• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.08.2021

07:21

Ministar spoljnih poslova u poseti Africi, SELAKOVIĆ URUČUJE DONACIJE VAKCINA

Tanjug

Politika

Ministar spoljnih poslova u poseti Africi, SELAKOVIĆ URUČUJE DONACIJE VAKCINA

Podeli vest

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković od danas do 21. avgusta boravi u posetama Zimbabveu, Zambiji, Angoli i Namibiji, gde će se sastati sa visokim zvaničnicima tih zemalja

Selaković je sinoć doputovao u Zimbabve, čime je započeo zvaničnu posetu zemljama juga Afrike kojima će uručiti vakcine protiv virusa korona - donaciju Srbije.

Na aerodromu u Harareu, glavnom gradu Zimbabvea, Selakovića su dočekali ministri spoljnih poslova Frederik Makamure Šava, zdravlja Džon Mangviro i lokalne samouprave i javnih poslova Džuli Mojo.

Šef srpske diplomatije sutra će potpisati ugovor o donaciji 30.000 vakcina protiv virusa korona Zimbabveu, a Srbija će toj zemlji donirati i 65 tona prehrambenih proizvoda, od čega 20.000 kilograma brašna, 10.000 kilograma testenina, koliko i šećera i soli i 15.000 litara suncokretovog ulja.

 

Foto: Tanjug

Selaković u poseti Africi


Selaković će u naredna dva dana, osim Zimbabvea, posetiti i Zambiju, Angolu i Namibiju, gde će se susreti sa visokim i najvišim zvaničnicima tih zemalja, uručiti donacije Srbije u vidu vakcina protiv korona virusa, ali i pozive za učešće na obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, koje će biti održano 11. i 12. oktobra u Beogradu.

U Zimbabveu je obe doze vakcine protiv virusa korona primilo oko 1,4 miliona stanovnika, što je nešto više od 11,2 odsto ukupnog stanovništva.

U Zambiju je do sada pretežno iz Kovaks sistema stiglo oko 550.000 doza, što je dovoljno da samo 1,5 odsto stanovništva bude vakcinisano sa obe doze, Angola je do sada dobila doza da u potpunosti vakciniše 2,7 odsto stanovništva, dok je u Namibiju stigla količina doza da bude vakcinisano i revakcinisano 4,9 odsto od ukupne populacije.

 

Foto: Tanjug

Selaković u poseti Africi


Selaković se danas, pre dolaska u Zimbabve, sastao u Najrobiju sa državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova Kenije Ababuom Namvambeom, a tokom razgovora konstatovano je da su bilateralni odnosi Srbije i Kenije veoma dobri, kao i da se očekuje nastavak unapređenja saradnje i dalje intenziviranje političkog dijaloga.

Tokom tog sastanka, šef srpske diplomatije je uručio pozivno pismo Namvambeu za ministarku spoljnih poslova Kenije Rejčel Omamu i delegaciju te zemlje da prisustvuju obeležavanju 60 godina od prve Konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija