije treba da pomognu „u učvršćivanju kosovskog suvereniteta", a da Srbiju treba onemogućiti da, kako se navodi, širi uticaj Rusije i Kine u regionu

Autori dokumenta pod nazivom „Konsolidovanje suvereniteta Kosova: Zašto je to važno i šta treba učiniti", ističu da se pružila, kako je navedeno, jedinstvena prilika za rešavanje jednog od glavnih izvora međudržavnih napetosti na Zapadnom Balkanu, s obzirom na to da je nova vlada u Prištini osvojila znatnu parlamentarnu većinu „na platformi napretka i borbe protiv korupcije".

Kako se navodi, nova energična podrška SAD i EU potrebna je za ostvarenje cilja postojanja nezavisnih, multietničkih država i društava koja mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu.

U dokumentu se tvrdi da je kosovska vlada posvećena tim principima, dok zvanični Beograd nije, prenosi Tanjug.

Autori smatraju da SAD i EU moraju da se suoče sa, kako se tvrdi, „sve autoritarnijim vlastima Srbije i njenom destabilišućom spoljnom politikom".

Objašnjavaju da su zapadne zemlje Srbiji, usled njene veličine i efikasnosti bilateralne i multilateralne diplomatije, „omogućile privilegovan položaj među zemljama Zapadnog Balkana", vođene zabrinutošću da bi se Beograd mogao naći pod većim uticajem Moskve.

SVET VISI NA IVICI! IZRAEL SPREMAN DA NAPADNE IRAN! Ministar odbrane, jevrejske države o jačanju tenzija sa stalnim neprijateljem!

Ocenjuje se da međutim SAD i EU treba da insistiraju na tome da Srbija „ispunjava iste standarde u borbi protiv korupcije, kleptokratije i ka ostvarenju demokratizacije, poštovanja manjinskih prava i regionalne koegzistencije, što se traži od ostalih zemalja Zapadnog Balkana".

Stručnjaci Centra Vilson smatraju da Srbija „omogućava jačanje uticaja neslobodnih država na Zapadnom Balkanu", kao i da je Rusija i Kina koriste „kao sredstvo za povećanje sopstvene moći i uticaja i podrivanja koristi koje području Zapadnog Balkana donosi Zapad".

U tom kontekstu se ukazuje da je „obnavljanje posvećenosti za učvršćivanje suvereniteta Kosova jedno je od sredstava pomoću kojih partneri Kosova mogu da iskažu privrženost svom demokratskom partneru i iskažu principijelan stav prema srpskom neliberalnom i destabilizujućem delovanju i protivljenje jačanju vojne saradnje sa Rusijom i Kinom".

U tekstu su date konkretne preporuke SAD, EU, Velikoj Britaniji i NATO-u.

Centar poziva Zapad da se posveti obnovljenom dijalogu koji, kako se navodi, ravnopravno tretira Kosovo i Srbiju, „priznajući suverenitet i teritorijalni integritet svake od strana", pri čemu bi SAD i EU trebalo da podrže te principe i nedvosmisleno se odreknu promene granica.

U dokumentu se ocenjuje da treba tražiti od Beograda i Prištine da se ponašaju odgovorno i poštuju obaveze koje su preuzeli tokom dijaloga.

RUSIJA PRAVI NOVE MILIONSKE GRADOVE, ALI SA LEDINE! Šojgu jasan, treba nam pet velikih naučnih, industrijskih i ekonomskih centara!

Takođe je preporučeno da se udvostruči podrška prijemu tzv. Kosova u međunarodne organizacije „ključne za domaću i međunarodnu bezbednost", kao što su Savet Evrope, OEBS, Svetska zdravstvena organizacija, Interpol i Unesko.

Sugeriše se i da bi od Srbije trebalo tražiti da prekine kampanju blokade prijema tzv. Kosova u međunarodne organizacije i povlačenja priznanja njegove nezavisnosti.

Među preporukama je i inicijativa o ohrabrivanju pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo - Kipra, Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije, da promene svoj stav.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milan

pre 2 godine

Mogu smeri i ta organixacija da ga p...ogi kuci da naredkiku me mama.poslati ih u p.m.po kratkom i sbe druge koji pokusaju isto.

nekonebitan

pre 2 godine

A da se malo Amerika pozabavi sobom, svaki dan se ubijaju, kod njih rat nikad nije prestao. Koja prava manjina i demokratija, pa u Sbiji je svaka manjina zasticenija od Srba. U juznoj pokrajini nas narod nesme u trgovinu po hleb da ga ne kamenuju, polome a oni nam sole pamet o pravima i demokratiji. Kosovo i Metohija je deo Srbije po Rezoluciji UN, mdjunarodno priznate granice Srbije ne mogu menjati amerikanci i evropejci na stetu srpske nacije, to je okupacija sta oni rade i otimacina bez presedana u Evropi. Da li bi Nemacka pristala da se odcepi Bavarska ili Saka? Neka idu od sebe kad dele pravdu i savete.

kristalno jasno

pre 2 godine

Kompletni idioti.Pa sve obrnuto pricate.Odavno nisam procitao ovako nesto nakaradno.Ovo samo moralne nakaze mogu da izmisle...

ChuChu

pre 2 godine

A šta je tu čudno, pa uvek su se i mešali i jedni i drugi u izbore protivnika, sa vise ili manje uspeha, ne vidim ništa sad da je drugačije...mešaju se i u naše izbore i jedni i drugi i to su normalne stvari...čemu ovoliki senzacionalizam oko normalnih stvari...samo neobavešteni i neinformisani mogu misliti da nema mešanja u izbore druge strane...

Bezimeni

pre 2 godine

Apsurdno je komentarisati stavove Amerike i njihove poglede na "poštovanje" prava manjina,ljudske slobode,regionalnu koegzistenciju! Tzv.Kosovo je pravi "primer" za to! Albanci sa Kosova su jedan od "svetlih" primera gde su prava manjina zaista vrhunski poštuju",bolje nego i u Americi! Oni su zaaista "stub"stabilnosti na Balkanu decenijama! Sila Boga ne moli!

Boris

pre 2 godine

Zar ne bi bilo najbolje da povedu tih milion sipaca sa Kosmeta kod sebe u Ameriku i eto oni ce imati voljene sipce u svom dvoristu a mi ce mo se osloboditi ne dobrog podstanara koji je ziveo bez obaveza prema gazdi cak i smatrao - smatra da je to njegovo ali zlotvori Americki smatraju da je ceo svet njihova interesna zona ali izgleda nece vise moci mnogo je dolara nastampano

Vla

pre 2 godine

Ovaj sto je pisao o srbima kao remetilacki Faktor konzumira albanski Kokain, zavistan je od njihove is poruke pa lupeta

Laky

pre 2 godine

Divim se svakome ko može da sluša ovakve bljuvotine, multi etnička Hrvatska, Slovenija, tz Kosova, entitet federacije BiH, a sve sa ciljem održavanja mira i sprečavanja Rusije i Kine da sarađuju sa evropskim državama. Nakon svih podvala, kriminala i zločina više im ni vlastiti narod ne veruje i ubrzo će ih progutati revolucija i haos koji sami proizvode.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17